„Šiauliai“ pristatė klubo biudžetą, komplektaciją ir tikslus

„Šiauliai“ pristatė klubo biudžetą, komplektaciją ir tikslus

Autorius: bcsiauliai.lt
2019-09-02

Po nesėkmingo praėjusio sezono, kai miesto vyrų komanda šalies čempionate liko paskutinė, „Šiaulių“ klubo vadovai tikisi, kad gautos skaudžios pamokos yra išmoktos, ir  naujame LKL sezone tiki sugrįžti į atkrintamąsias varžybas.

Klubo direktoriaus Mindaugo Žukausko teigimu, netikėtai sėkmingas 2017-2018 m. sezonas buvo apgaulingas. Patikėta, jog galima pasitikėti jaunais žaidėjais, laukta nuolatinio jų progreso, taip pat buvo pasirašytos ilgalaikės sutartis su žaidimo Europoje patirties neturinčiais legionieriais. Tačiau, nuolat augant šalies čempionato lygiui, tapo aišku, kad komandai reikia tvirtesnio stuburo, todėl šią vasarą didžiausias dėmesys buvo skirtas komandos komplektacijai.

„Komandai tikslus keliame nuosekliai – norime išlipti iš dugno ir patekti į atkrintamąsias varžybas. Tai yra minimalus planas, tuo tarpu aukščiausias tikslas yra patekti į penketuką. Todėl šią vasarą komplektaciją vykdėme labai atsakingai, su treneriu nenulipome nuo kompiuterių ir telefonų. Sprendėme, ar pasitikėti tais žaidėjais, kurie turėjo sutartis. Šiai dienai sudėtyje yra 14 krepšininkų, kurie gali rungtyniauti LKL čempionate. Trims jų planuojame dvigubą licenciją, leisiančią rungtyniauti ir NKL čempionate. Komandą papildė septyni nauji žaidėjai, sugrįžo vienas jau turėtas legionierius. Netikėtai atsiradusią metiko spragą užpildėme legionieriumi iš Latvijos. Galime sakyti, kad sudėtis suburta, tačiau komplektacija dar nebaigta, ji tęsis viso sezono metu. Šiuo metu treneriai dirba, pluša, manau bus geras rezultatas“, – optimistiškai į būsimą sezoną žiūrėjo M.Žukauskas. 

Vienam klubo vadovų pritarė ir vyr. treneris Antanas Sireika. Pasak stratego, komplektuoti sudėties neskubėta. Šiuo metu sudėtyje dar yra laisva viena vieta, todėl draugiškų rungtynių maratone bus įvertintos žaidėjų galimybės ir, esant poreikiui, komanda galės būti sustiprinta.

„Darome išvadas po paėjusių metų, kai prisižiūrėjome įrašų ir atrodė, kad bus viskas gerai, bet realybę gavome visiškai kitokią. Pirmąjį sezoną pasisekė, šypsojosi fortūna, kai atradome Birutį, kuris užėmė pagrindinę centro vietą ir tapo puikiu deriniu su Sabeckiu. Buvo malonu patiems, nustebinome kitus. Nauji talentai kol kas neužaugo nei mūsų akademijoje, nei Šiaulių sporto gimnazijoje.

Žiūrovams pritraukti reikia gerų užsieniečių ir gerų vietinių  žaidėjų. Jei bus šiaulietis, kuris pretenduos į rinktinę, bus žiūrovų. Jei bus užsienietis, kuris užkrečia savo žaidimu, bus žiūrovų. Šiemet komplektuodami komandą užsieniečiais siekėme surasti tokių, kurie būtų efektingi, į kuriuose eitų žmonės pasižiūrėti. Nors šiauliečiai dar neužaugo iki tokio lygio, tačiau negalime atsitraukti ir sukti kitu keliu, ieškoti ir tik pirkti, savus paliekant užribyje. Reikia išlaukti, turėti kantrybės. Šiemet surinkome tokią komandą, kuri guldys galvą. Užsieniečiai taip pat kol kas džiuginantys. Šiuo metu treniruotėse man gera – tvyro labai darbinga nuotaika, nėra verkšlenančių, nėra kreivų šypsenų, visi kartu norime žaisti geresnį ir efektyvesnį krepšinį“, – kalbėjo A.Sireika.

Pristatydamas klubo biudžetą, „Šiaulių“ valdybos pirmininkas Artūras Nacickas atskleidė, kad bendra biudžeto apimtis nesikeičia, planuojama surinkti 700 tūkst. eurų. Savivaldybės klubui skyrė 350 tūkst. eurų, bet klubo sąskaitos nepasiekia penktadalis šios sumos dėl mieste netaikomo NT ir žemės mokesčio įmonėms, remiančios sportą ir kultūrą. Todėl, priklausomai nuo turimų rėmėjų skaičiaus, atitinkama suma savivaldybė sumažina pervedamą klubui sumą. Dalis jos kitą sezoną atiteks ir moterų komandai, kuriai planuojamas 70 tūkst. eurų biudžetas.

„Finansinė situacija klube beveik stabilizavosi, praktiškai nebeliko senų. Praėjusio sezono dėl vienos jų, kroato D.Bubalo kontrakto, net teko teistis sporto arbitražo teisme. Mes bylą laimėjome, o klubas išvengė apie 50 tūkst. eurų skolos. Nuolat ir aktyviai dirbame su rėmėjais, jų gretos gausėja. Noriu padėkoti savivaldybei, nes miesto indėlis sudaro trečdalį mūsų biudžeto. Gan svariai prie biudžeto prisidėjo Šiaulių bankas, tikimės su šia bendrove tęsti bendradarbiavimą.

Klubo krepšinio šeima padidėjo – gražėjame prisijungus moterų komandai. Tai mums yra naujas iššūkis. Norime bei sieksime, kad ir mūsų moterys žibėtų Lietuvos padangėje. Joms tikslai irgi iškelti. Komandų treneriai yra patenkinti šių metų komplektacijos darbais, todėl stengsimės nenuvilti mūsų gerbėjų ir sieksime kuo aukščiausių tikslų šį jubiliejinį sezoną, kuriame planuojame tam skirtus renginius ir varžybas“, - teigė A.Nacickas.

Vienu svarbiausių nuveiktų darbų tarpsezoniu klubo vadovai įvardijo patyrusio trenerio Romualdo Petronio persikėlimą į Saulės miestą. Jis pakeis du sezonus komandą moterų komandą treniravusį Dainių Bertulis. Pasak patyrusio krepšinio specialisto, moterų krepšinis šiuo metu išgyvena sunkius laikus, rinktinei du ciklus iš eilės neiškovus teisės žaisti svarbiausiuose turnyruose. Panaši situacija yra ir klubiniame krepšinyje, kai per trumpą laiką išnyko trys pajėgūs ir vedantys moterų lygos klubai.

„Tuo, kaip vyksta komplektacija, esu patenkintas – komanda jauna, motyvuota ir perspektyvi. Vyriausiai žaidėjai tik 24 metai. Ilgai galvojome, ar prioritetą teikti žaidėjoms iš už Atlanto, kurių pasiūla nemaža, ar žvelgti į artimąjį užsienį. Pasirinkimo antrą variantą, moterų krepšinis šiose šalyse yra aukštesnio lygio nei Lietuvoje, o pakviestos žaidėjos praėjo savo šalių jaunimo rinktines, atstovauja savo šalims 3x3 krepšinyje, kuris braunasi į viršų. Komplektacija nėra baigta, palikta niša vietiniams talentams.  

Tokie pavyzdžiai, kaip kad buvo Ukmergės komandoje pernai, kai komandoje tik dvi vietos žaidėjos, manęs netenkina. Stengsimės ieškoti ir ugdyti vietinius talentus. Pirmu numeriu – Rusnė Augustinaitė, kuri su U16 rinktine iškovojo Europos sidabrą. Susipažinsiu su rezervu, su kolegomis treneriais akademijoje ir gimnazijoje. Stebėsime jaunimą, kviesime pas mus, kad jos galėtų žaisti ir moksleivių lygoje, ir moterų čempionate. Jaunoms žaidėjoms būtina žaidybinė praktika. Pradėsime pasiruošimą, o aš stengsiuosi panaudoti visą savo patirtį ir žinias. Posakis „nebūkim paskutinės“ man netinka. Tikiuosi, kad būsime konkurencinga komanda“, – vylėsi naujasis moterų komandos treneris.

Sveikindami komandą su artėjančiu sezonu Šiaulių miesto vadovai linkėjo iškovoti daugiau pergalių ir auginti ir taip nemažą krepšinio bendruomenę.

Miesto meras Artūras Visockas pabrėžė, kad krepšiniui skiriama parama yra vienas iš būdų garsinti miestą, tuo pačiu pritraukiant naujų investicijų, skatinant jaunimą neišvykti. Jo teigimu, neteisinga sakyti, kad kitos sporto šakos yra skriaudžiamos.

„Manau, kad mieste yra sudarytos sąlygos vystytis visoms sporto šakoms. Tie, kurie stengiasi, kurie duoda didesnę grąžą į miesto įvaizdį, sulauks savivaldybės paramos. Praėję metai buvo sunkūs, bet buvo išmoktos tam tikros pamokos. Galvoju, kad kitas sezonas bus sėkmingesnis. Noriu palinkėti sėkmės komandai, nes ta sėkmė paskui save vėliau tempia visą krepšinio bendruomenę – vaikus ir tėvus, užkuria tikrą judesį.

Tikiu komanda, tikiu ir visa bendruomene. Jie labai naudingi miesto gyvenime, tačiau lygiai taip pat tikiu ir futbolo, ir regbio, ir tinklinio, ir kitų sporto šakų bendruomenėmis. Kartu ieškosime bendrų sprendimų. Rezultatas nebūtinai turi būti pirmaeiliu dalyku. Juo dažnai tampa filosofija. Galiu tik pacituoti trenerį – jei neturi namų, neturėsi nieko. Jei neturi krepšinio bendruomenės namų, tu neturi nieko. Krepšinio žmonės mieste kuria filosofiją, jie kuria namus, šilumą, tikėjimą, miesto pagrindus. Linkiu nesustoti ir toliau kurti savo pagrindus. Iš tokios kūrybos įvairiose sferose ir gausis mūsų miestas. Lieka prašyti, kad žaidėjai nepagailėtų savo prakaito ir mes sulauktume daugiau pergalių ateinantį sezoną“, – sakė A.Visockas. 

Pirmąsias naujojo sezono rungtynes LKL lygoje „Šiaulių“ vyrų komanda žais namuose prieš rugsėjo 22 d. su čempionu Kauno „Žalgiriu“. Moterų komandos startas bus aiškus lygai patvirtinus rungtynių tvarkaraštį.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris