Apžvelgia V. Čeponis. Ketvirtfinaliuose kvepia ir intriga, ir sutriuškinimu
LKL / BNS nuotr.

Apžvelgia V. Čeponis. Ketvirtfinaliuose kvepia ir intriga, ir sutriuškinimu

Autorius: Vaidas Čeponis (LKL.lt)
2019-05-14

Kelionę pradeda „Betsafe–LKL“ čempionato atkrintamųjų varžybų traukinys. Didžiausios intrigos laukiama Vilniaus „Ryto“ ir Utenos „Juventus“ bei Panevėžio „Lietkabelio“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ akistatose.

Lygos komentatorius Vaidas Čeponis apžvelgia ketvirtfinalio poras.

„Žalgiris“ (1 vieta reguliariajame sezone) – „Dzūkija“ (8)
Pirmos rungtynės šiandien 18.30 val. per BTV
Antros rungtynės ketvirtadienį 18 val. per LKL.lt
Trečios rungtynės (jei prireiks) šeštadienį 17.20 val.

Tik stebuklas gali padėti Alytaus komandai žengti į pusfinalį. Kad taip nutiktų, dzūkams reikia žaisti dieviškai ir laukti juodžiausių dienų varžovams. Visose ketveriose tarpusavio rungtynėse kauniečiai užtikrintai pranoko dzūkus.

„Dzūkija“ savo paskutinėse reguliariojo sezono rungtynėse kaip tik kovojo su „Žalgiriu“. Nors žalgiriečiams šis mačas nieko nelėmė, jie net 32 taškais sudorojo svečius. Tiesa, pastarieji vertėsi be abiejų pagrindinių sunkiųjų puolėjų – Pauliaus Petrilevičiaus ir Artūro Jomanto.

„Dzūkija“ pralaimėjo tris paskutines pirmojo etapo dvikovas. Jose Andrejaus Urlepo auklėtiniai vidutiniškai praleido net 96 taškus (iki tol leisdavo varžovams įmesti po 83). Alytaus ekipos žaidėjai nuolat stengiasi uždaryti savo baudos aikštelę. Jie tokiu būdu rizikuoja palikdami oponentams laisvės ties tritaškio linija. Jei „Dzūkijos“ priešininkams krenta tolimi metimai, Alytaus klubas dažnai turi rimtų problemų.

Iš pagrindinių statistikos rodiklių pagal visus akivaizdžiai pranašesnis „Žalgiris“, tačiau dzūkai geriau kovoja dėl kamuolių. Jie šioje kategorijoje užima pirmąją vietą – vid. 37,9. Kauniečiai sugriebia 35,6. Tiesa, pastarojoje tarpusavio kauniečiai kovą po lenta laimėjo 41:30.

Dvejose pastarosiose tarpusavio rungtynėse „Žalgiriui“ daugiausia rūpesčių kėlė aukštaūgis Keremas Kanteris. Jis vidutiniškai pelnė po 26 taškus, atkovojo 8,5 kamuolio, rinko net 31 naudingumo balą.

LKL čempionų žaidimui įtakos gali turėti šioks toks nuovargis. Jie per dvi savaites sužaidė net 14 mačų, o dar sekmadienį grūmėsi su „Rytu“. Tuo tarpu „Dzūkijos“ krepšininkai visą savaitę galėjo ramiai treniruotėse rengtis ketvirtfinalio mūšiams.

„Neptūnas“ (2) – „Skycop“ (7)
Pirmos rungtynės rytoj 18.30 val. per BTV
Antros rungtynės penktadienį 18.30 val. per LKL.lt
Trečios rungtynės (jei prireiks) sekmadienį 17.20 val.

Prienų „senukai“ pasirengę kibti į atlapus klaipėdiečiams, tačiau lengva nebus. „Neptūnas“ ketvirtajame rate buvo nuskynęs aštuonias pergales iš eilės ir tik paskutiniame ture svečiuose nusileido „Žalgiriui“. Virginijaus Šeškaus auklėtiniai pralaimėjo tris paskutinius reguliariojo sezono mačus.

Kita vertus, „Skycop“ neseniai net ir be Martyno Gecevičiaus ir Malcolmo Granto sensacingai nukovė „Žalgirį“, o pastarojoje tarpusavio akistatoje su uostamiesčio ekipa jai nusileido tik 7 taškais. Prieniškiai šį sezoną su „Neptūno“ yra sužaidę ir lygiosiomis. Tai nutiko Karaliaus Mindaugo taurės turnyro ketvirtfinalio mače. Tada ir Klaipėdoje didžiąją dvikovos dalį vyko apylygė kova, nors svečiai vertėsi po keleto svarbių krepšininkų.

Jaunystę prisiminė Darjušas Lavrinovičius, kuriam rudenį stuktelės keturiasdešimt. Brolis jau 12 rungtynių iš eilės fiksuoja dviženklį rezultatyvumą. Jis pirmauja čempionate pagal išprovokuotas pražangas (vid. 4,2). Per paskutines septynias dvikovas Darjušas įsūdė 11 tritaškių iš 21.

Klaipėdiečiams taip pat reikės pasukti galvą, kaip stabdyti irgi ant bangos esantį Žygimantą Janavičių. Jis dabar per ketverias rungtynes metė po 18,4 taško, kaupė po 21 naudingumo balą.

Žinoma, daugiau kozirių turi „Neptūnas“, kuris lenkia Prienų komandą daugeliu statistikos komponentų. Prieniškiai tik atlieka šiek tiek daugiau rezultatyvių perdavimų, taikliau meta baudas. Klaipėdos klubas užima pirmąją vietą pagal perimtus kamuolius (vid. 8,3), tačiau labai dažnai klysta (vid. 14). Reguliariajame sezone daugiau kamuolių pametė tik „Juventus“.

Kita Klaipėdos klubo bėda ta, kad jie leidžia priešininkams prisirinkti nemažai lengvų taškų baudų metimais, mat „Neptūnas“ prasižengia dažniausiai lygoje.

Kad prieniškiai padraskytų akis „Neptūnui“, pirmiausia reikia, kad jiems kristų tritaškiai. V. Šeškaus kariai be konkurencijos atlieka daugiau tolimų metimų iš visų (vid. 29,2), bet pagal taiklumą yra tik septinti (34,9 proc.). Be to, „Skycop“ ekipai, kuri prikimšta veteranų, būtina lėtinti žaidimo spartą, įvelti oponentus į klampų pozicinį krepšinį. Taip pat reikia ruoštis varžovų spaudimui visoje aikštėje. Tikėtina, kad „Neptūnas“ taikys ir aktyvų presingą bandydamas išsunkti varžovų jėgas.

„Skycop“ turbūt žais visos sudėties – po traumų ketina grįžti į rikiuotę M. Gecevičius ir Vytenis Lipkevičius.

„Rytas“ (3) – „Juventus“ (6)
Pirmos rungtynės rytoj 19 val. per LKL.lt
Antros rungtynės penktadienį 18.30 val. per BTV
Trečios rungtynės (jei prireiks) sekmadienį 17.20 val.

Uteniškiai prieš mūšį su vilniečiais trykšta pasitikėjimu. Klubo direktorius Eimantas Skersis pabrėžia, kad „Juventus“ yra gerai pasirengęs ketvirtfinaliui. Utenos klubas šį sezoną dar nenugalėjo sostinės komandos, bet ne kartą buvo labai arti tikslo.

Pastarosiose tarpusavio rungtynėse „Juventus“ turėjo pergalę kišenėje, bet ją išleido paskutinę dvikovos minutę. Uteniškiai rimtai kapojosi su „Rytu“ ir Karaliaus Mindaugo taurės varžybų ketvirtfinalyje.

Bene didžiausia „Juventus“ stiprybė – žaidėjų kovingumas, agresyvumas, sportinis pyktis. Šių bruožų trūksta kai kuriems „Ryto“ krepšininkams. Uteniškių pliusas gali būti tas, kad sostinės ekipa dar sekmadienį grūmėsi su „Žalgiriu“, o Žydrūno Urbono auklėtiniai pirmąjį pirmenybių etapą baigė gegužės 4 dieną.

Vilniaus komanda smarkiai buksavo ketvirtajame rate, kuriame patyrė net keturias nesėkmes, be to, per kančias palaužė „Juventus“ ir „Pieno žvaigždes“.

„Juventus“ gretose blizga Martinas Gebenas. Vidurio puolėjas tapo naudingiausiu reguliariojo sezono žaidėju (vid. 16,4 balo). Jis net 26 mačuose iš eilės renka dviženklį taškų skaičių! Centras per dvejas paskutines rungtynes pataikė 15 iš 17 dvitaškių.

Aišku, „Rytas“ turi pajėgesnę sudėtį. Manau, kad sostinės ekipa pirmiausia stengsis maitinti kamuoliais Arciomą  Parachouskį. Jis fiziškai gerokai stipresnis tiek už M. Gebeną, tiek už Vaidą Čepukaitį. Iš kitos pusės uteniškiai tikriausiai bandys pasinaudoti baltarusio lėtumu atakuodami jį pikenrolo (derinio du prieš du) metu.

Utenos klubui, norint užkurti pirtį varžovams, verkiant reikia sumažinti klaidų skaičių. „Juventus“ yra dažniausiai klysta lygoje (vid. 14,7).

„Lietkabelis“ (4) – „Pieno žvaigždės“ (5)
Pirmos rungtynės šiandien 18.15 val. per LKL.lt
Antros rungtynės ketvirtadienį 18.30 val. per BTV
Trečios rungtynės (jei prireiks) šeštadienį 17.20 val.

Pasvalio krepšininkai ketvirtajame rate prapylė visas devynerias rungtynes! Tuo tarpu trečiajame rate buvo nusileista tik dviem varžovams per devynis mačus. Pasvaliečiai vienu metu nuskynė šešias pergales iš eilės, buvo laimėję devynias dvikovas iš dešimties.

„Pieno žvaigždžių“ vadovai teigia, kad ketvirtojo rato antroje pusėje tiesiog daugelis žaidėjų lengvabūdiškai atsipalaidavo, nes buvo beveik neįmanoma pakilti iki ketvirtosios vietos ir nukristi į šeštąją. Paskui po nesėkmių virtinės kai kurie krepšininkai prarado pasitikėjimą.

Be to, ir toliau matome kiaurą Pasvalio ekipos gynybą – ji leidžia oponentams suversti net po 87,4 taško. Tai antras blogiausias rezultatas po „Šiaulių“. „Pienininkai“ ir toliau paskutiniai lygoje pagal atkovotus kamuolius (vid. 32,1).

Šios problemos išspręsti nepadėjo ir įsibėgėjus sezonui ekipą papildęs aukštaūgis Yancy Gatesas. Didžiausia jo bėda – baudų metimai. Oponentai, esant reikalui, stengiasi prieš jį nuolat prasižengti, nes amerikietis katastrofiškai meta baudas – pataikė 8 iš 31 (25,8 proc.)!

Pasvalio krepšininkams ir treneriams galvos skausmo turėtų kelti ir tai, kad dabar „Lietkabelis“ demonstruoja puikią sportinę formą. Panevėžiečiai paskutiniame rate laimėjo septynis mačus iš devynių ir įnirtingai priešinosi „Žalgiriui“.

Pastaruoju metu tiesiog spindi Paulius Valinskas. Jis per dešimt paskutinių rungtynių pelno po 16,1 taško. Solidžiai šiuo metu atrodo ir didelė daugumą kitų „Lietkabelio“ žaidėjų.

Vis dėlto iš anksto nenurašyčiau „Pieno žvaigždžių“. Tai ekipa, kuri labai efektyviai puola. Pagal pelnomus taškus netgi šiek tiek lenkia panevėžiečius. „Pieno žvaigždžių“ krepšininkai yra vieni lygos lyderių pagal išprovokuotas pražangas (vid. 22,1), be to, retai klysta (vid. 12,4) – mažiau klaidų padaro tik žalgiriečiai.

Taip pat nereikia pamiršti, kad reguliariajame sezone pasvaliečiai dukart palaužė „Lietkabelio“ pasipriešinimą.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris