Į NBA išvykstantis D. Songaila – apie pirmą LKL aukso žiedą, trenerio karjeros pradžią ir tikslus už Atlanto
Foto: Fotodiena.lt

Į NBA išvykstantis D. Songaila – apie pirmą LKL aukso žiedą, trenerio karjeros pradžią ir tikslus už Atlanto

Autorius: LKL.LT
2018-07-16

Darius Songaila grįžo iš NBA Vasaros lygos su mintimi, kad naują sezoną pradės stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Trejus metus Kauno „Žalgirio“ trenerių štabe praleidęs buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas grįš į NBA, kur aštuonis sezonus praleido kaip žaidėjas. Kurios komandos trenerių štabe D. Songaila dirbs, dar neskelbiama – parašai nepadėti. Tačiau D. Songaila jau atsisveikino su „Žalgirio“ bendruomene.

„Visi žmonės turi kažkokias svajones, – bendraudamas su LKL.LT kalbėjo D. Songaila. – Man tai tikrai bus didelis pasiekimas, ypač prisimenant savo pačio žodžius niekada nebūti treneriu. Vieną kartą svajonę patekti į NBA įgyvendinau, o dabar teks tą svajonę įgyvendinti ne kaip žaidėjui, o kaip treneriui.“

D. Songaila sykį jau pravėrė NBA duris – 2003 metais kaip krepšininkas sudarė sutartį su „Sacramento Kings“, vėliau atstovavo dar keturiems NBA klubams.

„Patekimas į NBA kaip žaidėjui prasidėjo, kai buvau devynerių ir ant baltų marškinėlių juodais dažais su paties padarytu trafaretu užpurkšdavau 23 numerį ir „Bulls“ užrašą, – prisiminė iš Marijampolės kilęs D. Songaila. – Aišku, daug treniruočių, išvažiavimas į Amerika mokytis, atstovavimas Lietuvai už visas rinktines pradedant nuo jaunučių ir pabaigiant vyrų, 4 metai „Wake Forest“ Universitete. Po viso to buvau pašauktas NBA naujokų biržoje.“

Vis dėlto patekimas į NBA kaip treneriui – kiek kitoks.

„Noriu tobulėti trenerio srityje, įgyti kitokios patirties negu Europoje, – duodamas interviu LKL.LT svetainei sakė D. Songaila. – Jau kurį laiką bendrauju su pažįstamais žmonėmis iš NBA. Kai kurie iš jų mano buvę komandos draugai ir dabar dirba treneriais, klubo valdyboje ar netgi yra generaliniai vadybininkai.

Kiti žmonės dar man žaidžiant NBA jau dirbo darbą komandos valdyboje. Visas tas bendravimas tikrai padėjo šitame procese. Netgi šis išvažiavimas į NBA Vasaros lygą ir darbas su „Brooklyn Nets“ komanda buvo viso šio plano dalis.

Mano tikslas – įsitvirtinti NBA ir toliau tobulėti kaip treneriui“.

Vienu geriausiu Lietuvos krepšininkų buvęs D. Songaila Lietuvos krepšinio lygoje debiutavo tik 2013-aisiais apsivilkęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ marškinėlius. Po sezono jis persikėlė į Kauną ir su „Žalgiriu“ 2015-aisiais pirmą kartą tapo LKL čempionu.

„Kaip ir kiekvienas titulas krepšininko karjeroje, jis yra reikšmingas, – 2015-uosius prisiminė D. Songaila. – Gal šiuo atveju tai labiau reikšmingas titulas, nes pabaigiau krepšininko karjerą gimtojoje šalyje laimėdamas Lietuvos čempionatą.“

Netrukus D. Songaila paskelbė, kad jungiasi prie „Žalgirio“ trenerių štabo.

„Trenerio karjeros pradžia buvo netikėta ir tikrai įdomi. Aišku, buvo labai sunku pereiti nuo žaidėjo vaidmens į trenerio, nes vis dar galvojau, kad tikrai galėčiau žaisti.

Pirmas pusmetis tikrai buvo lengviau suderinamas su šeima, nes nekeliavau kartu su komanda į Eurolygos išvykas, o visą kitą laiką buvau pilnai su komanda. Pasikeitus trenerių situacijai komandoje, teko priimti sprendimą, kurį iš dalies paveikė ir Šarūnas Jasikevičius, bet ir pačiam norėjosi būti su komanda pilnu etatu, o ne iš dalies.

Manau, didžiausias skirtumas, ko išmokau – tai matyti daug daugiau, kas vyksta aikštelėje, tai yra stebėti visas pozicijas nuo gynėjo iki centro ir abiejose aikšteles pusėse. Atkreipti didesnį dėmesį į detales, išpildymą, o ne vien tik statistiką. Savaime suprantama, išmokau ir krepšinio taktikos, kurią naudoja Šarūnas.“

Lietuvoje krepšinio mokyklą pradėjęs iš už Atlanto ją tęsęs D. Songaila karjeros pabaigoje sugrįžęs į gimtinę pamatė visai kitokį vaizdą, nei paliko išvykdamas į „Wake Forest“ universitetą 1998-aisiais.

„Kada išvažiavau žaisti į universitetą, sporto bazių skirtumas buvo kosminis, – kito žodžio, skirto palyginti skirtumus, nerado D. Songaila. – Manau, per pastaruosius metus tokios organizacijos kaip „Žalgiris“ sporto bazės lygis išaugo net iki NBA lygio. Aišku, mažesnių komandų lygis ir toliau lieka daug žemesnis negu gero lygio universitetų. Tačiau tas lygis yra žymiai geresni negu buvo man išvažiuojant už Atlanto.

Labai daug ką reiškė 2011 m. Europos čempionatas Lietuvoje, kada buvo pastatytos arenos, kurios dabar yra puikios sporto bazes LKL komandos. Džiugu, kad ir toliau tas yra tęsiama ir buvo pastatytos arenos Pasvalyje, Utenoje, Prienuose ir nesenai atidaryta nauja arena Jonavoje. Tikiuosi, greitu metu ir mano gimtasis miestas turės atitinkamą sporto areną.“

Visada malonu atversti naują gyvenimo etapą, pripažįsta D. Songaila. Kaip prieš trejus metus naujas etapas buvo perėjimas iš žaidėjo profesijos į trenerio, šią vasarą – perėjimas iš LKL į NBA.

„Tie ketveri metai buvo tikrai labai svarbūs mano gyvenime, pradedant nuo asmeninių santykių, vestuvių, vaikų gimimo ir visiško grįžimo gyventi į Lietuvą, – Kaune praleistą etapą įvertino D. Songaila. – Iš profesinės pusės tie metai taip pat buvo labai sėkmingi, įdomūs ir su daug permainų. Aišku, krepšininko karjeros pabaiga, naujos karjeros pradžia ir savęs paties, kaip trenerio, atradimas. Manau, mažos pastraipos tikrai neužtenka, kad visus tuos prisiminimus galėčiau papasakoti.“

D. Songaila už Atlanto nebus vienas – su juo keliaus ir šeima. Tačiau būdamas užsienyje treneris vis labiau vertina tai, ką turi gimtinėje.

„Šeima tikrai keliaus kartu su manimi, nes tai ir yra didžiausias mano gyvenimo laimėjimas, ramstis ir stimulas. Net negaliu įsivaizduoti gyvenimo atskirai, – pripažino D. Songaila, kartu su žmona Gintare auginantis tris vaikus. – Labai pasiilgsiu šeimos ir draugų, pasiilgsiu ir tu savaitgalių sodyboje, kada esi apsuptas lietuviškos gamtos ir ramybės.

Kaune paliksiu kolegas, su kuriais per pastaruosius 3-4 metus tikrai buvome artimi ir turėjome gerus santykius. Na ir aišku fantastinė krepšinio atmosfera per Eurolygos varžybas. Stebėti rungtynes galima ir per Eurolygos puslapį, tačiau tą atmosferą galimą patirti tik būnant „Žalgirio“ arenoje.“

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris