Naujovė – klubų reitingas
LKL / BNS nuotr.

Naujovė – klubų reitingas

Autorius: Vaidas Čeponis (LKL.LT)
2018-10-18

„Betsafe–LKL“ čempionate komandos sužaidė po 5-6 rungtynes. Oficiali lygos svetainė LKL.LT nuo šiol sudarinės ekipų reitingus.

Reitingus pateiks „Betsafe–LKL“ rungtynių komentatorius Vaidas Čeponis. Reitingas – subjektyvi nuomonė atsižvelgiant į klubų pastaruosius rezultatus.

Pateikiame pirmąjį reitingą.

  1. „Žalgiris“

Nors kauniečiai netikėtai namie neatsilaikė prieš „Neptūną“, bet jie anksčiau įveikė pagrindinį konkurentą „Rytą“, taip pat gana užtikrintai laimėjo kitus mačus.

Žalgiriečiai demonstruoja kiečiausią gynybą lygoje (vid. praleidžia tik po 68,2 taško). Jie perima daugiausia kamuolių (10,8), išprovokuoja didžiausią pražangų skaičių (22,7).

Tiesa, kol kas šlubuoja tritaškių pataikymas (29,5 proc., 9 vieta), greitasis puolimas (5,8 tšk., 8 vieta). Užtikrintai į komandą įsiliejo naujokas Nate‘as Woltersas (vid. 12,2 tšk., 3,5 rezultatyvaus perdavimo, 3,2 atkovoto kamuolio).

  1. „Rytas“

Vilniečiai, net ir be traumuoto pagrindinio įžaidėjo Chriso Kramerio, vos nepaklupdė kur kas ilgesnį atsarginių žaidėjų suolą turėjusio „Žalgirio“.

Sostinės ekipa turėjo vargo Kėdainiuose ir Alytuje, bet vis dėlto sugebėjo palaužti „Nevėžį“ ir „Dzūkiją“. Kitus varžovus vilniečiai tiesiog pervažiavo.

Vienas svarbiausių „Ryto“ ginklų – žaibiškos kontratakos. Greitojo puolimo metu Dainiaus Adomaičio auklėtiniai renka net po 12,6 taško. Tai akivaizdžiai geriausias rezultatas. „Rytas“ tik minimaliai nusileidžia „Žalgiriui“ pagal gynybos rodiklius – leidžia oponentams pelnyti vid. 68,4 taško.

Vilniaus klubo puolimo vežimą efektyviausiai traukia Eimantas Bendžius (vid. 14,8 taško, 53,6 proc. tritaškių) bei D. J. Seeley (13,6 tšk., 47,4 proc. tritaškių).

  1. „Neptūnas“

Po itin blankių rungtynių su Panevėžio „Lietkabeliu“ dalis sirgalių ėmė nurašinėti klaipėdiečius, bet jie skeptikams greitai užčiaupė burnas – Kaune nukovė „Žalgirį“. Ir ne bet kaip, o 15 taškų skirtumu, Eurolygos finalo ketverto dalyviams leidę sugraibyti tik 60 taškelių.

Uostamiesčio ekipa pirmenybių pradžioje negailestingai davė į kaulus Kėdainių, Pasvalio ir Prienų krepšininkams.

„Neptūnas“ yra rezultatyviausia lygos ekipa (vid. 87,5 taško). Nuostabią sportinę formą demonstruoja Jeray Grantas, kuris renka po 17 naudingumo balų. Nuo jo menkai atsilieka jaunasis Gytis Masiulis (16,5). Jaunystę prisiminė Tomas Delininkaitis (vid. 12,2 tšk., 3 rez. perd., 44,4 proc. tritšk.).

  1. „Lietkabelis“

Panevėžiečiai rungtyniauja banguotai. Jie be problemų išvykoje sutvarkė „Neptūną“, bet ilgai tampėsi su „Dzūkija“, „Juventus“, „Šiauliais“, be prošvaisčių atrodė Prienuose.

Panevėžio ekipai ypač nekrenta tritaškiai (30,1 proc., 7 vieta). Kol kas blaškosi aikštėje iš „Žalgirio“ persikėlęs Paulius Valinskas. Jis iš toli atakuoja 23,5 proc. taiklumu. Dar prasčiau meta legionieriai Jamaras Wilsonas ir Dominikas Mavra (po 14,3 proc.).

  1. „Dzūkija“

Ši ekipa demonstruoja kur kas kokybiškesnį krepšinį nei praėjusį sezoną ir taikosi į aukštą vietą. Alytaus krepšininkai nepaliko jokių vilčių „Pieno žvaigždėms“, „Nevėžiui“ ir tik dramatiškuose mūšiuose turėjo pripažinti „Neptūno“, „Lietkabelio“ ir „Ryto“ pranašumą.

Viena svarbiausių dzūkų solidaus žaidimo priežasčių – reiklus, griežtas ir sumanus treneris Andrejus Urlepas. Tai, kad „Dzūkijos“ taškų gaminimo mašina taps Kendrickas Brownas – ne sensacija. Tačiau didele staigmena tapo Dominyko Domarko įspūdingas žaidimas (12,8 taško, 59,3 proc. tritaškių!). Šis atakuojantysis gynėjas praėjusį sezoną Alytuje rungtyniavo labai trumpai ir atliko tik epizodinį vaidmenį.

Beje, „Dzūkija“ užima pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius (39,2) ir rečiausiai klysta (11,4).

  1. „Skycop“

Prienų „senukai“ palaužė „Lietkabelį“, „Šiaulius“, „Juventus“, bet nesugebėjo net padų pakutenti nei „Rytui“, nei „Neptūnui“, nei „Žalgiriui“.

Didžiausia prieniškų bėda – gynyba. Jie leidžia varžovams rinkti beveik po 85 taškus.

„Skycop“ ekipa dažniausiai klysta lygoje (vid. 16), rikiuojasi priešpaskutinė pagal sugriebtus kamuolius (31,5). Tiesa, Virginijaus Šeškaus auklėtiniai visus lenkia pagal tritaškių taiklumą (41,9 proc.).

Prienus jau paliko vidurio puolėjas Maverickas Morganas, bet jo tautietis Michaleas Bruesewitzas (13,6 tšk., 4,8 atk. kam., 60,9 proc. tritaškių) tiesiog spindi. Jis buvo išrinktas savaitės naudingiausiu žaidėju.

  1. „Juventus“

Uteniškiai sužaidė tik vieną itin prastą mačą, kai čempionato pradžioje 30 taškų persvara pralaimėjo „Rytui“. Nestabilų žaidimą galima aiškinti tuo, jog tik labai neseniai komandą papildė Marius Runkauskas, Tomas Dimša, po traumos neseniai grįžo į rikiuotę atletiškasis Kenny Gainesas. Dabar „Juventus“ atsarginių suolas pailgėjo kone „pusmetriu“, todėl tikėtinas šuolis aukštyn.

Praėjusį sezoną Vaidas Čepukaitis, atrodo, buvo primiršęs žaisti krepšinį, bet dabar vėl atsiskleidžia visomis spalvomis. Jis renka po 17 naudingumo balų.

Utenos klubas gali pasigirti įvairiu puolimu – net penki žaidėjai renka dviženklį taškų skaičių, o Aleksandras Zacharovas yra per plauką nuo šios ribos.

  1. „Pieno žvaigždės“

Galbūt po sėkmės Kėdainiuose Pasvalio klubas pradės skinti pergales. Juolab kad „Pieno žvaigždės“ įsigijo gana aukšto lygio legionierių – vieną Nyderlandų rinktinės lyderį Yannicką Franke. Jis jau pirmosiose savo rungtynėse parodė savo potencialą.

Pasvalio ekipa turi tik 10 žaidėjų, jai būtinas pastiprinimas. Nors komandos lyderis Emmanuelis Omogbo sukaupia net po 19,2 naudingumo balo, neretai rungtyniauja savanaudiškai. Beje, tik jis vienas renka dviženklį tašų skaičių (neskaičiuojant tik vienoje dvikovoje dalyvavusio Y. Franke).

  1. „Nevėžis“

Nors kėdainiškiai išmokėjo skolas, sustiprino sudėtį, solidžiai atrodė kontrolinėse rungtynėse prieš pirmenybes, tačiau jų žaidimas dabar nesiklijuoja. „Nevėžis“ dažiausiai ypač blogai rungtyniauja mačų pradžioje.

Smarkiai stringa puolimas. Kėdainių komanda renka mažiausiai taškų (vid. 72,2). Rezultatyviausiai rungtyniauja amerikiečiai Chauncey Collinsas ir Jon-Christopheris Fulleris, bet jie prastai įtraukia į žaidimą komandos draugus.

Vienas didesnių nusivylimų – Regimantas Miniotas. Jis pelno tik 4,5 taško, o iš toli meta 16,7 proc. taiklumu.

  1.  „Šiauliai“

Vienintelė ekipa, dar nepatyrusi pergalės džiaugsmo. Kol kas neatsiranda, kas tinkamai pakeistų išėjusius Lauryną Birutį, Donatą Sabeckį, Nicką Zeisloftą.

Vienas Ignas Vaitkus, nors ir patobulėjo kaip ant mielių, „Šiaulių“ neišgelbės.

Kita vertus, šiauliečiai nė vienų rungtynių nepralaimėjo bevitiškai – visiems varžovams nusileido 2-10 taškų skirtumu.

Vilties „Šiaulių“ sirgaliams suteikė naujokas puolėjas Cedrickas Bowenas, jau pirmosiose savo rungtynėse į „Lietkabelio“ krepšį įmetęs 14 taškų.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris