Sausio–vasario MVP tapęs M. Fosteris apie artėjantį savaitgalį: „Kaip nugalėtojai galime išeiti tik tokiu atveju, jei išliksime kartu“
Foto: Betsafe-LKL

Sausio–vasario MVP tapęs M. Fosteris apie artėjantį savaitgalį: „Kaip nugalėtojai galime išeiti tik tokiu atveju, jei išliksime kartu“

Autorius: LKL.lt
2024-02-14

„Betsafe-LKL“ čempionato batalijos į Lietuvos arenas sugrįš jau tik kovą. Kadangi vasarį iš viso buvo sužaista vos dešimt mačų, šįkart naudingiausio mėnesio žaidėjo prizas atiteko geriausią žaidimą tiek sausį, tiek vasarį demonstravusiam žaidėjui.

Juo tapo Vilniaus „Ryto“ lyderiu iškart po sugrįžimo į sostinę tapęs Marcusas Fosteris. Amerikietis nuo Naujųjų metų per keturis mačus fiksavo 20,3 taško (64,3 proc. dvit., 60 proc. trit.), 3,8 atkovoto kamuolio, 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir 21,8 naudingumo balo vidurkius.

„Aš mintimis visada buvau Vilniuje, su „Rytu“, su nuostabiais sirgaliais, komandos draugais ir treneriais. Kinijoje daugiau treniravausi nei žaidžiau, tad žinojau, kad atėjus laikui galėsiu sėkmingai rungtyniauti“, – paprastai savo asmeninę sėkmę portalui LKL.lt aiškino M. Fosteris.

Kiek naudingesnis su 22,2 naudingumo balo rodikliu per sausį ir vasarį buvo Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ puolėjas Simas Jarumbauskas, tačiau jo komanda, priešingai nei „Rytas“, liko be pergalių, todėl MVP prizas šįsyk keliauja į sostinę.

Vilniečiai 2­024-uosius pradėjo nesėkmingu bandymu įveikti Atėnų „Peristeri“ barjerą Čempionų lygos įkrintamosiose. Visgi šis smūgis nesugniuždė „Ryto“ vietinėse kovose, kur Giedriaus Žibėno kariauna pasiekė keturis laimėjimus vidutiniu 28 taškų skirtumu. Be to, Citadele Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) ketvirtfinalyje nepalikta jokių šansų Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ krepšininkams (104:67).

„Iš pradžių reikėjo šiek tiek apsiprasti visiems kartu, išsiaiškinome, kad tai nėra visai ta pati komanda kaip pernai. Ir ne tas pats Marcusas, kuris buvo čia pernai. Tie pralaimėjimai prieš „Peristeri“ buvo skaudūs, bet jie privedė prie to, kokie esame pastaruoju metu“, – tvirtino sausio-vasario MVP.

Pastaruoju metu „Rytas“ sugeba neatsipalaiduoti net tada, kai varžovus pradeda triuškinti. Trenerių indėlį pabrėžęs M. Fosteris sako, kad taip komanda ruošiama svarbiausioms sezono kovoms.

„Jie pabrėžia, kad mes visada išliktume aštrūs. Lengva pasijusti pernelyg patogiai ir nedaryti darbo, kurį privalome daryti. Kartais tai priveda prie negerų dalykų. Turime išlikti atviri sau, susikaupę, dirbti dėl dalykų, kurie laukia ateityje.

Kalbant apie artėjantį savaitgalį, jo metu lygiai taip pat turėsime būti pilnai susikoncentravę. Kai kovosime dėl pirmosios vietos reguliariajame sezone, tai irgi bus svarbu. Norime tos pirmosios vietos“, – susikaupimo svarbą akcentavo „Ryto“ vedlys.

Jau šį savaitgalį „Žalgirio“ arenoje Vilniaus klubas mėgins po penkerių metų pertraukos į savo rankas susigrąžinti Citadele Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) trofėjų. Kadangi G. Žibėno eroje vilniečiams dar nėra tekę žaisti finale, pirmiausia jų dėmesys – pusfinaliui su Panevėžio „7bet-Lietkabeliu“.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra nusigauti iki finalo. O tada žaiskime ir, tikėkimės, išeisime iš ten kaip nugalėtojai. Turime ten palikti visą save. Kartais viską nulemia tai, ar sukrenta metimai, o jie padeda laimėti. Jei įdėsime visas pastangas ir turėsime šansą, mums tik to ir tereikia. Aišku, pagrindinis tikslas dabar yra įveikti „7bet-Lietkabelį“.

Bus labai fiziškos rungtynės. Tikėtina, kad įkris daug metimų. Tai dvi komandos, kurios mėgsta rinkti taškus. Viską nulems tai, kuri komanda norės labiau. Tai tik vienerios rungtynės ir visi turi tą patį nusiteikimą – jei laimėsi, galėsi kautis dėl taurės. Net „Šiauliai“, kurie žais su „Žalgiriu“, savo galvoje tiki, kad gali laimėti. Kuri komanda pranoks kitus savo noru per tas dvejas rungtynes, ta ir laimės“, – sakė gynėjas.

Pernai Citadele KMT finalo ketvertas vilniečiams baigėsi visišku nusivylimu – nusileista ne tik pusfinalyje Jonavos „CBet“ krepšininkams, bet ir bronziniame mače prieš „7bet-Lietkabelį“. Negana to, Šiauliuose „Rytas“ susidūrė su priešiškai nusiteikusia sirgalių minia. Tikėtina, kad panaši atmosfera Lietuvos vicečempionų lauks ir Kaune.

„Turime išlikti kartu, nes galiausiai viskas spręsis ant parketo, – priešnuodį sunkiai atmosferai įvardino M. Fosteris. – Neturėsime tokio palaikymo kaip įprasta, tai tarsi neutrali aikštė. Pernai buvo įdomu matyti, kaip visi sirgo prieš mus. Dabar, kai žinau, ko tikėtis, nekantrauju dar labiau. Tai didelė motyvacija mums. Kaip nugalėtojai galime išeiti tik tokiu atveju, jei išliksime kartu.“

Nors M. Fosteriui dar tik 28-eri, jis kartu su Gyčiu Radzevičiumi yra vyriausi komandos krepšininkai. Vis tik amerikietis nebuvo linkęs teigti, kad jį dėl tokio statuso savaitgalį slėgs išskirtinai didelė atsakomybė.

„Per daug spaudimo nėra. Visi turime savotišką atsakomybę būti komandos lyderiais. Turime Radzo (Gytį Radzevičių), Luką (Ulecką), Margo (Margirį Normantą), kurie čia jau yra kurį laiką ir turi tą atsakomybę. Mes, amerikiečiai, turime būti tikri, kad visi žiūrime ta pačia kryptimi. Geriausia yra tai, kad kiekvienas dirba tam, kad kažkuriuo metu būtų lyderis ir atliktų savo rolę. Visų žvilgsniai dažnai krypsta į mane, kaip į lyderį, tad aš turiu būti pasiruošęs būti toks ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai, emociškai. Ties tuo dirbu. Reikia išlikti savimi, nepaleisti kontrolės. Į viską reikia žiūrėti paprastai – kiekviena ataka yra nauja istorija“, – savo požiūrį išdėstė legionierius.

Pernai Nemuno saloje „Rytas“ jau buvo per žingsnį nuo „Betsafe-LKL“ titulo. Visgi lemiamu metu šaltesnius nervus parodę kauniečiai tąsyk atsiėmė Lietuvos krepšinio sostą. Šios rungtynės vis dar gyvena M. Fosterio galvoje. Jis teigia pasimokęs iš tuomet padarytų klaidų, kurių ištaisymas šįkart toje pačioje arenoje galėtų atnešti kitokią baigtį.

„Asmeniškai man tada trūko kantrybės. Daug galvoju apie tą paskutinę atkarpą, paskutiniąsias 3-4 minutes, kuomet rezultatas buvo apylygis ir pirmavo tai vieni, tai kiti. Atrodė, kad šansai laimėti lygūs. Manau, kad tuomet atlikau kelis metimus, kurių nereikėjo atlikti. Kantrybė būtų padėjusi. Komandiškai gynyboje mes leidome jiems būti labiau agresyviems, sugėrėme dvi skaudžias „2+1” situacijas. Apie tai galvoju daug. Tai bus mano galvoje ir šį savaitgalį. Kuomet rungtynės artės prie pabaigos, turėsiu būti kantrus ir žaisti savo žaidimą. Tuomet gali nutikti gerų dalykų“, – viltingai pokalbį užbaigė M. Fosteris.

Bilietus į Citadele KMT finalo ketvertą galite įsigyti čia. Visus mačus tiesiogiai transliuosi ir LRT televizija.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris