T. Gaidamavičius – apie netikėtą pasiūlymą „Nevėžyje“, kuris tapo tramplinu į trenerio karjerą
KK Nevėžio nuotr.

T. Gaidamavičius – apie netikėtą pasiūlymą „Nevėžyje“, kuris tapo tramplinu į trenerio karjerą

Autorius: Šarūnas Vaitkus (LKL akademija)
2019-03-19

LKL akademija, siekdama šviesti krepšinio visuomenę apie klubo „Nevėžis“ istoriją – spalvingiausius įvykius, didžiausius laimėjimus – vysto rubriką „Šią dieną prieš daug metų“, kurioje tuo metu žaidę krepšininkai bei dirbę treneriai atskleis įsimintiniausius praeities epizodus. 

LKL.lt perspausdina „Nevėžio“ klubo tinklalapyje publikuotą straipsnį apie buvusį LKL krepšininką ir trenerį Tomą Gaidamavičių – šią publikaciją parengė LKL akademijos studentai. T. Gaidamavičius atstovavo 3 LKL klubams, karjerą baigė „Nevėžio“ klube, o dabar yra vyriausiasis NKL nugalėtojų Klaipėdos „Neptūno–Akvaservio“ treneris.

„Nevėžio“ istorijoje tikrai būta visiems puikiai žinomų krepšininkų pavardžių. Skirtingu metu komandai atstovavo Jonas Mačiulis, Simonas Serapinas ar Vidas Ginevičius. Bet ar žinojote, jog dar visai neseniai Kėdainių klubas tapo atspirties tašku jaunam ir perspektyviam krepšinio treneriui?

2015-2016 m. sezone rungtyniauti į „Nevėžį“ atvyko ilgametis LKL krepšininkas Tomas Gaidamavičius. Vargu, ar tada jis nutuokė, jog trenerio karjerą pradės būtent Kėdainuose, o visai netrukus, vadovaudamas Klaipėdos „Neptūno-Akvaservio“ komandai, iškovos NKL čempionų titulą bei bus paskirtas Lietuvos vaikinų U18 rinktinės vyriausiuoju treneriu.

„Vykdamas į „Nevėžį“ apie trenerio karjerą ten negalvojau. Rungtyniauti mane pakvietė treneris Ramūnas Cvirka, buvau pasiruošęs žaisti, – atviravo T. Gaidamavičius. – Tik sezono eigoje visiškai netikėtai mane pasikvietė treneris ir paklausė, kiek aš dar planuoju bėgioti, ar nenorėčiau tapti jo asistentu.“

Paklaustas, ar iš karto pasinaudojo suteiktu šansu, pašnekovas sakė pasiūlymo ilgai nesvarstęs.

„Tada jau turėjau minčių, kad po poros metų norėčiau treniruoti, todėl, kai tik pasitaikė tokia proga, tą patį vakarą nusprendžiau ja pasinaudoti, – prisiminė T. Gaimavičius. – Iš pradžių tapau „Nevėžio“ žaidžiančiuoju treneriu, o vėliau trenerio asistentu. Savo sprendimu labai džiaugiuosi ir esu labai dėkingas treneriui R. Cvirkai, visai „Nevėžio“ organizacijai už suteiktą pasitikėjimą.“

Pasiteiravus, kokie sunkumai laukė pirmaisiais metais einant trenerio asistento pareigas, T. Gaidamavičius teigė su ypatingai dideliais iššūkiais nesusidūręs.

„Turbūt sudėtingiausia buvo nebežaisti, – juokdamasis atsakė treneris. – Anksčiau rungtynės reikalavo didelio susikaupimo, fizinio pasiruošimo, o dirbant treneriu nusiteikimas visai kitas.

Galbūt reikėjo išmokti ir šiek tiek griežtumo, bet didesnių problemų neturėjau. Gal todėl, jog jau anksčiau buvau nusiteikęs netolimoje ateityje tapti treneriu.“

Apšilęs kojas Kėdainiuose, po dviejų sezonų T. Gaidamavičius išvyko į Klaipėdą, kur tapo vyriausiuoju „Neptūno-Akvaservio“ treneriu. Paklaustas, ar jautėsi pasiruošęs stoti prie pajėgios NKL komandos vairo, treneris pripažino, jog čia lengva nebuvo.

„Per pirmąsias treniruotes ir galvojau, ką ir kaip turėčiau daryti, bet tai nebuvo sudėtingiausia, – atskleidė T. Gaidamavičius. – Esminis skirtumas tarp asistento ir vyriausiojo trenerio pareigų, tai našta, kuri gula ant tavo pečių. Tu tampi atsakingas už visą komandą – jos pasiruošimą, taktiką.

Sezonas buvo varginantis, turėjau daug užduočių, bet nuolat sunkiai dirbau. Po jo jaučiausi tarsi jau daugybę metų dirbęs treneriu.“

Savo debiutiniame sezone su Klaipėdos ekipa T. Gaidamavičius sugebėjo iškovoti NKL titulą, o 2018 m. rudenį buvo paskirtas Lietuvos vaikinų U18 rinktinės treneriu.

Pabaigai, paprašytas pasidalinti prisiminimais ar palinkėjimu Kėdainių „Nevėžio“ klubui pašnekovas gerų žodžių negailėjo.

„Prisiminimai tikrai geri. Klube dirba labai teisingi žmonės, – pradėjo strategas. – O patys Kėdainiai – puikus miestas Lietuvos viduryje, ten gyvena šaunūs žmonės, aktyvūs verslininkai. Tai nuostabi vieta auginti krepšinio klubą. Viskas, ko reikia, tai žmonių neabejingumas, susitelkimas ir Kėdainiuose krepšinis gyvuos dar ilgai.“

Straipsnį parengė LKL akademijos praktikantas Šarūnas Vaitkus. LKL akademija – socialinis projektas, skatinantis prisidėti prie LKL klubų veiklos. LKL akademijos tikslas – suteikti studentams galimybę panaudoti savo žinias įgyvendinant LKL ir vietos bendruomenių projektus marketingo, komunikacijos, viešųjų ryšių ir renginių organizavimo srityse ypatingą dėmesį skiriant socialiniams projektams. Organizuodama šį projektą, LKL siekia atkreipti klubų dėmesį į perspektyviausius studentus, kurie po praktikos galėtų tęsti darbą klubuose.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris