„Betsafe–LKL“ reitingas: iš viršūnės neišstumiamas „Žalgiris“ ir intriga dėl pozicijų ketverte
LKL / BNS nuotr.

„Betsafe–LKL“ reitingas: iš viršūnės neišstumiamas „Žalgiris“ ir intriga dėl pozicijų ketverte

Autorius: Vaidas Čeponis (LKL.lt)
2019-04-04

„Betsafe–LKL“ čempionato reguliariojo sezono nugalėtojas beveik aiškus, bet vyksta atkakli kova dėl antrosios ir ketvirtosios vietų.

Elitinės Lietuvos lygos komentatorius Vaidas Čeponis sudarinėja klubų reitingą. Tai subjektyvi nuomonė atsižvelgiant į pastarojo meto rezultatus. Vakar dienos straipsnyje buvo pateiktas 6-10 pozicijose esančių komandų reitingas. Dabar – 1-5 vietose žengiančių ekipų rikiuotė po trijų čempionato ratų.

5 (vieta po II čempionato ratų – 4) Pasvalio „Pieno žvaigždės“: 16 pergalių – 11 pralaimėjimų (trečiajame rate 7-2)

Itin solidus Pasvalio klubo žaidimas – viena šių pirmenybių staigmenų. „Pieno žvaigždės“ kaunasi su „Lietkabaliu“ dėl ketvirtosios vietos reguliariajame sezone ir kartu dėl namų aikštės pranašumo ketvirtfinalyje.

Trečiajame rate Gedimino Petrausko auklėtiniai namie palaužė tiesioginius savo konkurentus, bet nesugebėjo rimčiau pasipriešinti „Žalgiriui“, „Rytui“, savo aikštėje tik per pratęsimą įveikė „Dzūkiją“.

Pasvaliečiai užima trečiąją vietą lygoje pagal rezultatyvumą, antrąją – pagal perimtus kamuolius ir išprovokuotas pražangas, rečiausiai iš visų klysta, tačiau blogiausiai lygoje kovoja dėl kamuolių, yra priešpaskutiniai pagal praleistus taškus ir rezultatyvius perdavimus.

Jau kurį laiką tiesiog spindi puolėjas Tomas Lekūnas, kuris yra vienas iš didžiausią pažangą padariusių lygos žaidėjų. Jis net per 13 paskutinių rungtynių iš eilės rinko dviženklį naudingumo balų skaičių.

Jam puolime efektyviai padeda Žygimantas Skučas, Yannickas Franke, naujokas Yancy Gatesas. Šis aukštaūgis per tris mačus pataikė 17 iš 18 dvitaškių!

„Pieno žvaigždės“ didžiąją sezono dalį demonstruoja itin greitą krepšinį, dauguma krepšininkų išsiskiria puikiu fiziniu pasirengimu.

4 (5) Panevėžio „Lietkabelis“: 16-11, trečiajame rate 6-3

Panevėžiečiai trečiajame rate savo žiūrovų akivaizdoje nusileido „Juventus“, bet išvykoje sutriuškino „Rytą“, svečiuose privertė pasiduoti ir „Neptūną“.

Pastaruoju metu kilo gynėjo Pauliaus Valinsko žaidimo kreivė. Jis per septynias dvikovas vidutiniškai įmetė 13,2 taško. Kiek pagerėjo šio gynėjo tritaškių taiklumas. Šioje srityje pasitempė kitas antrosios linijos žaidėjas Stefanas Sinovecas, kurio pataikymas atakuojant iš toli šoktelėjo nuo 30 iki 39,5 proc.

Tiesa, nebekrenta taiklią ranką turinčiam puolėjui Saulius Kulviečiui. Jis per penkias LKL akistatas įmetė tik 4 tritaškius iš 19. Krizė ištiko „centrą“ Žigą Dimecą. Slovėnas šešeriose paskutinėse rungtynėse sugriebė tik po 1,7 kamuolio.

Nors Panevėžio komanda turi ir kitą aukštą vidurio puolėją 217 cm Mindaugą Kupšą, tačiau užima vos šeštąją vietą geriausiai dėl atšokusių kamuolių besigrumiančių ekipų sąraše. Tai viena iš silpnų klubo vietų.

3 (3) Klaipėdos „Neptūnas“: 20-7, trečiajame rate 6-3

Klaipėdos klubas dėl motyvacijos stokos, tingumo parodė duris vienam geriausių žaidėjų Kyle‘ui Weaveriui. Taip tikimasi pagerinti komandos mikroklimatą ir kovinę dvasią.

Pasak vieno uostamiesčio klubo atstovo, šis amerikietis pastaruoju metu darė neigiamą įtaką ir pagrindiniam ekipos krepšininkui Jerai Grantui.

Tai rodo skaičiai. Vidurio puolėjas per tris mačus dabar krapštė tik po 5,6 taško, kai jo vidurkis yra daugiau nei dvigubai didesnis.

Lankas per siauras tapo ir Osvaldui Olisevičiui. Ketveriose rungtynėse tikslą pasiekė tik 1 iš 9 jo tritaškių.

Krizė taip pat ištiko Deividą Gailių – 0 iš 9 tolimų metimų per pastarąsias tris dvikovas ir vidutiniškai du naudingumo balai paskutiniuose keturiuose mačuose.

„Neptūnas“ lieka vienintele komanda, kuri šį sezoną nuskriaudė „Žalgirį“. Ir tai padarė net tris kartus. Tačiau klaipėdiečiai trečiajame rate namie nusileido „Lietkabeliui“, „Pieno žvaigždėms“, išvykoje neatsilaikė prieš „Rytą“, sunkiai palaužė apatinėje turnyro lentelės dalyje esančius varžovus (+3 prieš „Šiaulius“, +1 prieš „Juventus“, +6 prieš „Dzūkiją“, +8 prieš „Nevėžį“).

„Neptūnui“ gyvenimą gadina nemenkas klaidų skaičius (vid. 13,8). Daugiau kamuolių praranda tik „Skycop“ ir „Juventus“.

2 (2) Vilniaus „Rytas“: 21-6, trečiajame rate 7-2

Vilniečiai trečiajame rate turėjo vargo su beveik visais priešininkais. Tiesa, užtikrinta pergalė prieš „Neptūną“ klubo sirgaliams įpūtė optimizmo. Sostinės ekipos arkliuku lieka greitis. „Rytas“ pirmauja lygoje pagal kontratakose surinktų taškų skaičių (vid. 8,2).

Vilniaus komandai niekas neprilygsta ir metant tritaškius (40,3 proc.). Kita vertus, „Rytas“ tik aštuntas pagal rezultatyvius perdavimus ir išprovokuotas pražangas.

Šauniai į vilniečių gretas įsiliejo įžaidėjas Derekas Needhamas. Jis renka beveik po 14 taškų, o iš tolimojo nuotolio atakuoja net 58,3 proc. tikslumu. Po lenta kaip liūtas kaunasi Arciomas Parachouskis. Baltarusis per trejas pastarąsias rungtynes sugriebė po 11,3 kamuolio ir tapo lygos lyderiu šioje kategorijoje.

Ant bangos ir kitas „centras“ Martynas Echodas. Jis per keturias dvikovas kaupė po 18,5 naudingumo balo – dvigubai daugiau nei iki šiol. Mindaugas Girdžiūnas per keturias dvikovas įsūdė 12 iš 18 tritaškių, padarė tik 0,7 klaidos. Eimantas Bendžius tose visose rungtynėse pelnė po 18,2 taško.

Tačiau kai kurie žaidėjai pastaruoju metu neblizga. Deividas Sirvydis dabar pataikė tik 2 tolimus metimus iš 13. Rokas Stipčevičius šešiose dvikovose iš eilės renka vienaženklį naudingumą (nuo 2 iki 7), o prieš tai penkiuose iš šešių mačų kaupė dviženklį.

Po traumos neatsigauna D. J. Seeley. Amerikietis ketveriose rungtynėse iš esmės buvo statistas – vid. 3,2 pelnyto taško.

„Rytas“ turi puikius šansus likti antrojoje vietoje. Jei vilniečiai surinktų vienodą pergalių skaičių su ‚Neptūnu“, klaipėdiečiai aplenktų sostinės ekipą tik tuo atveju, jei namie pranoktų „Rytą“ bent 22 taškais. Ketvirtas šių komandų mūšis reguliariajame sezone – jau mažiau nei po savaitės.

1 (1) Kauno „Žalgiris“: 24-3, trečiajame rate 8-1

Kauniečiams tik stebuklas galėtų sutrukdyti užimti pirmąją vietą reguliariajame sezone. „Žalgiris“ pranoksta visus oponentus pagal rezultatyvumą, praleistus taškus rodiklius, rezultatyvius perdavimus, dvitaškių taiklumą, išprovokuotas pražangas.

Antroje sezono dalyje treneriams pavyko atgaivinti Thomasą Walkupą, kuris dabar nuolat rungtyniauja įžaidėju. Šis legionierius per ketverias paskutines rungtynes fiksavo 13,5 balo naudingumą – dvigubai didesnį nei prieš tai. Tose akistatose Th. Walkupas iš toli įmetė 7 kartus iš 14. Artūras Milaknis per du mačus dabar vidutiniškai kratė varžovams po 16 taškų.

Tikslą pasiekė 6 iš 8 Edgaro Ulanovono tolimų bombų trejose paskutinėse rungtynėse. Po traumos įsivažiuoja Nate‘as Woltersas. Jis pastarosiose penkiose dvikovose iš viso padarė tik vieną klaidą!

Net jei „Žalgiris“ ketvirtajame rate pralaimės pagrindiniams varžovams „Rytui“, „Neptūnui“ ir „Lietkabeliui“, jis vis tiek taps reguliariojo sezono nugalėtoju.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris