V.Čeponis. Kodėl verta stebėti „Betsafe-LKL“ milžinų kovą?
Foto: Betsafe-LKL

V.Čeponis. Kodėl verta stebėti „Betsafe-LKL“ milžinų kovą?

Autorius: V. Čeponis
2023-11-05

Sekmadienį „Betsafe-LKL“ čempionato rungtynėse į kovą stos šalies krepšinio milžinai – Vilniaus „Rytas“ ir Kauno „Žalgiris“. Šie klubai šventė po septynias pergale ir dar nepatyrė pralaimėjimo skonio. Artėjant sekmadienio vakaro dvikovai, krepšinio komentatorius Vaidas Čeponis, dalinasi savo įžvalgomis.

Prieš „Žalgirį“ – su didesne energija  

Nors žalgiriečiai turi maždaug triskart didesnį biudžetą, daugiau pajėgesnių žaidėjų, dažnai tai nieko nereiškia, kai jiems iššūkį meta „Rytas“. Praėjusį sezoną Kauno komanda lygos čempione tapo tik per plauką. Tuomet vilniečiai įnirtingai priešinosi varžovams iki paskutinės lemiamų serijos rungtynių minutės.

O kaip bus šiose pirmenybėse? Nuspėti neįmanoma, nes sezonas dar tik prasidėjo. Dabar geriau sutelkime dėmesį į pirmąjį ekipų tarpusavio mačą. Kodėl jį verta stebėti ir ko galima laukti sekmadienį?

Beveik neabejoju, kad tai bus intriguojančios rungtynės. „Ryto“ žaidėjai praėjusį sezoną nežibėjo FIBA Čempionų lygoje, bet prieš galingesnį varžovą „Žalgirį“ rungtyniavo solidžiau nei tarptautinėse varžybose. Vilniečiai kautis prieš kauniečius išeidavo ne su dviguba, o, atrodo, su triguba ar net didesne energija.

„Ryto“ koziriai

Būtent dabar tas momentas, kai „Rytas“ gali pabandyti „pagauti“ „Žalgirį“. Nors kauniečiai po praėjusio sezono išsaugojo žaidėjų branduolį, jie Eurolygoje rungtyniauja labai banguotai – dabar namie nusileido tiek „Valencia“, tiek autsaideriui Vilerbano ASVEL.

Šiose dvikovose ypač smarkiai šlubavo žalgiriečių gynyba. Tarptautiniame fronte neblizga ir „Rytas“. Sostinės klubas pralaimėjo abu mačus. Tačiau „Betsafe-LKL“ čempionate vilniečiai žaidžia kiek geriau nei kauniečiai.

Sostinės ekipa lenkia „Žalgirį“ pagal didžiąją daugumą statistikos komponentų. Vilniaus krepšininkai demonstruoja kosminį puolimą. Jie vidutiniškai per mačą sukrato net po 97 taškus, kai kauniečiai – po 81 (tik 8 vieta lygoje).

„Rytas“ akivaizdžiai pranoksta žalgiriečius pagal atkovotus kamuolius. Giedriaus Žibėno auklėtiniai puolime sugriebia net 14,9 kamuolio (be Martyno Echodo ir Gyčio Radzevičiaus), o Kazio Maksvyčio kariauna – 9,6.

Lygos čempionai yra vos aštunti pagal rezultatyvius perdavimus, penkti mesdami dvitaškius, ketvirti – tritaškius. Nors kai kurie „Žalgirio“ krepšininkai „Betsafe-LKL“ pirmenybėse pasitaupo prieš Eurolygos kovas, minėti skaičiai vis tiek iškalbingi ir kai ką pasako.

Pastaruoju metu į duobelę krito būrys kauniečių. „Žalgirio“ krepšininkams stinga agresijos grumiantis po lenta, be to, puolant prastokai juda kamuolys, neretai nepavyksta iki galo atlikti derinių, dėl ko matome daug padrikų pavienių veiksmų.

Sekmadienį kauniečiams, jei nepakris metimai, jei neišvengs klaidų atlikdami perdavimus, jeigu pasyviai grumsis po varžovų krepšiu, gali būti nelengva sustabdyti uraganinį „Ryto“ puolimą. Vilniečiai sezono pradžioje itin efektyviai rengia žaibiškas kontratakas.

Tikrą renesansą išgyvena  Justinas Gorhamas. Patikimu metiku nelaikomas amerikietis pastaruoju metu „Betsafe-LKL“ realizavo visus 10 tritaškių, o dar 3 iš eilės pridėjo Čempionų lygoje! Prieš tai puolėjas per keturis „Betsafe-LKL“ mačus iš toli prametė visus 10 kartų.

Kontrastas – lengvojo puolėjo pozicija

Vis dėlto nepaisant mano išvardintų „Ryto“ pliusų ir „Žalgirio“ minusų, manau, kad rungtynių favoritai yra kauniečiai. Pirmiausia žalgiriečiai neturėtų būti pavargę po Eurolygos mačo. Jis vyko ne penktadienį, o ketvirtadienį. Be to, buvo žaidžiama Kaune ir nereikėjo ilgai keliauti namo.

Kitas dalykas tas, kad dvikova vyks ne „Jeep“, o „Avia Solutions Group“ arenoje. Tai yra iš esmės neutralioje aikštėje. Mažoje „Jeep“ salėje, kur Vilniaus klubo sirgaliai sukuria pragarišką triukšmą, velniškai sunku žaisti visiems. Tai savo kailiu praėjusį sezoną patyrė ir „Žalgiris“. Dabar to pranašumo „Rytas“ nebeturės.

Kalbant apie žaidimo aspektus būtina paminėti lengvojo puolėjo poziciją, kurioje svečiai turės akivaizdžią persvarą. Kauno ekipoje vadinamuoju trečiuoju numeriu rungtyniauja Edgaras Ulanovas ir Arnas Butkevičius. Tuo tarpu „Rytas“, kol į rikiuotę negrįžo Gytis Radzevičius, turi tik šiuo metu toli gražu nespindintį Luką Ulecką.

Po sunkios traumos optimalios sportinės formos akivaizdžiai neatgavęs Martynas Echodas. Kai dar negrįžo G. Radzevičius, „Žalgirio“ atsarginių suolas bus ilgesnis.

Šeimininkams bus be galo sudėtinga sustabdyti Rolandą Šmitą ir Lauryną Birutį. Latvis prieš visus oponentus, išskyrus Oskarą Pleikį, turi ryškų fizinės jėgos pranašumą. O šį „Ryto“ priekinės linijos krepšininką „Valmieros terminatorius“ lenkia ūgiu. Centimetrų pranašumą turės L. Birutis, sugebantis  apstumdyti lengvesnius varžovus.

Svarbiu faktoriumi gali tapti ir Edgaro Ulanovo žaidimas „ant ūselio“, kai sostinės komanda dėl lengvųjų puolėjo stygiaus bus priversta dažnai žaisti trimis gynėjais.

Spėju, kad vilniečiams tokiose situacijose reikės dvigubinti gynybą. Tokiu atveju daug kas priklausys nuo to, kaip judės kamuolys „Žalgirio“ poziciniame puolime, kaip kokybiškai išsidėstys aikštėje svečiai ir kaip pataikys iš toli.

Dar vienas svarbus dalykas tas, kad Kauno komanda turi individualiai itin stiprų žaidėją, kuris vienas gali nulemti mačo baigtį – Keenaną Evansą. „Rytas“, kai ekipoje neliko Marcuso Fosterio, tokiu krepšininku pasigirti negali.

Taigi svarių argumentu turi tiek „Rytas“, tiek „Žalgiris“. Kurios komandos koziriai bus stipresni, paaiškės jau netrukus.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris