Laurynas Birutis – kuklus šiaulietis, svajojantis debiutuoti Lietuvos rinktinėje
Foto: Fotodiena/R. Lukoševičius

Laurynas Birutis – kuklus šiaulietis, svajojantis debiutuoti Lietuvos rinktinėje

Autorius: R. Pakėnas
2017-11-28

„Šiaulių“ vidurio puolėjas Laurynas Birutis vis labiau atkreipia krepšinio gerbėjų dėmesį į save. Perspektyvusis 20-metų 211 cm ūgio aukštaūgis puikiai pradėjo sezoną bei pateko ir Lietuvos rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio akiratį – praėjusią savaitę šiaulietis gavo šansą pamatyti šalies komandos virtuvę iš vidaus. Jis kartu su rinktine ruošėsi atrankai į pasaulio čempionatą.

Tiesa, L. Birutis progos žengti ant parketo negavo, tačiau pastarosios savaitės laikotarpį priima kaip puikią patirtį, kuri duos dividendus ateityje.

„Labai smagu, kad treneris pasitikėjo ir pakvietė į stovyklą, – portalui LKL.LT sakė legendinio krepšininko Sigito Biručio sūnus Laurynas. – Apmaudu, kad neišėjo išbėgti į aikštelę, tačiau vis tiek dirbti su geriausiais Lietuvos žaidėjais ir treneriais yra labai gera patirtis. Tai priimu kaip didelį įvertinimą. Viena iš mano svajonių yra atstovauti Lietuvai.“

Vidurio puolėjas savo svajonės link žingsniuoja tolygiai ir nesidairo į šalis. Rimtas žingsnis buvo žengtas 2014-aisiais, kuomet krepšininkas tapo „Žalgirio“ sistemos dalimi bei NKL pirmenybėse užsivilko dublerių marškinėlius.

Tomo Masiulio vadovaujamoje komandoje L. Birutis debiutavo būdamas 17 metų amžiaus. Aukštaūgis augo kaip krepšininkas ir tobulėjo kasmet. Pirmajame NKL sezone jis vidutiniškai rinko po 5,6 taško, 4,6 atkovoto kamuolio bei 7,9 naudingumo balo.

Trečiajame sezone puolėjo reikšmė komandoje šovė į viršų. Birutis rinko po 17,4 taško, 9 atkovotus kamuolius, 2 blokuotus metimus bei 25,9 naudingumo balo.

Tomas Masiulis
Praėjęs sezonas L. BIručiui buvo kaip lūžio sezonas.

„Praėjęs sezonas jam buvo kaip lūžio sezonas, – sakė T. Masiulis, dirbęs su L. Biručiu ir jaunimo rinktinėse. – Pirmieji dveji metai jam buvo sunkesni, tačiau tai normalu. Didelis žmogus, jam reikėjo sutvirtėti fiziškai. Trečiajame sezone tas pasijautė, jis daug gavo žaidybinio laiko. Įvyko lūžis, pats patikėjo, kad gali žaisti. Jam jau reikėjo žengti kitą žingsnį į LKL.“

Fantastišką sezoną sužaidęs aukštaūgis tapo naudingiausiu NKL krepšininku, o į jį dėmesį atkreipė ir LKL klubai. Stipriausioje šalies lygoje L.Birutis debiutavo praėjusio sezono pabaigoje, kuomet traumų išretintas Prienų–Birštono „Vytautas“ įregistravo keturis jaunus krepšininkus, įskaitant jaunąjį šiaulietį.

L. Birutis Prienuose debiutavo su trenksmu. Centras per pirmuosius du mačus vidutiniškai žaidė po 21 minutę, pelnė po 18 taškų, atkovojo 5 kamuolius bei rinko po 22,5 naudingumo balo.

Visgi likusios šešerios rungtynės sugražino vidurio puolėją ant žemės – 3,2 taško, 1,3 atkovoto kamuolio bei 2 naudingumo balai.

„Galbūt varžovai tai lėmė, galbūt kažkiek pats sėdau, – sakė krepšininkas. – LKL nuo NKL skiriasi greičiais, kūnų tvirtumais bei sprendimų priėmimais. Prie to reikėjo laiko priprasti.“

Vasarą „Žalgiris“ pasiekė susitarimą su „Šiauliais“ bei perspektyvųjį vidurio puolėją metams nusiuntė pasistažuoti į Saulės miestą. L. Biručio treneriu tapo Antanas Sireika, garsėjantis puikiu darbu su jaunaisiais krepšininkais.

„Tai puikus žingsnis, – aukštaūgio persikėlimą į Šiaulius vertino T. Masiulis. – Treneris juo pasitiki ir duoda daug žaisti, o komanda jauna, su neblogais įžaidėjais. Laurynas priklausomas nuo įžaidėjų ir trenerių. Toks jo stilius, geros užtvaros, kirtimas po krepšiu. Donatas Sabeckis maitina jį kamuoliais ir Laurynui yra lengviau. Sireika duoda daug laisvės puolime ir tai jauniems žaidėjams yra gerai. Jie įgauna patirties ir pasitikėjimo savimi.“

„Šiauliams“ naudos iš jaunojo aukštaūgio ilgai laukti nereikėjo. „Žalgirio“ sistemos produktas Šiauliuose spindėti ėmė nuo pirmųjų sezono rungtynių. Per pirmuosius 12 mačų 20-metis L. Birutis vidutiniškai žaidžia po 21 minutę, pelno po 11,9 taško, atkovoja po 6,5 kamuolio, blokuoja 1,2 metimo bei renka po 16,5 naudingumo balo. Aukštaūgis pirmauja lygoje pagal atkovotus kamuolius bei blokuotus metimus, o pagal efektyvumą rikiuojasi ketvirtas.

Laurynas Birutis
Stengiuosi savimi pasitikėti bei atsidėkoti treneriui geru žaidimu.
 

„Šiauliuose viskas yra gerai. Dirbame su A. Sireika, stengiamės. Tai treneris turintis daug patirtis bei negailintis patarimų. Aš stengiuosi savimi pasitikėti bei atsidėkoti treneriui geru žaidimu“, – sakė kuklusis šiaulietis.

Aukštaūgiu patenkinti „Šiauliai“ jau galvoja apie tarpsezonį, kuomet baigsis L. Biručio nuomos sutartis. A. Sireikos teigimu, šiam vidurio puolėjui Saulės mieste reikėtų pabūti dar vieną sezoną. Tiek jam trūksta iki debiuto Eurolygoje.

Antanas Sireika
Jeigu norite, kad Laurynas būtų Eurolygos žaidėjas, duokite jį mums dar vienam sezonui.

„Mano prašymas „Žalgiriui“: jeigu norite, kad Laurynas būtų Eurolygos žaidėjas, duokite jį mums dar vienam sezonui. Jis pas mus gauna daug žaidybinio laiko ir patirties. Nėra prasmės vilkėti garsios komandos marškinėlius, jei negauni žaisti. Žaidybinio laiko gausi, kai tu būsi to nusipelnęs. Niekas už gražias akis neduos žaisti, nes reikia daryti rezultatą. Komanda gali būti bet kokia: „Žalgiris“, „Barcelona“ ar „Maccabi“ išėjęs į aikštę turi duoti rezultatą, nežiūrint į žaidėjo amžių.

Manau, kad jam norint tai pasiekti, reikia įgauti jėgos ir patirties. Nemanau, kad ir pačiam malonu vilkėti „Žalgirio“ marškinėlius, bet nedaryti žalgirietiško rezultato. Jis dirba ir tobulėja pas mus“, – sakė garsus treneris.

Ties kuriais aspektais L. Birutis turėtų dirbti ir stengtis tobulėti labiausiai?

Antanas Sireika
Jis nėra toks silpnas, bet jis švelnus ir geras žmogus.

„Norėčiau, kad jis būtų drąsesnis ir nebijotų panaudoti daugiau jėgos, – LKL.LT dėstė A. Sireika. – Jis nėra toks silpnas, bet jis švelnus ir geras žmogus. Laurynas dirba tiek krepšinio salėje, tiek treniruoklių, tačiau charakterį pakeisti sunku. Jis yra gerietis. Nėra grubus, nemoka palaikyti, pastumti, alkūnėmis darbuotis. Niekas jam kelių link krepšio lengvai nenuties. Žaidžiant po krepšiu kontakte be to niekur nedingsi. Tai ateina su metais ir patirtimi. Norėčiau, kad tai ateitų kuo greičiau.

L. Biručiui reikia jėgos, bet nereikia užsiauginti per daug svorio. Yra puikus pavyzdys – Jonas Valančiūnas nuvažiavo į NBA ir jam rekomendavo užsiauginti masę. Kas iš to gavosi? Jis sulėtėjo. Visi nustebo, kad jo žaidimas taip pasikeitė. Kitas pavyzdys – Kristapas Porzingis. Dar didesnis, o bėgioja kaip lengvaatletis. Ne Shaquille‘ų O‘Nealų laikai ateina, o tokių bėgančių ir mobilių žaidėjų.“

Nors aukštaūgis neseniai pradėjo profesionalaus krepšininko karjerą, tačiau suspindusi jo žvaigždė L. Biručio potencialu abejoti neleidžia. Tuo tiki ir buvęs vidurio puolėjo treneris.

Tomas Masiulis
Jis turi pasiekti rinktinės lygį.

„Jis turi pasiekti rinktinės lygį, – įsitikinęs T. Masiulis, vis dar treniruojantis „Žalgirio“ jaunimą. – L. Biručiui dar daug ką reikia stiprinti, tačiau tai mobilus aukštaūgis, kuris gali gintis ir bėgti į greitą ataką. Jis turi ir ūgį, ir greitį bei aikštelės matymą. Jis kasdien tobulina ir vidutinį metimą, kurį, tikiu, kažkada irgi pridės į savo puolimo arsenalą.“

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris