A. Jomantas – apie pasikeitusį krepšinį, jaunimo pagarbą ir ekspertų kritiką
Foto: LKL/BNS

A. Jomantas – apie pasikeitusį krepšinį, jaunimo pagarbą ir ekspertų kritiką

Autorius: LKL.lt
2020-12-18

Artūras Jomantas skaičiuoja jau 20-ąjį sezoną „Betsafe-LKL“ pirmenybėse. Jei karjeros pradžioje manėme, kad 35-erių krepšininkas yra gynėjas, tai evoliucionuojantis krepšinis A. Jomantą pavertė į tai, ko reikia šiandien – mobilų aukštaūgį.

„Dabar jau greičiu nieko nepadarau, bet vadovaujuosi galva, fizine jėga. Krepšinis nėra sportas, kuriame vien aukštai šokti ir greitai bėgti neužtenka – reikia žinoti, kur bėgi. Kartais geriau lėčiau atbėgti į reikiamą tašką“, – savo patirtis dėstė dabartinis Alytaus „Dzūkijos“ veteranas.

Karjerą jau neegzistuojančiame Mažeikių „Naftos“ klube Artūras pradėjo dar būdamas 16-os. Tuo metu jaunas ir nepatyręs gynėjas dar tik skynėsi kelią į jo laukiančias karjeros aukštumas. Net 9 iš 20 sezonų praleistų Lietuvos pirmenybėse A. Jomantas gynė Vilniaus „Ryto“ garbę.

„Lietuvos ryto“ pavadinimą dar turėjusiam klubui Jomantas ir kompanija praskynė kelią į Eurolygą, laimėjo Europos taurę bei du kartus paguldė Kauno „Žalgirį“ „Betsafe-LKL“ finale.

Tiesa, prieš dešimtį metų aukštaūgis buvo visai kitoks žaidėjas. Ilgos karjeros metu Artūras visada pasižymėjo kovingumu, geru fiziniu pasiruošimu, tačiau tuometinės krepšinio tendencijos ir 200 cm ūgis apribojo žaidėją iki gynėjo arba lengvojo krašto pozicijos aikštėje.

Metams bėgant krepšinis tapo daug greitesnis, dėl to lėti ir aukšti vidurio puolėjai tapo ne tokie dominuojantys. Pačiam A. Jomantui tai tenka patirti savo kailiu – prieš dešimt metų gynėju buvęs dabar Alytaus „Dzūkijoje“ dažnai perima vidurio puolėjo pareigas.

„Dabar net daugiau „centru“ žaidžiu nei sunkiuoju kraštu... (juokiasi) Krepšinis žengia į priekį, kaip ir visas gyvenimas. Niekada nebuvau mąstęs, kas būtų, jei anksčiau būtų tokios tendencijos. Teko žaisti ir prieš Arvydą Sabonį, kai jis baigė karjerą „Žalgiryje“. Tada tikrai buvo įspūdingi gabaritai. Dabar, aišku, viskas pasikeitę, žaidėjai daug žemesni“, – nepastebimą perversmą apibūdino žaidėjas.

Visą profesionalo karjerą Lietuvoje praleidęs krepšininkas puikiai pažįsta šalies krepšinio virtuvę. Už savo kovą ir energiją iki šių laikų vertinamas atletas „Dzūkijoje“ užima kapitono pareigas.

Jaunesni kolegos su pagarba žvelgia į buvusį Lietuvos rinktinės žaidėją.

„Su visais komandos nariais sutariame puikiai. Tikrai nėra, kad labai mokyčiau jaunimą, bet savo žodį turiu. Šaunu, jog turime surinkę kolektyvą, kuris klausosi ir neįrodinėja savo tiesų. Tiesa, labai keista buvo, kai vienas jaunas žaidėjas į mane kreipėsi „Jūs, Artūrai“ (juokiasi). Tai sakiau, kad gal apsieikime be šitos perdėtos pagarbos, esame toje pačioje rūbinėje, atstovaujame tam pačiam klubui“, – juoką keliančias akimirkas prisiminė A. Jomantas.

Tiesa, statistika rodo, jog A. Jomanto geriausi metai dar toli gražu ne praeityje. Nors Alytaus „Dzūkija“ kolkas sužaidė tik 8 rungtynes, bet veterano rodikliai įspūdingi – 13,6 taško, 5,5 atkovoto kamuolio, 4,4 rezultatyvaus perdavimo bei 19 naudingumo balų per rungtynes.

Statistiškai 35-erių mažeikiškis žaidžia geriausia savo karjeros sezoną. Kažką panašaus jis demonstravo tik legendiniame 2008-2009 metų sezone „Lietuvos ryte“, kai rinko po 16,8 naudingumo balo.

„Žaidžiau tiek vasaros lygoje, tiek „trys prieš tris“ turnyre, tad pavyko išlaikyti gerą formą vasaros metu. Aišku, mes sužaidę tik 8 rungtynes, tad sunku kažką spręsti. Ir pačios komandos tai turi žaidėjus, tai jų neturi. Į tuos skaičius kreipiu mažiausiai dėmesio. Aš mielai iškeisčiau tuos 19 naudingumo balų į keletą pergalių (juokiasi)“, – savo sėkmės paslaptį atskleidė „aukštaūgis“.

Apie komandinę sėkmę užsiminęs Artūras tikrai nenuliūdo. Prieš sezoną ekspertų nurašyta Alytaus „Dzūkija“ su žiupsneliu sėkmės būtų kur kas aukščiau nei 9-oji vieta „Betsafe-LKL“ turnyrinėje lentelėje.

Dviženkliu skirtumu „Dzūkija“ nusileido tik Kauno „Žalgiriui“ (62:95) ir Vilniaus „Rytui“ (80:90), o savo dvi pergales iš 8 rungtynių iškovojo prieš „Šiaulius“ (102:71) bei „Nevėžį–Optibet“ (80:74).

„Tikrai girdėjau, kad buvo ekspertų, kurie mus nurašė. Man labai įdomi dabar jų nuomonė ar mes tikrai esame tokie silpni, kokie buvome „piešiami“ prieš sezoną“, – sako A. Jomantas. – „Reikia tiesiai žiūrėti į akis – nesame tokie turtingi, kad galėtume rinktis žaidėjus pirmi. Imame tai, kas liko ar ieškome neatskleistų talentų. Sezonas yra įdomus. Daug komandų patiria nuostolių, bet nesam mes tokie prasti, kaip buvo pasakota“.

Situaciją stipriai keičia ir koronaviruso situacija.

„Tikrai sunku, nes ruošiesi vienam varžovui, o atėjus rungtynių dienai sužinai, jog jų nebus. Mums tai jau nutiko ne vieną kartą. Nėra žaidybinio ritmo, reikia paminėti, kad rungtynės ir treniruotės yra visiškai skirtingi dalykai. Nieko, išgyvensime – visos komandos dabar su tuo susiduria“.

Alytaus „Dzūkijos“ vyrai į aikštę sugrįš šeštadienį. Dzūkai namuose mes iššūkį Prienų „CBet“ komandai.

Šias rungtynes tiesiogiai transliuos BTV televizija ir LNK.lt. Rungtynių pradžia 17:00 val.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris