„Teisėjo švilpuke“ analizuojamos „Kidy Tour“ KMT ketvirtfinalio rungtynės
LKL / BNS nuotr.

„Teisėjo švilpuke“ analizuojamos „Kidy Tour“ KMT ketvirtfinalio rungtynės

Autorius: LKL.lt
2019-02-15

Lietuvos krepšinio lyga, siekdama šviesti krepšinio visuomenę ir atidžiau sekti arbitrų darbą, vysto rubriką „Teisėjo švilpukas“ ir kiekvieną savaitę išskiria diskutuotinus momentus ir juos aiškina.

Šią savaitę rubrikoje „Teisėjo švilpukas“ analizuojami trys epizodai iš „Kidy Tour“ Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio rungtynių. Daugiausia dėmesio skiriama ažiotažo sulaukusioms rungtynėms tarp Utenos „Juventus“ ir Vilniaus „Ryto“ krepšininkų.

Visus epizodus atrenka ir juos aiškina LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis ir Krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas.

1 momentas: pražanga ar ne? („Juventus“ – „Rytas“)

Peržiūrėjus epizodo vaizdo įrašą, darytą iš skubaus pakartojimo sistemos (SPS) kameros (ne iš TV kameros), matyti, kad gynėjas Nr. 2 (D. Bičkauskis) pirma ranka palietė kamuolį, o tik po to šiek tiek lietė puolėjo Nr. 11 (D. J. Seeley) ranką.

Toks smulkus kontaktas ignoruotinas, tad, LKL nuomone, pražanga gynėjui skirta nepagrįstai. Po to sekusi techninė pražanga treneriui Žydrūnui Urbonui – pelnyta, nes jis jau buvo oficialiai įspėtas, o jo reakcija į šį arbitro sprendimą (net jei jis buvo ir klaidingas) pernelyg emocinga tiek gestais, tiek žodžiais.

2 momentas: pražanga metimo metu ar ne? („Juventus“ – „Rytas“)

Besiginantis žaidėjas Nr. 6 (A. Šikšnius) stumteli žaidėją Nr. 11 (D. J. Seeley), kuomet pastarasis kaire ranka pradėjo nešti kamuolį, t. y. po varymo prasidėjo metimo fazė.

Paskirti du baudos metimai – teisingas arbitro sprendimas. 

3 momentas: pražanga puolime ar ne? („Rytas“ – „Juventus“)

Kovodamas dėl atšokusio kamuolio, žaidėjas Nr. 14 (V. Čepukaitis) dešine ranka stumteli į nugarą žaidėją Nr. 7 (A. Parachouskį), tuo išmušdamas jį iš pusiausvyros ir įgaudamas neteisėtą pranašumą.

Teisėjai suklydo, neužfiksavę pražangos V. Čepukaičiui. 

4 momentas: paprasta pražanga ar nesportinė? („Neptūnas“ – „Skycop“)

Žaidėjas Nr. 4 (Ž. Janavičius) stabdo greitoje atakoje kamuolį varantį puolėją Nr. 31 (D. Gailių), blokuodamas jį korpusu. Nematyti jokių pastangų išmušti kamuolį ar bandymų užimti legalią gynybinę poziciją.

Nesportinė pražanga – teisingas sprendimas.

5 momentas: pražanga ar „švarus“ blokas? („Neptūnas“ – „Skycop“)

Aukštai pašokęs žaidėjas Nr. 10 (V. Lipkevičius) išmuša kamuolį metančiam žaidėjui Nr. 45 (J. Grantui) iš rankų. Ar po kamuolio išmušimo buvo liesta Granto ranka ar ne – nebeturi reikšmės.

Teisėjai pasielgė teisingai, nefiksavę pražangos   

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris