R. Milašius – apie naują formatą, Jonavos klubą ir LKL klubus tarptautinėse varžybose
LKL / BNS nuotr.

R. Milašius – apie naują formatą, Jonavos klubą ir LKL klubus tarptautinėse varžybose

Autorius: LKL.lt
2021-04-27

Antradienį po LKL valdybos posėdžio paaiškėjus, kad „Betsafe-LKL“ čempionate kitą sezoną rungtyniaus vienuolika komandų, o į pirmenybes bus priimta Jonavos „CBet“ ekipa, LKL prezidentas Remigijus Milašius spaudos konferencijoje atsakinėjo į jam užduotus klausimus.

Taip pat konferencijoje dalyvavo ir lygos varžybų direktorė Rasa Liuimienė.

Spaudos konferencijos pradžioje lygos prezidentas kalbėjo apie antradienį priimtus sprendimus.

„Buvo priimtas netradicinis, nestandartinis sprendimas dėl lygos plėtros. Šiais metais priimtas sprendimas – 11 komandų, o kitais metais bus 12 komandų, jei bus norinčių čia patekti – per NKL ar komerciniu būdu“, – teigė LKL vadovas.

„Trečio rato rungtynių burtai bus traukiami artimiausiu metu, paskelbsime ir sukviesime visus klubus, kad būtų nuspręstas namų aikštės trečiame rate klausimas“, – kalbėjo R. Liuimienė.

– Skelbiama, kad sprendimas priimtas vienbalsiai, bet ar tikrai lengva buvo priimti jį?

(R. L.) – Diskusijų ir nuomonių buvo daug ir vienu metu netgi atrodė, kad teks atidėti klausimo priėmimą, bet buvo rastas konsensusas, „Žalgiriui“ sutikus žaisti trečią ratą išvykoje ir tada visi pritarė 11 komandų formatui.

– Kaip praėjo Jonavos komandos licencijavimo procesas?

(R. L.) – Tik iškovojus NKL čempionų titulus, Jonavos komanda parodė rimtus ketinimus įžengti į klubų šeimą ir iškart ėmėsi iniciatyvos prašydami pateikti kriterijus, kad juos atitiktų. Jie pateikė prašymą ,viziją, strategiją, dokumentus, pagrindžiančius, kad jų finansinis pagrindas yra stabilus ir bus surinktas minimalus biudžetas. Jonavos klubą mato kaip bendruomenės, visos apskrities klubą, įtraukiant jaunuomenę, visuomenę ir politikus į jų veiklą, populiarinant pačią Jonavą. Jie rimtai nusiteikę ir esame tuo patenkinti.

– Ar „Žalgirio“ žaidimas išvykoje buvo vienintelis aistras kėlęs sprendimas?

(R. L.) – Pasirinkimas buvo tarp 10 ir 11 komandų. Šiemet vykusiuose LKL prezidento rinkimuose viena iš kertinių krypčių buvo lygos plėtra. Šiuo atveju didžioji dauguma klubų pritarė šiai vizijai. Šis žingsnis yra pirmasis link 12 komandų.

(R. M.) – Buvo klausimų, kad mums trūks žaidėjų, bet padarius analizę, matosi, kad turime daug jaunų žaidėjų, dublerių. „Neptūno“ dubleriuose yra puikūs žaidėjai, kurie gali papildyti LKL. Yra daug žvaigždučių, jie važiuos ir į kitus miestus, kad galėtų rasti laiko žaisti. Nekalbant apie „Žalgirį“, kuris turi daug puikių dublerių. Klubams yra puiki galimybė pasipildyti jaunąja karta. Vietos yra, bet klubai ir treneriai turi būti tuo suinteresuoti. Tie žaidėjai nebus brangūs.

11 komandų yra šiame pereinamame etape. Pagrindinis dalykas pagal FIBA, federacijos nuostatus yra sportinis principas. Pristatyta programa, vizija, mero Mindaugo Sinkevičiaus gražus požiūris. Prieš dvi savaites su juo kalbėjome ir man buvo gera girdėti, kaip jie mato klubo viziją. Bus dalininkai, direktoratas. Jau yra užuominų ir pirmų žingsnių, buvo malonu girdėti, ką jie pristatė.

– Ar gali lygoje būti dvi komandos su vienodais pavadinimas – „CBet“?

(R. L.) – Ne, taip būti negali, šis klausimas bus svarstomas artimiausiame posėdyje ir tikimės, kad bus pasiūlytas kitas pavadinimas.

(R. M.) – Kiek aš žinau, „CBet“ rinksis Jonavą.

–  Kada planuojate, kad blogiausia LKL komanda iškris iš lygos?

(R. M.) – 2024 metais. Marijampolė planuoja įgyvendinti arenos statybas po dviejų metų. Jie žemės sklypą turi, turi ir finansus, kaip ir Jonava. Randasi geroje vietoje, netoli Kauno, kuris yra krepšininkų donoras. Kitais metais mes turėsime, tikiuosi, 12 komandų. Salė bus baigta statyti ne vien Marijampolėje, bet ir Plungėje, ten visi laukia, kada atgims „Olimpas“. Jie finansiškai stiprūs ir yra galimybės atgimti. Mažeikiai yra įsivėlę į procedūrinius dalykus. Jiems sunku išeiti iš šios situacijos, tai biurokratinis dalykas. Arena bus didelė, yra finansinės galimybės. Yra žaidėjų, kurie gali valdyti tą klubą, jie mato viziją, kad Žemaitijoje yra potencialūs klubai. Nori ir Gargždai, kurie yra netoli Klaipėdos. Tai turtingas rajonas. Sportinis principas atsiras.

– Rudenį LKF prezidento rinkimai. Kokie jūsų planai?

(R. M.) – Jau antrus metus apie tai kalbama, bet šiandien galiu garsiai pasakyti, kad tikrai tuose rinkimuose nedalyvausiu. Man patinka tai, ką darau čia. Aš turėčiau pasiruošti aštuoniems metams ir daryti pokyčius vaikų ar moterų krepšinyje. Yra jauni žmonės, kurie gali tą padaryti. Jei būsiu reikalingas, esu pasiruošęs komandai, kuri formuojasi, padėti. Butautas formuoja grupę. Aš pats jį pasiūliau, todėl negaliu bėgti ir mesti. Tame gali dalyvauti ir Arvydas Sabonis. Bet tikrai nebūsiu prezidentu.

– Ar keisis KMT formatas?

(R. L.) – Jis keisis labai nežymiai. Iš viso dalyvaus 18 komandų – 11 LKL ir 7 NKL komandos. Pirmame etape bus du krepšeliai, kuriuose po 7 abiejų lygų komandas. Geriausia iš šiose porose laimėjusių komandų pateks į ketvirtfinalį, o likusios šešios komandos varžysis porose burtų keliu ir pateks į ketvirtfinalį, nuo tada sistema nepakitusi.

Buvo diskutuota apie kitus sprendimus, po poros metų pateiksime svarstyti variantą, kad finalo ketverto varžybos atkeliautų ir į mažesnius miestus – Uteną, Jonavą, Šiaulius. Svarstysime variantą, kad šeimininkai gautų kelialapį į finalo ketvertą, o likusios komandos ten patektų sportiniu būdu.

– Koks minimalus biudžetas ir kaip mažesniems klubams bus kompensuojamas sumažėjęs rungtynių skaičius?

(R. L.) – Valdyba jau praeitame posėdyje patvirtino, kad kitame sezone biudžetas turėtų būti ne mažesnis kaip 400 tūkst. eurų, o dar kitais metais – 600 tūkst.

Kalbant apie kompensavimą, yra įvairūs modeliai. Juos pristatysime vėliau, kitame etape. Bendrame skaičiuje, tų rungtynių skaičius ne tiek daug ir sumažėja.

(R. M.) – 400 tūkst. eurų yra minimalus biudžetas, bet niekas su tokiais biudžetais nežaidžia. Manau, kad kitais metais išvysite visai kitą kovą. Šie metai yra pandeminiai ir pakreipė mūsų krepšinį visai kita vaga. Dėl šito komandos buvo išbalansuotos. Lentelė yra įdomi ir niekas negali pasakyti, kas bus dešimtas, o kas  šeštas ar septintas. Einame į pabaigą su TV transliacijų sutartimis, bandysime užkurti mašiną. Jei valdyba nubalsuos už tą, ką esu sugalvojęs, bus įdomu. Visi suinteresuoti gauti daugiau. Keisis ir prizinio fondo skaičiai.

– Serijos buvo prailgintos, bet sakote, kad norite daugiau intrigos.

(R. L.) – Suprantame riziką, bet kito kelio nematome, nes turime įsipareigojimus komerciniams partneriams. Turime ištransliuoti tam tikrą skaičių rungtynių. Turime sugalvoti, kad visos rungtynės būtų svarbios ir įdomios. Numatėme įrankius, kuriuos pristatysime. Ilgindami serijas, mes galvojame ir kaip padaryti, kad serijos nebūtų nuobodžios ir komandos kautųsi, o ne tiesiog atliktų formalumus.

– Ar turite naujienų dėl LKL klubų dalyvavimo tarptautinėse varžybose?

(R. M.) – Čempionų lygoje viena vieta priklauso „Rytui“, kuris automatiškai turi vieta. Viena vieta suteikiama per mūsų atkrintamąsias. Pagal balus esame praradę antrą vietą. Jie domisi, kokia komanda galėtų ateiti sportiniu principu ir kad arena atitiktų reikalavimus. Gali būti įvairių dalykų. Eurolygoje „Žalgiris “turi licenciją, o Europos taurėje Panevėžys nelabai gali pretenduoti į trijų metų sutartį, bet bandome gauti licenciją Lietuvos komandai. Neaišku, koks bus ketvertukas, bet yra reikalavimai. Yra klubų, kurie norėtų dalyvauti FIBA taurėje.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris