„Teisėjo švilpukas“: techninės pražangos už neleidimą įmesti kamuolio ir nesportinė pražanga Ž. Skučui
LKL / BNS nuotr.

„Teisėjo švilpukas“: techninės pražangos už neleidimą įmesti kamuolio ir nesportinė pražanga Ž. Skučui

Autorius: LKL.lt
2019-04-26

Lietuvos krepšinio lyga, siekdama šviesti krepšinio visuomenę ir atidžiau sekti arbitrų darbą, vysto rubriką „Teisėjo švilpukas“ ir kiekvieną savaitę išskiria diskutuotinus momentus ir juos aiškina.

Šią savaitę rubrikoje „Teisėjo švilpukas“ analizuojami trys epizodai iš „Betsafe–LKL“ praėjusios savaitės kovų. Rubrikoje atrinkti kai kurie epizodai, kurie ne itin dažnai pasitaiko krepšinio aikštelėse – tam, kad būtų aiškiau suprantami teisėjų sprendimai. Šiais pateiktais epizodais siekiama šviesti krepšinio visuomenę apie taisyklių traktavimus ir paaiškinti teisėjų sprendimus.

Visus epizodus atrenka ir juos aiškina LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis ir Krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas.

1 momentas: ar teisingai skirta techninė pražanga? („Skycop“ – „Šiauliai“)

Žaidėjas Nr. 8 (M. Lukauskis), gindamasis ir norėdamas sutrukdyti kamuolį iš užribio išmetančiam varžovui, peržengia aikštės šoninę liniją. Už tai paskutines dvi ketvirto ketvirčio arba pratęsimo minutes pagal taisykles turi būti skiriama techninė pražanga – teisingas teisėjo sprendimas.

2 momentas: kas pažeidė taisykles? („Lietkabelis“ – „Neptūnas“)

Teisėjas įspėja žaidėjus neperžengti šoninės linijos, paduoda kamuolį žaidėjui Nr. 5 (L. Williamsui), kuris  ruošiasi išmesti kamuolį iš užribio, ir pradeda skaičiuoti tam skirtas 5 sek.

Besiginantis žaidėjas Nr. 66 (P. Valinskas) stengiasi sutrukdyti perdavimą ir įžengia į užribį. Už tokį įžengimą turi būti skiriama techninė pražanga, kadangi tai įvyko per paskutines dvi ketvirto ketvirčio minutes.

Tuo pačiu metu kovodamas dėl pozicijos žaidėjas Nr. 12 (S. Kulvietis) pargriauna bandantį atsidengti žaidėją Nr. 22 (G. Masiulį). Kiekviena besiginančios komandos pražanga yra nesportinė, jei tai įvyko per paskutines dvi ketvirto ketvirčio arba pratęsimo minutes, kol kamuolys dar buvo išmetančio užribį puolančios komandos žaidėjo rankose.

Teisėjas suklydo, nenustatęs, kuris taisyklių pažeidimas įvyko anksčiau ir neskyręs atitinkamos nuobaudos.  

3 momentas: ar pražanga nesportinė? („Rytas“ – „Pieno žvaigždės“)

Žaidėjas Nr. 5 (A. Butkevičius) varo kamuolį greitos atakos metu, kai šalia jo bėgantis į gynybą žaidėjas Nr. 13 (Ž. Skučas) stumteli jį korpusu. A. Butkevičius nepameta kamuolio, bet praranda pusiausvyrą ir greitį.

Poziciniame žaidime tai būtų vertintina kaip paprasta pražanga, tačiau greitame puolime toks nereikalingas kontaktas, stabdantis ataką, kvalifikuojamas kaip nesportinė pražanga. Peržiūrėję vaizdo įrašą, teisėjai palieka galioti savo pirminį sprendimą (nesportinė pražanga) – sprendimas teisingas.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris