V. Lipkevičius: apie pirmąją legionieriaus duoną bei netikėtą sugrįžimą į Lietuvą
Foto: Fotodiena

V. Lipkevičius: apie pirmąją legionieriaus duoną bei netikėtą sugrįžimą į Lietuvą

Autorius: LKL.LT
2018-07-17

Sekmadienis Vokietijoje – šventa diena, kurios metu niekas nedirba, o šalis paskęsta ramybėje. Tai tapo lemiamu veiksniu, kodėl Vytenis Lipkevičius kitą sezoną žais Lietuvoje.

Panevėžio „Lietkabelis“ viena diena aplenkė Vokietijos pirmenybėse žaidžiantį klubą, padėjo parašą ant sutarties su V. Lipkevičiumi ir taip įsigijo penkiskart LKL čempioną.

V. Lipkevičiaus karjeros LKL rekordai
Pelnyti taškai 28 Aisčiai–Juventus 2009-2010
Atkovoti kamuoliai 10 Dzūkija–Vytautas 2016-2017
Rezultatyvūs perdavimai 8 Alytus–Aisčiai 2009-2010
Perimti kamuoliai 5 Vytautas–Šiauliai 2016-2017
Naudingumas 34 Aisčiai–Juventus 2009-2010

Pirmąjį legionieriaus sezoną Viurcburgo „s.Oliver“ klube sužaidęs puolėjas jau turėjo žodinį susitarimą su neįvardinta Vokietijos komanda, tačiau per šventą vokiečiams dieną kontraktas nebuvo paruoštas. 

Tuo pasinaudojęs Aukštaitijos klubas užbėgo įvykiams už akių ir pasiūlė V. Lipkevičiui sugrįžti į Lietuvą.

„Panevėžiečiai, matyti, sužinojo, kad turiu konkretų pasiūlymą, tad ėmėsi greitų veiksmų, – tinklalapiui LKL.LT sakė „Lietkabelio“ naujokas. – Pirmadienį su manimi susisiekė „Lietkabelio“ treneris Gintaras Kadžiulis ir parodė didelį norą turėti mane komandoje.

Žinoma, prisidėjo ir tai, kad arčiau namai – mano dukrai treji metai, tad šeimai geriau gyventi Lietuvoje. Norėjau rungtyniauti tarptautiniame turnyre, o „Lietkabelis“ žais FIBA Čempionų lygoje. Visos šios priežastys susidėjo, kad kelsimės į Panevėžį.“

Penkiskart LKL čempionu su Kauno „Žalgiriu“ tapęs V. Lipkevičius praėjusią vasarą sukirto rankomis su „s.Oliver“ ekipa ir būdamas 28 metų amžiaus pirmą kartą karjeroje išbandė legionieriaus duoną.

Vokietijos pirmenybėse 198 cm ūgio puolėjas vidutiniškai rungtyniavo po beveik 22 minutes, pelnydavo po 6,2 taško, atkovodavo po 2,8 kamuolio, atlikdavo po 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo po 8,2 naudingumo balo.

„Rungtyniavimas Vokietijos lygoje buvo tikrai puiki patirtis, – pasakojo V. Lipkevičius. – Man asmeniškai sezonas gal ir nebuvo ypatingas, bet buvau arti to, kad šioje lygoje likčiau dar bent vienam sezonui. Kiekvienam krepšininkui linkiu kažkuriuo karjeros metu pabūti legionieriumi, tuomet grįžęs į Lietuvą kitaip imi vertinti dalykus. Būti legionieriumi tikrai yra sunkiau, nes į tave žiūrima kitaip ir tikimasi daugiau.“

Puolėjo adaptaciją naujoje aplinkoje palengvino kitas lietuvis – praėjusį sezoną „s.Oliver“ komandoje pradėjo puolėjas Osvaldas Olisevičius.

Tiesa, nors O. Olisevičius startavo solidžiai, tačiau vėliau į Viurcburgo ekipą atvyko jo pozicijoje rungtyniaujantis Vokietijos rinktinės puolėjas Robinas Benzingas, o tai stipriai apkirpo lietuvio minutes aikštelėje.

Galiausiai sausio pradžioje O. Olisevičius sugrįžo į Lietuvą ir rankomis sukirto su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“.

„Visada smagu, kai šalia yra lietuvių, su kuriais gali bendrauti sava kalba. Didžiąją laisvo laiko dalį praleisdavome su Osvaldu, tad jam išvykus buvo liūdna.

Žinoma, yra ir kita medalio pusė – tuomet pradėjau daugiau bendrauti su kitais užsieniečiais“, – sakė V. Lipkevičius, praeityje žaidęs trijose Kauno komandose („LSU-Atlete“, „Baltuose“ ir „Žalgiryje“), taip pat gynęs ir Prienų–Birštono „Vytauto“ garbę.

V. Lipkevičiaus atstovaujama „s.Oliver“ Vokietijos pirmenybėse demonstravo solidų žaidimą. Per 34 mačus buvusio Vilniaus „Lietuvos ryto“ trenerio Dirko Bauermanno vadovaujama ekipa iškovojo 19 pergalių, tačiau to nepakako, kad klubas patektų į atkrintamąsias.

Viurcburgo ekipa pasiekė visų laikų Vokietijos čempionatų rekordą – tai didžiausias pergalių skaičius, kurio neužteko patekti tarp aštuonių stipriausių čempionato komandų.

„Gaila, kad šis rekordas dabar priklauso mums, – teigė krepšininkas. – Klubas aiškių tikslų nebuvo nusibrėžęs, tačiau tyliai buvo kalbama apie atkrintamąsias. Manau, kad pagal žaidimą galėjome užimti mažiausiai penktą ar šeštą vietą, tačiau nesugebėjome laimėti daugybės lygių rungtynių.“

Devynerius metus LKL pirmenybėse ir vienerius metus Vokietijos čempionate praleidęs V. Lipkevičius palygino šias dvi lygas.

Krepšinio renesansą išgyvenęs „Lietkabelis“ dvejus metus paeiliui triukšmavo vietiniame čempionate bei nužygiavo iki pusfinalio, o 2017-aisiais net iškovojo sidabro apdovanojimus.

Vis dėlto V. Lipkevičius nėra linkęs garsiai kalbėti apie tikslus artėjančiam sezonui, tačiau yra pasiryžęs aikštelėje palikti visas jėgas.

Nors krepšininkas praėjusį sezoną leido Bavarijoje, Pietų Vokietijoje esančiame Viurcburgo mieste, tačiau jis nepraleisdavo ir įvykių Lietuvoje.

„Sekiau tiek savo buvusių komandų, tiek draugų žaidimą. LKL pastaraisiais metais labai maloniai stebina, ypatingai – iš marketingo pusės. Transliacijos internetu, kurios yra geros kokybės. Interviu rungtynių metu ar laida per ilgąją pertrauką – viskas iš šono atrodo labai gerai. Tikiuosi, kad būnant lygos viduje viskas atrodys dar gražiau“, – nekantraudamas kibti į darbus kalbėjo V. Lipkevičius.

„Lietkabelis“ dar tik pradeda komplektacijos darbus. Su Panevėžio klubu sutartis turi Donatas Tarolis, Dominikas Mavra bei jau minėtas V. Lipkevičius, komandos naujuoju treneriu tapo G. Kadžiulis.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris