„Betsafe–LKL“ reitingas: lyderiai nesikeičia, bet „Pieno žvaigždės“ aplenkė „Lietkabelį“
Foto: Vaidas Čeponis (LKL.lt)

„Betsafe–LKL“ reitingas: lyderiai nesikeičia, bet „Pieno žvaigždės“ aplenkė „Lietkabelį“

Autorius: Vaidas Čeponis (LKL.lt)
2019-01-17

Puikus Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ žaidimas – šiuo metu didžiausia „Betsafe–LKL“ čempionato staigmena.

Lygos komentatorius Vaidas Čeponis toliau sudarinėja komandų reitingą. Tai subjektyvi nuomonė atsižvelgiant į pastarojo meto rezultatus.

Pirmoje straipsnio dalyje – apie penkias pirmąsias ekipas. Pasvaliečiai iš septintosios vietos šoktelėjo net į ketvirtąją. Jie iš šios pozicijos į penktąją nustūmė Panevėžio „Lietkabelį“.

Komandų, reitinge užimančių 6-10 vietas, sąrašą skelbėme vakar.

1 (ankstesnė vieta 1). „Žalgiris“

Nors kauniečiai išsaugojo pirmąją vietą reitinge, pastaruoju metu jie stringa ne tik Eurolygoje, bet ir „Betsafe–LKL“ čempionate: pralaimėta „Neptūnui“, per didžiules kančias palaužti „Juventus“ ir „Lietkabelis“.

Ypač sušlubavo puolimas. Žaisdami ne prieš pačius galingiausius klubus jie per pastaruosius penkis „Betsafe–LKL“ mačus net trijuose nesurinko nė 80 taškų: „Nevėžiui“ įmetė 79, „Juventus“ ekipai – 72, „Lietkabeliui“ – 73.

„Žalgirio“ krepšininkams daugiausia problemų kyla dėl to, jog varžovai, žinodami, kad kauniečiai dažniausiai žaidžia per priekinę liniją ir retai meta iš toli, spaudžiasi baudos aikštelėje.

Žalgiriečiai iš toli atakuoja rečiausiai iš visų klubų (vid. 18,9 per rungtynes, devintas „Lietkabelis“ su vid. 20,3 tritaškių per rungtynes).

Pagal pataikytus tritaškius čempionai yra devinti (vid. 6,9, pirmauja „Skycop“ su vid 10,5 tritaškių per rungtynes).

Taikiklis visiškai nusimušė pagrindiniam komandos snaiperiui Artūrui Milakniui. Jis per pastarąsias keturias dvikovas įskraidino vos vieną tritaškį iš aštuonių bandymų.

Negerėja reikalai ir su kontratakomis. Šį sezoną „Betsafe–LKL“ milžinas itin kuklų taškų kraitį renka greitojo puolimo metu (vid. 6,4). Palyginimui, „Rytas“ greitose atakose renka 9,2 taško, „Neptūnas“ – 7,7.

Labai įdomi detalė – kauniečiai iš visų čempionato ekipų gauna daugiausia blokų (2,6). Įtakos ne itin kokybiškam čempiono žaidimui turbūt turi ir žaidėjų nuovargis, Leo Westermanno, Antano Kavaliausko traumos. Tačiau ir be jų „Žalgiris“ yra pajėgus dominuoti pirmenybėse, nes turi pakankamai aukšto lygio atlikėjų.

2 (2). „Rytas“

Vilniečiai džiaugėsi penkiomis pergalėmis iš eilės, nors ir turėjo vargo akistatose su „Pieno žvaigždėmis“ ir „Šiauliais“.

Komandą gerokai sustiprino vidurio puolėjas Arciomas Parachouskis, kuris pagal renkamos balus tapo naudingiausiu komandos nariu (vid. 16,2). Jei atitiktų minimalų reikalavimą (bent 50 proc. sužaistų komandos rungtynių), baltarusis būtų antras naudingiausias lygoje.

Kai po traumų įsivažiuos Chrisas Krameris, Margiris Normantas, sostinės komanda gali tapti dar didesne jėga. O tai – labai rimta paraiška kovojant dėl Karaliaus Mindaugo taurės, juolab kad finalo ketvertas vasario 16-17 d. vyks „Siemens“ arenoje.

Vilniaus krepšininkai toliau demonstruoja puikų taiklumą. Jie geriausiai lygoje meta ir dvitaškius (57,8 proc.), ir tritaškius (40,1 proc.). „Rytas“ nemažina apsukų kontratakose – renka daugiausia taškų greitojo puolimo metu (vid. 9,2).

Vis dėlto vilniečių žaidimas pastaruoju metu gerokai bangavo. Tai susiję ir su tuo, jog įžaidėjo pozicijoje rungtyniavę Rokas Stipčevičius, Mindaugas Girdžiūnas neretai nekaip dirigavo puolimui. „Rytui“ puolant kiek stinga prasiveržimų, geresnio kamuolio dalijimosi.

Neprognozuojamo krepšininko statusą toliau išsaugo Dominique‘as Suttonas. Pavyzdžiui, jis rungtynėse su „Žalgiriu“ sukaupė 24 naudingumo balus, su „Juvetus“ – 31, o su „Lietkabeliu“ – minus 1, su „Šiauliais“ – 0.

3 (3). „Neptūnas“

Po įspūdingos pergalės prieš „Žalgirį“ klaipėdiečius užklupo nelengvos pagirios. Uostamiesčio ekipa FIBA Čempionų lygos mače krito prieš Ostendės klubą, o vėliau irgi savo aikštėje labai netikėtai neatsilaikė prieš „Pieno žvaigždes“.

Po mūšio su „Žalgiriu“, kai surinko net 38 balus, „miręs“ buvo Kyle‘as Weaveris, dvikovoje su Pasvalio krepšininkais nesukrapštęs nė taško.

Į duobę krito pagrindinis įžaidėjas Lorenzo Williamsas, kuris per du paskutinius mačus vidutiniškai sukaupė tik 2 naudingumo balus.

Dvejose pastarosiose „Betsafe–LKL“ rungtynėse Laimonas Kisielius apskritai nepelnė nė taško, nors žaidė po 23,5 min.

Vis dėlto visi jie buvo itin naudingi, kai „Neptūnas“ trečiadienį Prancūzijoje iškovojo pergalę FIBA Čempionų lygoje prieš Strasbūro klubą.

L. Kisielius paprastai rungtyniauja lengvojo puolėjo pozicijoje, kurią turėtų gerokai sustiprinti į komandą sugrįžęs Deividas Gailius. Jis kiek prasčiau ginasi nei L. Kisielius, bet puola nepalyginamai efektyviau – per pirmas rungtynes Prancūzijoje pataikė abu metimus iš žaidimo ir pelnė 6 taškus.

„Neptūnas“ išlieka rezultatyviausia čempionato ekipa (vid. 86,1 taško), bet gynybą reikia lopyti. Tiesa, dėl to negalima priekaištauti 20-mečiui Džiugui Slavinskui, kurio kovingumas ir beribė energija šį sezoną komandai įliejo šviežio kraujo.

Klaipėdiečiams taip pat būtina gerinti kovą dėl atšokusių kamuolių (šešti lygoje) ir mažinti klaidų skaičių (ketvirti lygoje).

4 (7). „Pieno žvaigždės“

Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ėmė spindėti „Betsafe–LKL“ arenose. Provincijos klubas triumfavo net penkiose iš pastarųjų šešių dvikovų.

Pralaimėtose rungtynėse Gedimino Petrausko diriguojama kariauna labai rimtai išgąsdino „Rytą“.

Komanda išsiskiria puikiu fiziniu pasirengimu. Dabar pasvaliečiai nuolat palaužia priešininkus antroje rungtynių dalyje – prieš „Neptūną“ ketvirtąjį kėlinį laimėjo 10 taškų persvara, prieš „Nevėžį“ ir „Dzūkiją“ antrąją mačo pusę – 11-os.

Pasvalio ekipa itin kibiai ir agresyviai dusina varžovus savo aikštėje nevengdama rizikos – du žaidėjai neretai atakuoja vieną oponentą. Ne veltui „kaimiečiai“ pirmauja lygoje pagal perimtus kamuolius (vid. 10, antras „Neptūnas“ – vid. 9,6).

Pagerėjo ir puolimas – klubas pakilo į ketvirtą vietą rezultatyviausių komandų sąraše (vid. 80,4 taško). Sklandžiai funkcionuoja greitasis puolimas, pasvaliečiai moka branginti kamuolį ir vis rečiau klysta.

Dabar tiesiog žiba Tomas Lekūnas ir Jay Threattas. Pirmasis per paskutines keturias dvikovas sukaupia po 15,8 naudingumo balo, antrasis jau šešeriose rungtynėse iš eilės renka ir dviženklį rezultatyvumą, ir naudingumą.

J. Threattas duoda gerokai daugiau naudos nei jo pirmtakas Lance‘as Jeteris, kuris, pasak klubo atstovų, Pasvalyje nuolat kirto šeimynines picas ir nelieknėjo.

„Pieno žvaigždės“ gali pradėti šviesti dar ryškiau, kai po traumos įsibėgės vienas lyderių Emanuelis Omogbo. Klubui papildomos jėgos, be abejonės, suteikė ir Žygimantas Skučas.

Jei Pasvalio krepšininkai išlaikys panašų žaidimo lygį, turnyro lentelėje gali laisvai aplenkti „Lietkabelį“. Jau dabar komandas skiria tik viena pergalė, ir jei šį savaitgalį nebus staigmenų, „Pieno žvaigždės“ pavys Panevėžio klubą.

5 (4). „Lietkabelis“

Dabar jau buvusio klubo sporto direktoriaus Jono Vainausko sukelta revoliucija kaitaliojant žaidėjus iš pradžių davė šiokių tokių vaisių (svečiuose paklupdytas „Rytas“), bet pastaruoju metu panevėžiečiai aikštę dažniausiai palieka nuleistomis galvomis.

Po trijų pergalių iš eilės patirtos keturios nesėkmės paeiliui. Lyderių trejetas jau labai atitolęs – trečioje lentelės vietoje esantis „Neptūnas“ lenkia keturiomis pergalėmis.

Komandai nebekrenta tritaškiai. Šioje statistikos kategorijoje nusirista į priešpaskutinę vietą (31,5 proc.).

Neblogai rungtynėse su „Žalgiriu“ atrodęs Paulius Valinskas praėjusį sezoną atstovaudamas šiai Kauno ekipai pataikė 35 proc. tolimų metimų, o dabar šaudo Dievui į langus. Per paskutines aštuonias lygos dvikovas jis iš toli įmetė 3 kartus iš 34 mėginimų!

Vienas iš šių tritaškių – neįtikėtinas šūvis į „Žalgirio“ krepšį:

Taiklią ranką turintis Saulius Kulvietis per paskutinius tris mačus sukrapštė 2 tolimus metimus iš 12. Jam tikrai reikia treniruotis, juolab kad S. Kulvietis atstovaus „Lietkabeliui“ LKL „Snaiperio“ konkurse per Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą.

„Laisvadienius“ vis dažniau ima Stefanas Sinovecas, per dvejas pastarąsias rungtynes rinkęs po minus 4 balus.

Tiesa, pralaimėjimas „Žalgiriui“ sekmadienį buvo lyg šviesos spindulėlis panevėžiečiams. Jie galingiems oponentams nusileido tik pačioje mačo pabaigoje.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris