LKL'25. Klubų vadovai vieningi: „Visų žvaigždžių“ mačai – praeitas etapas
Foto: Fotodiena/E. Blaževičius

LKL'25. Klubų vadovai vieningi: „Visų žvaigždžių“ mačai – praeitas etapas

Autorius: R. Pakėnas
2018-02-07

Lietuvos krepšinio lyga per jubiliejinį 25-ąjį sezoną prisimena svarbiausius lygos gyvenimo momentus. Kiekvieną savaitę pateikiame LKL.LT skaitytojams straipsnius apie istorines asmenybes, įvykius ar pasiekimus. Šį kartą – straipsnis apie LKL „Visų žvaigždžių“ dieną, egzistavusią 21 metus, o vėliau ją pakeitusį Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą.

Kai geriausi Lietuvos krepšinio klubai kitą savaitgalį kovos dėl SIL–Karaliaus Mindaugo taurės, stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje NBA vyks krepšinio spektaklis – „Visų žvaigždžių“ savaitgalis.

„Rytų“ ir „Vakarų“ komandų kaktomuša ar panašios draugiškos rungtynės 21-erius metus buvo organizuojama ir Lietuvoje, tačiau 2016-aisiais tokia šventė išnyko iš Lietuvos krepšinio žemėlapio.

Tiek krepšinio sirgaliai, tie patys klubai, atrodo, nesigręžioja atgal.

„Sutinku, kad „Visų žvaigždžių“ mačai jau yra praeitas etapas, – tinklalapiui LKL.LT teigė Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas. – Galvoju, kad mes, lietuviai krepšininkai, nelabai mokame kurti šou. Mūsų ne toks mentalitetas, mes nelabai mokame aikštelėje atsipalaiduoti. Žiūrovams galbūt irgi tai atsibodo. Formatai keitėsi, vykdavo rungtynės, tačiau su mažiau gynybos. Kažkokių labai gražių šou dalykų mes negalime parodyti, o ir krepšininkai įprastai žaisdavo tie patys.“

Paulius Motiejūnas
Sutinku, kad „Visų žvaigždžių“ mačai jau yra praeitas etapas

Siekdama įnešti įvairovės, lyga keitė tokio pobūdžio rungtynių formatus. Nuo klasikinio modelio „Rytai“ prieš „Vakarus“ ar lietuviai prieš legionierius – iki „Vilkai“ prieš „Erelius“ ar jungtinė „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ komanda prieš geriausius kitų LKL klubų žaidėjus.

Pokyčiai didelių vaisių nedavė.

Aukštu rezultatyvumu ir silpna gynyba pasižymėjusiems mačams žiūrovų susidomėjimas blėso. Daug ką pasako faktas, kad teisėjų švilpukas tokiuose susitikimuose būdavo girdimas labai retai.

„Europoje tokios rungtynės tikrai nėra įdomios ar reikalingos, – tinklalapiui LKL.LT sakė „Lietuvos ryto“ sporto direktorius Linas Kleiza, pats per karjerą žaidęs Turkijos ir Graikijos „Visų žvaigždžių“ mačuose. – NBA, žinoma, yra visai kitas lygis ir to mačo reikšmė visai kita. Vien ką reiškia būti išrinktam į tokias rungtynes.

Lietuvoje neturime tokių žvaigždžių, kurios trauktų daug žiūrovų į arenas žiūrėti tokio pobūdžio rungtynių. Nėra, kad kažkas įdės nuo baudų metimo linijos ar padarys dar kažką įspūdingo. To šou mes nepadarysime, kaip padaro super žvaigždės.

Lietuvoje į „Visų žvaigždžių“ mačą reikia įdėti daugiau pinigų, kad žaidėjai žaistų, kaip kad bando daryti NBA. Tas atvažiavimas ir palakstymas man niekada žavesio nekėlė.“

Linas Kleiza
Europoje tokios rungtynės tikrai nėra įdomios ar reikalingos

Šį sezoną NBA lyga ėmėsi griežtų permainų siekdama gražinti intrigą į „Visų žvaigždžių“ rungtynes. Pastaraisiais sezonais pelnomų taškų rekordus mušusios komandos nesivaržys įprastu „Rytų“ ir „Vakarų“ formatu, be to, lyga kaip reikiant padidino finansinę paskatą. Nugalėtojų komandos krepšininkai gaus po 100 tūkst. JAV dolerių premiją, kai tuo metu praėjusį sezoną jie sulaukė perpus mažesnės sumos – po 50 tūkst. JAV dolerių.

Ar didesnė finansinė paskata krepšininkams grąžintų LKL „Visų žvaigždžių“ mačų intrigą?

„Nemanau, kad finansinė paskata labai kažką keistų, nes rizika gauti traumą išlieka, – dėstė P. Motiejūnas. – Motyvuosi žaidėjus kautis „Visų žvaigždžių“ mače, tačiau jie vis tiek saugosis, nes reikia grįžti į klubą. Visada prisibijodavome ir visada nenoriai leisdavome žaidėjus į tokias šventes. Kaip klubo atstovas, galvoji, kokie komandos tikslai ir kaip svarbu išlaikyti žaidėjus sveikus, o ne kaip leisti jiems žaisti parodomąsias rungtynes ir galvoti, kad gali atsitikti kažkokia trauma.“

Bendru LKL ir LKF nutarimu „Visų žvaigždžių“ mačus 2016-aisiais pakeitė Karaliaus Mindaugo taurė. Pirmaisiais čempionais tapo „Lietuvos rytas“, o praėjusį sezoną joje triumfavo Šarūno Jasikevičiaus diriguojamas „Žalgiris“.

Po savaitės aštuonios stipriausios „Betsafe–LKL“ komandos vėl kils į kovą. Tik šįkart jų laukia ne tik 15,65 kg svorio 24 karatų auksu dengta SIL–Karaliaus Mindaugo taurė, bet ir 40 tūkst. eurų prizas. Vicečempionams atiteks 25 tūkst. eurų piniginis prizas, bronzą iškovosiančiai komandai – 15 tūkst. eurų, o ketvirtos vietos laimėtojai – 10 tūkst. eurų.

„Prizinis fondas labai svarbu, tačiau jei jo nebūtų, vis tiek stengtumėmės patekti į finalinį ketvertą. Taurė yra vienas iš dviejų svarbiausių trofėjų Lietuvoje“, – sakė Panevėžio „Lietkabelio“, pernai iškopusio į finalą, direktorius Mantas Ignatavičius.

„Karaliaus Mindaugo taurė yra svarbus trofėjus su greita kova dėl jo, – tinklalapiui LKL.LT sakė sensacingai į praėjusių metų turnyro finalo ketvertą patekusios Utenos „Juventus“ direktorius Eimantas Skersis. – Ekipas nuo trofėjaus skiria vos trejos rungtynės, viskas sprendžiasi iš vieno mačo. Tai yra papildoma intriga, papildomas įdomumas.

Eimantas Skersis
Lietuvos žmonės mėgsta kovą, o ne šou.

Apskritai, manau, kad toks turnyras yra daug įdomesnis renginys nei „Visų žvaigždžių“ susitikimas. Lietuvos žmonės mėgsta kovą, o ne šou. Tai tas renginys, kuris pakeitė šou, yra patrauklesnis tiek žiūrovams, tiek patiems klubams.“

SIL–Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinaliai vyks vasario 13-14 d. keturiuose miestuose. Finalo ketvertas rengiamas vasario 17-18 d. Klaipėdos „Švyturio“ arenoje, bilietus į renginį platina bilietai.lt, o oficialus turnyro transliuotojas – LRT.

Kitus LKL'25 straipsnius galite rasti čia:
Kaip „Oro karalius“ R. Javtokas pakartojo pasaulio rekordą
Milijono vertas taurės finalas
Pirmoji žvaigždžių diena: išskirtiniai prizai bei motyvuojanti G. Einikio kalba
Prienų staigmena Lietuvos krepšinio padangėje ir iškovota prestižinė taurė
V. Jurgilo metimas, užbaigęs įsimintiną „Laveros“ gyvavimą
Legendinis „Olimpas“: reiškinys Žemaitijoje su išskirtiniais legionieriais
Sezonas, kuomet lygoje dominavo Seimo narys
Bronzinė „Statyba“: įsimintinas šventimas bei išaugę krepšinio specialistai
Bronzinių alytiškių istorija su K. Lavrinovičiumi priešakyje
Pirmieji legionieriai: žaidimas už dyką, kultūrinis šokas ir „McDonald's“ paieškos
Neįtikėtinas 1996–ųjų „Žalgirio“ triumfas ir į aikštę mestas traumuotas Ž. Ilgauskas
Istorijos puslapiuose – ryškus Klaipėdos snaiperių įrašas
Žiedų valdovas, per debiutą pritemdęs net A. Sabonio žvaigždę
Bronziniai „Šiauliai“ demonstruodavo išskirtinį kovingumą
Daugiau nei du dešimtmečius gyvuojantis G. Einikio 61 taško rekordas
Legendiniai „Sakalai“ buvo kaip broliai
„Žalgirio“ dominavimą nutraukęs „Lietuvos rytas“ buvo ištroškęs pergalių
Pirmieji LKL čempionai: „Čempionų žiede slypi pasididžiavimas“
Kaip „Oro karalius“ R. Javtokas pakartojo pasaulio rekordą

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris