Savaitės apžvalga: „Ryto“ dovana pasinaudojęs „Neptūnas“ bei vilčių neprarandanti „Juventus“
Foto: LKL / BNS

Savaitės apžvalga: „Ryto“ dovana pasinaudojęs „Neptūnas“ bei vilčių neprarandanti „Juventus“

Autorius: LKL.LT
2019-04-23

Netikėtas Vilniaus „Ryto“ kluptelėjimas, į antrąją vietą sugrįžęs Klaipėdos „Neptūnas“, vis labiau gilėjanti Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ duobė, varžovus traiškiusi Utenos „Juventus“ bei vilčių patekti į atkrintamąsias neprarandantys „Šiauliai“ – LKL.LT savaitės įvykių apžvalgoje, kurioje dėl Velykų šįkart įtraukti ir du susitikimai vykę pirmadienį.

MVP. Naudingiausiu praėjusios savaitės „Betsafe–LKL“ žaidėju tapo Utenos „Juventus“ vidurio puolėjas Martinas Gebenas, atvedęs Aukštaitijos klubą į dvi pergales.

„Juventus“ trečiadienį namuose 107:72 pranoko „Pieno žvaigždes“, o šeštadienį išvykoje 87:55 sutriuškino „Nevėžį“. Šiuose mačuose M. Gebenas rinko po 12 taškų, 10,5 atkovoto kamuolio bei 22,5 naudingumo balo.

M. Gebenas yra vienas stabiliausių žaidėjų tiek savo komandoje, tiek ir visoje lygoje – dviženklius naudingumo balų skaičius aukštaūgis renka jau 22-ose rungtynėse iš eilės.

„Nevėžio“ antausis „Rytui“. Kėdainių „Nevėžis“ (5-27) 12 pralaimėjimų seriją nutraukė ne bet kur, o sostinė, kurioje 70:68 pranoko Vilniaus „Rytą“ (23-8).

Tai buvo antrasis Dainiaus Adomaičio auklėtinių pralaimėjimas per pastarąsias trejas rungtynes, taip suteikęs progą „Neptūnui“ sugrįžti į antrąją vietą pirmenybėse. Šia proga klaipėdiečiai vėliau pasinaudojo.

„Išėjome į rungtynes ir neatlikome savo darbo. Charakteris ir nusiteikimas – to šiandien nebuvo. Tai yra mano kaltė. Kad ir kas žaistų, jie turi jausti atsakomybę ir arti aikštelėje“, – po nesėkme pasibaigusio mačo sakė D. Adomaitis.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje Arnas Butkevičius ir Derekas Needhamas pataikė po tritaškį bei išvedė „Rytą“ į priekį (68:67), tačiau jau netrukus „Nevėžio“ įžaidėjas Martinas Janukovičius įmetė dvitaškį – 69:68.

Vilniečių pastangos užpulti Kėdainių krepšį buvo nesėkmingos, o Martyno Varno baudos metimas, likus 7 sekundėms, padidino svečių pranašumą iki 2 taškų – 70:68.

Įdomu tai, kad „Nevėžis“ pergalę pasiekė prametęs visus 9 tritaškius, o šis laimėjimas Dariaus Dimavičiaus kariaunai buvo pirmasis nuo sausio 13-osios dienos.

„Neptūno“ pergalių serija. Klaipėdos „Neptūnas“ (24-7) iškovojo dvi pergales bei, pasinaudojęs netikėta „Ryto“ dovana, susigrąžino antrąją poziciją „Betsafe–LKL“ čempionate.

Praėjusį ketvirtadienį „Neptūnas“ namuose 70:68 įveikė Alytaus „Dzūkiją“ (11-21), o vakarykščiame mače Panevėžyje 73:69 pranoko vietos „Lietkabelį“ (20-12). Tai buvo jau ketvirtoji Kazio Maksvyčio auklėtinių pergalė iš eilės.

Rungtynes su dzūkais „Neptūnas“ perlaužė tik susitikimo pabaigoje. Didžiąją dalį dvikovos atsiliekančiųjų vaidmenyje buvę klaipėdiečiai mačo pabaigoje spurtavo 7:0 bei iškovojo pergalę – Paulius Dambrauskas pataikė tritaškį, Jerai Grantas galingai įkrovė kamuolį iš viršaus, o Osvaldas Olisevičius pridėjo dvitaškį.

Panevėžyje „Neptūnas“ turėjo 17 taškų pranašumą (66:49), tačiau sugebėjo jį išbarstyti. Galingą 19:2 atkarpą ketvirtajame kėlinyje sužaidęs „Lietkabelis“ išlygino mačo rezultatą – 68:68.

Uostamiesčio ekipos tylą nutraukė tritaškį įsmeigęs Laimonas Kisielius, o pergalę įtvirtino baudų metimus pataikęs Tomas Delininkaitis.

Klaipėdiečiai įsitvirtino antroje vietoje, trečioje vietoje žengiantis „Rytas“ turi viena pergale mažiau. Iki reguliaraus sezono pabaigos liko penkerios rungtynės.

Deganti „Juventus“ bei sustojusios „Pieno žvaigždės“. Utenos „Juventus“ (14-18) praėjusią savaitę iškovojo dvi triuškinamas pergales bei nuo penktoje vietoje esančių ir iš pralaimėjimų liūno neišlipančių Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ (16-16) jau atsilieka tik per du laimėjimus.

„Prieš rungtynes buvo neramu, bet dabar jau smagu, – po pergalės Kėdainiuose sakė „Juventus“ treneris Žydrūnas Urbonas. – Tris čempionato ratus reikėjo mokytis, artėjame link savo galimybių žaidimo.

Tikiuosi, kad velykiniai kiaušiniai prie stalo šeimose būnant nesuminkštės. Norėtųsi, kad jie išliktų kieti, nes dabar gal ketvertą rungtynių mes varome kietai.“

Uteniškiai Velykas pasitiko demonstruodami galingą žaidimą, dvi pastarosios pergalės iškovotos vidutine 33,5 taško persvara. Pirmiausia „Juventus“ namuose 107:72 sutriuškino „Pieno žvaigždes“, o savaitgalį pamokų davė ir „Nevėžiui“ – 87:55.

Šiuose susitikimuose išsiskyrė Martinas Gebenas, rinkęs po 22,5 naudingumo balo bei dar kartą tapęs „Betsafe–LKL“ savaitės naudingiausiu krepšininku.

Tokiomis geromis nuotaikomis negali pasigirti „Pieno žvaigždės“, patekusios į gilią duobę. Po skaudžios nesėkmės Utenoje pasvaliečiai turėjo puikią progą atsitiesti Alytuje, tačiau išleido pergalę iš rankų 70:75.

Puikiai mačą pradėję Gedimino Petrausko auklėtiniai Dzūkijoje turėjo 15 taškų pranašumą, tačiau jis tirpti ėmė antroje rungtynių dalyje.

Likus minutei iki rungtynių pabaigos „Pieno žvaigždes“ pirmavo 2 taškais (70:68), tačiau sudėtingą tritaškį pataikė „Dzūkiją“ legionierius Elijah Brownas, kuris kitose dviejose atakose jis pridėjo ir keturis taiklius baudų metimus.

Šeimininkus į pergalę vedęs įžaidėjas iš viso pelnė 25 taškus, iš kurių 19 – antroje mačo pusėje.

„Pieno žvaigždėms“ tai buvo penktoji nesėkmė iš eilės. Pastarąjį kartą Pasvalio ekipa pergalę iškovojo kovo 30-ąją dieną namuose prieš „Nevėžį“.

Vilčių neprarandantys „Šiauliai“. Antano Sireikos vadovaujama ekipa (7-25) praėjusį ketvirtadienį svečiuose 81:101 nusileido „Lietkabeliui“, tačiau savaitgalį pademonstravo įspūdingą kovingumą bei 90:88 pranoko Prienų „Skycop“ (11-20) krepšininkus.

Su šia pergale liko gyvos ir šiauliečių viltys patekti į atkrintamąsias. Tiesa, jos išlieka simbolinėmis – Saulės miesto ekipai reikia ne tik iškovoti visas keturias pergales, bet ir laukti, kad „Dzūkija“ ar „Skycop“ patirs visas nesėkmes.

„Šiaulių“ pergalė Prienuose vainikuota fantastišku sugrįžimu. Kai jau atrodė, kad dviženklę persvarą (76:63) sukaupę prieniškiai triumfuos, svečiai ėmė demonstruoti charakterį.

A. Sireikos kariauna ėmė tirpdyti deficitą, o Armino Urbučio metimas paskutinę mačo minutę išvedė „Šiaulius“ į priekį (87:86). Darjušas Lavrinovičius buvo grąžinęs šeimininkams persvarą, tačiau lemiamą žodį tarė pirmiausia dvitaškį pelnęs, o vėliau ir vieną baudos metimą pridėjęs Evaldas Šaulys.

„Skycop“ išgelbėti galėjo Malcolmas Grantas, tačiau jo metimas buvo blokuotas, tikslo nepasiekė ir kitas M. Granto bandymas bei Mindaugo Lukauskio šūvis iš toli.

Tai buvo trečioji šiauliečių pergalė prieš „Skycop“ per ketverias šį sezoną žaistas rungtynes. Prieniškių neišgelbėjo ir 7 tritaškius pataikęs bei šio sezono lygos rekordą pakartojęs M. Grantas.

Derekas Needhamas. Antroje sezono pusėje Vilniaus „Ryto“ klubas susidūrė su nenumatytais sunkumais – ilgam laikui iš rikiuotės dėl traumos iškrito komandos kapitonas Chrisas Krameris.

Jį pavaduoti buvo pakviestas anksčiau Lietuvoje jau rungtyniavęs Derekas Needhamas.

Šį vakarą jo laukia dar vienas iššūkis „Betsafe–LKL“ čempionate – „Rytas“ savo aikštėje priims Kėdainių „Nevėžį“, rungtynes nuo 19 val. bus galima tiesiogiai stebėti LKL.LT svetainėje.

Pats amerikietis pripažįsta, jog nuo mažens augo palaikydamas Čikagos „Bulls“, nors kartais pats to ir nesuprasdavo.

„Kai man buvo treji-ketveri, kasmet matydavau paradus ir nesuprasdavau, kam jie skirti. Tik po kurio laiko suvokiau, jog jais būdavo švenčiamos „Bulls“ pergalės NBA“, – susėdęs su LKL TV kūrybine komanda juokėsi krepšininkas.

„Užribis“. Įsibėgėjus įtamptamt ketvirtajam „Betsafe–LKL“ ratui kviečiame šiek tiek atsipalaiduoti ir pasimėgauti ne tokiais įtemptais epizodais, kurie pateko į užribio rubriką.

Užribis – ne ta rubrika, kurioje nori atsidurti krepšininkai, tačiau čia išskirtinio dėmesio sulaukė Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ekipa, kuri atliko vieną po kito perdavimus „kažkur“, Tomas Lekūnas demonstravo savo gynybinius ir driblingo sugebėjimus, o komandos šokėjos šoko be muzikos. 

Velykos su LKL. Kokia būtų jūsų reakcija pamačius margutį, ant kurio nupieštas... jūsų veidas?

LKL klubų nariai šių metų Velykas sutiko su kiek netradiciniais margučiais. Krepšininkai aptarinėjo, kaip ant kiaušinių atvaizduoti jų veidai, ir galiausiai tradiciniu daužymo būdu rinko, kuris yra stipriausias.

„Teisėjo švilpukas“. Šią savaitę rubrikoje „Teisėjo švilpukas“ analizuojami trys epizodai iš „Betsafe–LKL“ praėjusios savaitės kovų. Rubrikoje atrinkti kai kurie epizodai, kurie ne itin dažnai pasitaiko krepšinio aikštelėse – tam, kad būtų aiškiau suprantami teisėjų sprendimai. Šiais pateiktais epizodais siekiama šviesti krepšinio visuomenę apie taisyklių traktavimus ir paaiškinti teisėjų sprendimus.

Visus epizodus atrenka ir juos aiškina LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis ir Krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas.

1 momentas: ar pažeistos taisyklės? („Juventus“ – „Rytas“)

Žaidėjas Nr. 18 (M. Girdžiūnas) meta į krepšį. Gynėjas Nr. 12 (K. Gainesas) aukštai pašokęs bando blokuoti metimą. Jis liečia kamuolį, kuris jau atšoko nuo lentos, tačiau dar nėra pilnai pakilęs virš lanko, todėl čia pažeidimo nėra.

Kitas svarbus momentas, kurį turėjo įvertinti teisėjai – ar K. Gainesas, prieš tai ranka užkabinęs tinklelį, nesujudino krepšio taip, kad sutrukdė kamuoliui įkristi į krepšį? Akivaizdaus sutrukdymo nematyti, tad šiuo atveju teisėjai nusprendė, kad tinklelio lietimas pataikymui įtakos neturėjo.

Skubios peržiūros sistema pasinaudoti nebuvo galima, nes taisyklės tai leidžia tik 2 paskutinėse ketvirto ketvirčio (arba pratęsimo) minutėse. 

2 momentas: pražanga ar ne? („Juventus“ – „Rytas“)

Baigiantis ketvirčio laikui žaidėjas Nr. 6 (R. Stipčevičius) pašoka tritaškiam metimui. Gynėjas Nr. 22 (M. Runkauskas) šoka šalia stengdamasis išvengti kontakto, tačiau ore susiliečia su R. Stipčevičiaus kaire ranka ir jį stumteli.

Puolėjas praranda pusiausvyrą – tai pražanga, kurią teisėjas turėjo fiksuoti ir skirti 3 baudos metimus.

3 momentas: žingsniai ar pražanga? („Lietkabelis“ – „Nevėžis“)

Žaidėjas Nr. 5 (S. Sinovecas) po driblingo sustoja, suima kamuolį į abi rankas, o prieš metimą peršoka abiem kojomis. Tai – „žingsnių“ taisyklės pažeidimas, kurį teisėjai turėjo užfiksuoti.

Gynėjas Nr. 6 (G. Matulis) prieš S. Sinovecą prasižengė jau po pažeidimo, todėl pražanga turėjo būti ignoruojama.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris