„Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono MVP – Šiauliuose siautėjęs E. Fridrikssonas
Foto: LKL/BNS

„Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono MVP – Šiauliuose siautėjęs E. Fridrikssonas

Autorius: LKL.lt
2021-05-13

Prasidėjus „Betsafe-LKL“ atkrintamosioms varžyboms paskelbtas ko gero svarbiausio viso sezono individualaus apdovanojimo savininkas.

„Betsafe-LKL“ 2020-2021 m. sezono reguliariojo sezono MVP“ – toks įrašas papildys „Šiaulių“ įžaidėjo Elvaro Fridrikssono biografiją.

„Prieš sezoną to negalėjau net įsivaizduoti, bet jo eigoje žinojau, kad būsiu tarp MVP kandidatų. Vis tiek dėl to nebuvau tikras, todėl nustebau“, – portalui LKL.lt atviravo naudingiausias pirmenybių žaidėjas.

Saulės miesto komandos lyderis viso sezono metu buvo nepailstantis savo ekipos varikliukas, po sunkaus starto išvairavęs ją iki septintosios vietos ir atkrintamųjų varžybų serijos prieš Vilniaus „Rytą“.

„Tik nuo manęs paties priklauso mano pastangos, – sėkmingą žaidimą paaiškinti mėgino 26-erių islandas. – Žaidžiau sunkiai ir priėmiau to pasekmes. Dabar esu laimingas kaip viskas išsirutuliojo. Žinoma, sezonas neprasidėjo gerai, bet per jį daug paaugau kaip žaidėjas.“

Mažos islandų tautos krepšinio pažiba „Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone praleido vos vieną mačą, o per likusias 35-erias rungtynes ant parketo praleisdavo po daugiau nei 30 minučių. Per jas gynėjas vidutiniškai pelnydavo 15,6 taško (trečias rezultatas lygoje), realizuodamas 54,4 proc. dvitaškių bei 37 proc. tritaškių.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Betsafe LKL (@betsafelkl)

Nepralenkiamas visoje lygoje E. Fridrikssonas buvo pagal rezultatyvius perdavimus, kurių atlikdavo po 7,7. Taip pat, sugriebdamas po 3 atšokusius kamuolius, 182 cm ūgio krepšininkas viršijo čempionato atkovotų kamuolių vidurkį (2,8).

Sudėjus visus „Šiaulių“ lyderio statistinius rodiklius, gaunamas 19,9 balų naudingumo koeficientas. Tai – pirmas rezultatas pirmenybėse. Artimiausias persekiotojas, Julius Kazakauskas, buvo aplenktas beveik pusantro balo skirtumu (18,5).

E. Fridrikssono vedami „Šiauliai“ mėgins ketvirtfinalio serijoje įkąsti neabejotinais serijos favoritais laikomiems sostinės krepšininkams. Visgi, anot atakų organizatoriaus, šiauliečių stovykloje netrūksta tikėjimo pergale.

„Taip, mes pasitikime savimi ir tikime, kad galime juos įveikti. Turėsime išeiti ir žaisti labai gerai. Seriją pasitinkame nejausdami spaudimo. Žaisime, lyg tai būtų paskutiniosios rungtynės ir gyvensime su tokiu rezultatu, kokį pasieksime“, – teigė „Šiaulių“ lyderis.

– „Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono MVP. Kaip jums skamba šie žodžiai?

– Buvau labai laimingas, kai apie tai sužinojau. Prieš sezoną nesitikėjau nieko panašaus. Tai didelė garbė.

– Tikriausiai stebėdami jūsų statistiką ir tai, kaip po labai sunkios sezono pradžios sugebėjote nuvesti komandą į atkrintamąsias, galėtume sakyti, kad buvote MVP lenktynių lyderis.

– Prieš sezoną to negalėjau net įsivaizduoti, bet jo eigoje žinojau, kad būsiu tarp MVP kandidatų. Vis tiek dėl to nebuvau tikras, todėl nustebau.

– Kur toks pasiekimas rikiuojasi tarp kitų jūsų karjeros apdovanojimų?

– Žinoma, iki šiol tai didžiausias mano individualus apdovanojimas, kurį gavau. Tikriausiai tai yra ir vienas didžiausių individualių pasiekimų ir tarp Islandijos krepšininkų.

– Ar tokiai šaliai kaip Islandija yra svarbu, kad šios šalies žaidėjas tampa MVP tokiame lygyje kaip „Betsafe-LKL“? Ar sulaukiate Islandijos žiniasklaidos dėmesio?

– Gaunu šiek tiek dėmesio, gal jo bus daugiau, gavus tokį įvertinimą. Nemanau, kad Islandijoje daug kas supranta Lietuvos krepšinio lygą. Tikriausiai islandai negalvoja, kad ji tokia gera, kaip yra iš tiesų. Tačiau žmonės, kurie domisi krepšiniu, tą tikrai žino.

Galbūt visi dabar bus dar geriau apie tai informuoti. Tikriausiai gausiu kažkiek dėmesio, dėl to esu įsitikinęs, nes kai tik Islandijos sportininkas Europoje rodo gerus rezultatus, tai visada yra svarbios naujienos islandams.

– Šis sezonas dar nesibaigė, bet turbūt galėtume sakyti, kad jums tai buvo proveržio metai. Kaip jaučiatės šios kelionės pabaigoje, kalbant apie asmeninį tobulėjimą?

– Man pasisekė patekti į situaciją, į kurią patekau. „Šiauliai“ yra komanda, kuri įdėjo daug pasitikėjimo į mane, į dalykus, kuriuos moku daryti. Treneriai buvo man labai geri ir sukūrė man daug gerų situacijų, kuriose galėjau būti naudingas. Prieš sezoną neturėjau ko prarasti, nebuvo jokio spaudimo ar lūkesčių. Taigi į kiekvienas rungtynes ėjau žaisti geriausiai, kaip tik galiu.

Tik nuo manęs paties priklauso mano pastangos. Žaidžiau sunkiai ir priėmiau to pasekmes. Dabar esu laimingas kaip viskas išsirutuliojo. Žinoma, sezonas neprasidėjo gerai, bet per jį daug paaugau kaip žaidėjas. Susidūriau su įvairiomis, fiziškomis gynybomis. Mokiausi, kaip prieš jas žaisti ir manau, kad tame daug patobulėjau.

– Kiek prie šio jūsų apdovanojimo prisidėjo komandos draugai ir trenerių štabas?

– Jiems atiduočiau visus nuopelnus, nes tai žmonės, kurie mane įgalino tai padaryti. Be jų to nebūčiau padaręs. Treneriui Sireikai esu dėkingas, nes aš ne visada žaidžiau gerai, bet jis nenustojo manimi tikėti, leido klysti. Taip galėjau augti. Būdamas po jo sparnu ir pašonėje turėdamas tokią legendą, kaip Mindaugas Lukauskis, esu jiems labai dėkingas.

– Negalime nepaminėti ir nuostabaus mačo, kurį sužaidėte prieš Pasvalio „Pieno žvaigždes“. 33 taškai, tobulas pataikymas, 12 rezultatyvių perdavimų ir 51 naudingumo balas. Ar tai mačas, kurį prisiminsite kaip geriausią karjeros pasirodymą? Ar buvo momentas, kai pats pagalvojote, kad tądien buvote nesustabdomas?

– Taip buvo po rungtynių, kai pamačiau statistiką ir supratau, kad tai kol kas geriausios mano karjeros rungtynės. Rungtynių metu nebuvo tokio momento, kad pasijausčiau žaidžiantis labai gerai. Tai buvo eilinės rungtynės, bet pamatęs protokolą, sau pasakiau, kad tai buvo puikios rungtynės.

– Kokie kiti lygos žaidėjai, jūsų manymu, buvo arčiausiai jūsų, varžantis dėl šio apdovanojimo, žvelgiant tiek į individualius, tiek į komandinius pasirodymus?

– Sakyčiau, kad Vaidas Kariniauskas iš „Juventus“. Buvau apstulbęs, koks jis yra geras. Prieš jį žaidžiau kelis kartus ir supratau, kad jis yra puikus žaidėjas. Jam nepasisekė su trauma, kuri turėjo įtakos šiose lenktynėse. Taip pat ir Mindaugas Kupšas. Jiedu į galvą šauna pirmi.

„Žalgiryje“ viskas grįsta komandiniu darbu. Jie turi daug nuostabių žaidėjų, daug iš jų taip pat galėjo laimėti MVP. Yra daug tokių žaidėjų, kurie galėjo iškovoti šį titulą.

– Dabar „Šiaulių“ komanda atkrintamosiose varžybose susirungs su „Rytu“. Jūs sugebėjote drastiškai pagerinti savo žaidimą antroje sezono dalyje ir dabar tikriausiai nebuvote geidžiami varžovai. Ar jūsų nuomonė tokia pati – galite mesti vilniečiams iššūkį?

– Taip, mes pasitikime savimi ir tikime, kad galime juos įveikti. Turėsime išeiti ir žaisti labai gerai. Seriją pasitinkame nejausdami spaudimo. Žaisime, lyg tai būtų paskutiniosios rungtynės ir gyvensime su tokiu rezultatu, kokį pasieksime.

– Sezonas jums prasidėjo sunkiai, pralaimėjote pirmąsias septynerias rungtynes, bet kažkuriuo metu viskas pasikeitė ir pradėjote demonstruoti vis geresnį žaidimą. Galbūt sezone prisimenate lūžio momentą?

– Sezono pradžioje buvo daug pokyčių sudėtyje. Buvo 4-5 žaidėjai, kurie mus paliko, atvyko nauji žaidėjai, todėl mums užtruko laiko susižaisti. Po Kalėdų, kai atvyko Kaspars Berzins, supratau, kad tai buvo paskutinė detalė, kurios mums reikėjo. Jis mus sutelkė ir mūsų žaidimas pradėjo gerėti, pradėjome laimėti rungtynes, tuomet ėmėme labiau pasitikėti savimi. Tai buvo labiau psichologiniai pokyčiai. Įtikėjome savimi ir supratome, kad esame jau visai kita, geresnė komanda nei sezono pradžioje. Tai buvo lūžio momentas.

– Turbūt niekas dar nenori kalbėti apie vasarą ir artėjantį sezoną, tačiau ar karjeros tęsimas Lietuvoje jums būtų priimtinas variantas?

– Taip, tikrai. Man patinka lyga, mėgaujuosi joje žaidžiamu kokybišku krepšiniu. Tai įdomus ir konkurencingas čempionatas. Taip pat man patinka Lietuva, nors šiemet viskas ir buvo uždaryta. Esu atviras pasiūlymams.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris