Ž. Urbonas perėmė nedrausmingiausio trenerio etiketę iš Š. Jasikevičiaus
Foto: LKL / BNS

Ž. Urbonas perėmė nedrausmingiausio trenerio etiketę iš Š. Jasikevičiaus

Autorius: LKL.LT
2019-03-20

Kauno „Žalgirio“ vairininkas Šarūnas Jasikevičius nebėra lyderis techninių pražangų kategorijoje. Šį sezoną į viršų stipriai šovė emocingasis Utenos „Juventus“ strategas Žydrūnas Urbonas.

42-ejų specialistas techninėmis pražangomis Lietuvos krepšinio lygos organizuojamose varžybose (LKL ir Karaliaus Mindaugo taurė) šį sezoną buvo nubaustas 15 kartų. Tai ženkliai daugiau, nei antroje vietoje esantis Klaipėdos „Neptūno“ strategas Kazys Maksvytis – 9 kartai.

Utenos komandos vyriausiasis treneris tokią situaciją aiškina sugriežtėjusiomis FIBA taisyklėmis.

„Mūsų teisėjai yra geri, aš jų pusėje, bet man keistas tas FIBA taisyklių sugriežtinimas, emocijų užgniaužimas, – tinklalapiui LKL.lt aiškino Ž. Urbonas. – Jei treneris parodo emociją, be keiksmažodžių ir legaliai, tik gal kažkiek karščiau, tai to neleidžiama daryti.

Techninių pražangų lyderiai LKL organizuojamose varžybose
Treneris Komanda Tech. praž.
Ž. Urbonas „Juventus“  15
K. Maksvytis „Neptūnas“ 9
G. Petrauskas „Pieno žvaigždės“ 6
Š. Jasikevičius „Žalgiris“ 5
V. Šeškus „Skycop“  3
D. Adomaitis „Rytas“ 1
A. Sireika „Šiauliai“ 1
D. Dimavičius „Nevėžis“ 1
N. Čanakas „Lietkabelis“  1
A. Urlepas „Dzūkija“ 0

Juk tai yra sportas, o mes parduodame emociją. Treneris turėtų būti baudžiamas už keiksmažodžius, agresyvų elgesį, o ne emociją ir rankų mostus.

Aš suprantu, kad pagal taisyklių raidą teisėjai elgiasi teisingai, bet kalbant apie pačias FIBA taisykles – ar mes norime nužudyti sportą?“

Techninių pražangų ūgtelėjimas lyginant praėjusį sezoną ir šį – ženklus.

Praėjusį sezoną tarp trenerių nedrausmingiausias buvo Š. Jasikevičius, techninėmis pražangomis per visą sezoną nubaustas 11 kartų, o iš viso „Betsafe–LKL“ strategai tokio pobūdžio nuobaudų sulaukė 46 kartus.

Nors iki šio sezono pabaigos liko dar kiek daugiau nei du mėnesiai, tačiau stipriausios šalies lygos treneriai jau spėjo surinkti 43 technines pražangas.

„Kai atsirado galimybė kritikuoti teisėjus po rungtynių, tai jie techninėmis pražangomis labiau bando valdyti situaciją aikštelėje. Pernai taip tikrai nebuvo“, – kitą medalio pusę įžvelgė nedrausmingiausias lygos krepšininkas Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ puolėjas Tomas Lekūnas. Jis šį sezoną techninėmis pražangomis baustas 6 kartus.

Ne visi „Betsafe–LKL“ strategai linkę reikšti emocijas ar priekaištus arbitrams. Alytaus „Dzūkijos“ treneris Andrejus Urlepas dar nėra susilaukęs techninės pražangos.

Taisyklėms nusižengęs nebuvo ir ramumu pasižymintis jau buvęs Kėdainių „Nevėžio“ vyriausias treneris Ramūnas Cvirka – tiek per tris darbo mėnesius šį sezoną, tiek per visą praėjusį.

Tarp žaidėjų neginčijamu lyderiu yra T. Lekūnas – jis gavęs dukart daugiau techninių pražangų nei kiti nedrausmingiausi lygos žaidėjai. Antroje vietoje žengia po tris technines pražangas gavę Prienų „Skycop“ lyderis Martynas Gecevičius, Panevėžio „Lietkabelio“ veteranas Simas Jasaitis bei du lygoje jau nebežaidžiantys krepšininkai – buvęs Vilniaus „Ryto“ puolėjas Dominique‘as Suttonas bei „Nevėžio“ gynėjas Simas Buterlevičius.

„Aš techninių pražangų nesureikšminu, tik žinau, kad reikės susimokėti, – tinklalapiui LKL.lt šyptelėjęs teigė T. Lekūnas. – Žinoma, komandai gal tai nėra labai gerai, bet tai žaidimo dalis. Kartais peržengi ribą, reikėtų reaguoti santūriau, tačiau tai yra žaidimo dalis.

Teisėjai gauna spaudimą, treneriai gauna spaudimą, žaidėjai gauna spaudimą – tai krepšinis, jis toks yra. Pykčių nėra, vyksta rungtynės, esi karštas, tad tokiose situacijose išlenda emocijos. Galbūt reikėtų susivaldyti, bet man, matyt, tai sekasi sunkiausiai.“

Nedrausmingiausios LKL komandos
Komanda Tech. praž.
„Juventus“ 19
„Neptūnas“  18 
„Pieno žvaigždės“ 18
„Skycop“  16
„Lietkabelis“  11
„Dzūkija“  9
„Žalgiris“  8
„Rytas“  6
„Šiauliai“  6
„Nevėžis“ 6

Apie susivaldymą pastaruoju metu daugiau galvoja ir Ž. Urbonas, kuris techninės pražangos negavo trejas pastarąsias rungtynes.

Aukštaitijos ekipos trenerio techninės pražangos „Juventus“ ekipai skaudžiai kainavo atkaklioje „Kidy Tour“ Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio serijoje su „Rytu“, kuomet Ž. Urbonas per dvejas rungtynes susilaukė net trijų techninių pražangų.

Už dvi tokias pražangas Ž. Urbonas buvo išvytas iš aikštės per rungtynes Vilniuje.

„Priėmiau sprendimą nebeeikvoti tiek energijos į jų (teisėjų – aut. past.) pusę, – pasakojo Utenos komandos strategas. – Tęsiu šį eksperimentą ir dar keletą rungtynių, būsiu ramus reaguodamas į arbitrų darbą ir klaidas. Pažiūrėsiu, ar tai duoda naudos mūsų komandai ir organizacijai, nes tai yra svarbiausia.

Šiuos dalykus (technines pražangas – aut. past.) galima sutvarkyti, bet tampa įdomi situacija, nes matau, kad teisėjų klaidos toliau vyksta.

Situacija dviprasmiška – arbitrui nieko nesakai, tuomet, vadinasi, viskas yra gerai, o jei sureaguoji emocionaliau, mojuodamas rankomis, nes žaidimas vyksta ne prie tavo krepšio, tuomet gauni įspėjimą, o vėliau – ir techninę pražangą.“

Šį sezoną už dvi technines pražangas, be Ž. Urbono, rungtynių nebaigė „Pieno žvaigždžių“ treneris G. Petrauskas ir Klaipėdos „Neptūno“ trenerio asistentas Jurica Žuža.

Praėjusį sezoną iš aikštės po kartą išvyti buvo Ž. Urbonas, Š. Jasikevičius ir K. Maksvytis.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Medicinos tyrimų partneris