LKL’25 legendos. Vladas Garastas
Foto: Fotodiena/R. Dačkus

LKL’25 legendos. Vladas Garastas

Autorius: LKL.LT
2017-11-15

Lietuvos krepšinio lyga per jubiliejinį 25-ąjį sezoną renka ir visuomenei pristatys 25 labiausiai lygai nusipelniusias asmenybes. Apie visus juos bus parengti vaizdo reportažai ir pateikti LKL.LT puslapyje. Šį kartą – Vlado Garasto prisiminimai. Ilgametis Kauno „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės treneris prisidėjo prie istorinių Kauno „Atleto“ pergalių LKL ir į lygą atvedė Alytaus klubą.

Vladas Garastas – neatsiejama Lietuvos krepšinio dalis, tačiau ryškų įspaudą treneris palikęs ir Lietuvos krepšinio lygoje.

85 metų legendinis treneris ketverius metus treniravo LKL pirmenybėse žaidusį Kauno „Atletą“, su kuriuo buvo per žingsnį nuo čempionų titulo.

Be to, V. Garasto iniciatyva Alytuje atsirado krepšinio klubas.

„Paėmiau žaidėjus, kurie vėliau iškilo, – legendinę „Atleto“ komandą prisiminė V. Garastas, dešimtmetį treniravęs Kauno „Žalgirį“, bet įkūrus LKL 1994-1996 metais vadovavęs „Atletui“. – Pavyzdžiui, Štombergas – jis buvo niekam nežinomas. Ir dar vieną pasakysiu: Ilgauskas. Prisimenate tokį? Jis buvo „Žalgirio“ antroje komandoje. Mes jį paėmėme ir tai jam buvo tiltas į NBA.“

LKL legendos
Šarūnas Marčiulionis Tekstas
Rimantas Endrijaitis Tekstas
Rolandas Matulis Tekstas

V. Garasto vadovaujamas „Atletas“ du sezonus iš eilės pasiekė LKL finalą, o 1996-ųjų pavasaris buvo ypatingas: „Atletas“ serijoje 2-0 pirmavo prieš „Žalgirį“, bet galiausiai pralaimėjo.

„Tas sezonas buvo vykęs, – su LKL.LT svetaine prisiminimais dalijosi V. Garastas, tuo pačiu metu vadovavęs ir Lietuvos vyrų rinktinei. – Tą sezoną prieš „Žalgirį“ laimėjome 6 pirmas rungtynes, bet tada atėjo trečios finalo rungtynės. Ilgausko trauma, Štombergas gavo traumą ir mes pralaimėjome.

Buvo neeilinis šansas, būtų buvę įdomu, bet to neįvyko.“

Po nesėkmės 1996-aisiais V. Garastas pasuko į Lietuvos pietus ir prisidėjo prie to, kad Alytuje būtų įkurtas krepšinio klubas.

„Apačioje buvo dėmė, – sėdėdamas Kauno sporto halėje sakė V. Garastas. – Man buvo įdomu, kai šampano gamybos direktorius paklausė, ar Alytuje galime sukurti klubą. Sulipdėme komandą ir iškovojome 5 ar 6 vietą. Svarbu, kad ten atsirado krepšinis, kuris yra ir dabar.“

Reportažas apie dar vieną LKL legendą:

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris