„Teisėjo švilpuke“ analizuojami du Ž. Skučo momentai
LKL / BNS nuotr.

„Teisėjo švilpuke“ analizuojami du Ž. Skučo momentai

Autorius: LKL.lt
2019-01-04

Lietuvos krepšinio lyga, siekdama šviesti krepšinio visuomenę ir atidžiau sekti arbitrų darbą, vysto rubriką „Teisėjo švilpukas“ ir kiekvieną savaitę išskiria diskutuotinus momentus ir juos aiškina.

Šią savaitę rubrikoje „Teisėjo švilpukas“ analizuojami trys epizodai iš praėjusios „Betsafe–LKL“ savaitės. Net dvi situacijos – iš Vilniaus „Ryto“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ rungtynių, kur centre atsidūrė Pasvalio komandos žaidėjas Žygimantas Skučas. Krepšininkas už savo elgesį šiose rungtynėse jau sulaukė griežto LKL įspėjimo.

Visus epizodus atrenka ir juos aiškina LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis ir Krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas.

1 momentas: Pražanga ar ne? („Juventus“ – „Neptūnas“)

Žaidėjas Nr. 45 (J. Grantas) veržiasi pro jį dengiantį žaidėją Nr. 23 (M. Gebeną) ir sustoja prie galinės linijos. Prišokęs žaidėjas Nr. 2 (D. Bičkauskis) įeina į J. Granto „cilindrą“ ir toliau korpusu stumia jį užribio link. Stūmimo pražanga gynėjui – teisingas arbitro sprendimas.

„Juventus“ vyr. treneris savo elgesiu protestuoja prieš šį sprendimą, tačiau nesulaukia jokios teisėjų reakcijos. Blogas rungtynių valdymas.

2 momentas: ar buvo prasižengta? („Rytas“ – „Pieno žvaigždės“)

Žaidėjas Nr. 13 (Ž. Skučas) po paskutinio baudos metimo atitverdamas nuo savo krepšio žaidėją Nr. 14 (M. Echodą) dešine ranka „užrakina“ kairę varžovo ranką. M. Echodas staigiu judesiu ją trukteli tuo pačiu pargriaudamas Ž. Skučą ant grindų, o šis krenta po žaidėjo Nr. 51 (A. Butkevičiaus) kojomis.

Teisėjai neteisūs ignoruodami šiuos veiksmus. Turėjo būti skirta abipusė pražanga Ž. Skučui ir M. Echodui.

3 momentas: kam ir kokios pražangos? („Rytas“ – „Pieno žvaigždės“)

Žaidėjas Nr. 13 (Ž. Skučas) stengiasi dešine ranka sulaikyti žaidėją Nr. 14 (M. Echodą) toliau nuo krepšio, pastarasis bando Ž. Skučą pastumti į šalį ir užspaudžia jo dešinę ranką.

Kamuoliui jau atšokus, Ž. Skučas išsilaisvina ir pasisukdamas stukteli varžovui alkūne į petį. Teisėjas fiksuoja abipusę pražangą. Toks jo sprendimas priimtinas tik kaip pirminis, kadangi tuo pačiu metu jam reikėjo stebėti toje pačioje zonoje metamą tritaškį metimą bei gynybą prieš jį.

Teisėjo klaida, kad nebuvo pasinaudota skubaus pakartojimo sistema (SPS), kur vaizdo įraše matomas Ž. Skučo smūgis alkūne. Taisyklės nurodo, kad už smūgį varžovui alkūne skiriama nesportinė pražanga (o jei pavojingas mostas alkūne neliečia varžovo – techninė pražanga).

Sugriežtinus Ž. Skučui skirtą nuobaudą, pražanga nebebūtų abipusė, t. y. kompensuojama. Tuomet M. Echodui būtų įrašyta paprasta pražanga, o Ž. Skučui – nesportinė. Ž. Skučas mestų 2 baudas, po to M. Echodas mestų 2 baudas ir kamuolį toliau valdytų „Rytas“.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris