Apie įsibėgėjusius „Betsafe-LKL“ komandų komplektacijos darbus – su T. Šležu
Foto: BNS

Apie įsibėgėjusius „Betsafe-LKL“ komandų komplektacijos darbus – su T. Šležu

Autorius: LKL.lt
2022-07-30

Vasarai žengiant į paskutinį mėnesį, pamažu artėja ir naujasis „Betsafe-LKL“ sezonas, o didžioji dalis klubų – pačiame komplektacijos įkarštyje ir rinkoje dairosi būrio žaidėjų, kuriais galėtų pasistiprinti.

Apžvelgti čempionato ekipų vasarą atliekamus darbus LKL.lt padėjo buvęs krepšininkas Tautvydas Šležas, per pastaruosius metus išbandęs treniravimo, sporto vadybos bei komentatoriaus roles.

„Einame link rugpjūčio ir kainos krenta. Kiti klubai, turtingieji, jau apsiperka ir atkrenta žaidėjų. Aišku, rinką sujudino ir karas, nors keli žaidėjai su sutrikusiu vertybiniu žemėlapiu apie tai, kas vyksta pasaulyje, išvažiavo į Rusiją“, – trumpai situaciją žaidėjų pasiūloje apibūdino T. Šležas.

Turint omenyje Lietuvos klubų turimus išteklius, pasak pašnekovo, buriant ekipas ypatingai svarbiu įgūdžiu tampa gebėjimas įžvelgti talentus iš žemesniame lygyje žaidžiančių krepšininkų tarpo.

„Rinką diktuoja tam tikri pasirašymai, yra daug drugelio efektų. Lietuvoje yra fantastiškas krepšinio lygis, neįtikėtinas IQ, bet esame maža ir nelabai stipri finansiškai šalis. Nesame stiprūs biudžetų prasme, tad reikia labai daug skautingo ir geros akies atpažinti žaidėjus iš Vengrijos, iš kitų lygų, kur tikrai yra neblogas neatrastų, įdomių žaidėjų baseinas“, – kalbėjo buvęs krepšininkas.

Portalo LKL.lt skaitytojams pateikiame T. Šležo mintis apie devynių „Betsafe-LKL“ klubų komplektacijas. Nepaliestos liko tik kol kas mažiau aktyvumo demonstruojančios Prienų „Labas GAS“, Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ir Jonavos „CBet“ ekipos.

Virgis yra talentas, kurio negalima nurašyti, jis supranta krepšinį. Gal ir nėra pats geriausias taktikas, bet turi neįtikėtiną pojūtį – tiksliai žino, kokių žaidėjų ir charakterių jam reikia. Turi labai gerą pojūtį rungtynių metu ir sumetus visa tai į vieną puodynę, gaunasi rezultatas. Šeškus stiprus ties žaidėjų viliojimu, pasižiūrėsime, kas į vasaros galą liks. Jo profilį žino visi, bet ne visada pavyksta jį sustabdyti, tai yra Šeškaus fenomenas“, – trumpai Jonavos klubo situaciją apibūdino T. Šležas.

Pirmiausia pašnekovas apžvelgė Lietuvos čempionų, Vilniaus „Ryto“, darbus. Sostinės ekipa jau spėjo įsigyti du legionierius, taip pat prisiviliojo du Lietuvos aukštaūgius, šiuo metu konkuruojančius dėl vietos nacionalinėje rinktinėje.

„Reikia viską statyti ant praėjusių metų pasiekimų, tęsti darbus, auginant kolektyvinį komandos pasitikėjimą savimi, pritraukiant sirgalius, ką matėme finale. Iššūkis bus ne vien laimėti titulą, bet ir atlaikyti tą žvėrišką konkurencinę kovą prieš pamažu į Vilnių ateinančią „Wolves“ komandą.

Matosi braižas ir pagal tai renkami žaidėjai. Echodas ir Masiulis yra panašaus ūgio, bet Masiulis gali daugiau išplėsti aikštelę. Toddas Withersas man truputį primena Otto Porterį jaunesnįjį iš „Warriors“. Metimo technika, ūgis, galbūt kažkiek galės pacentruoti. Benedekas Varadi patiko – stiprus gynėjas, iš akies testo neblogai pataiko, jaučia žaidimą, greitai išmeta kamuolį, primena ne tik Kariniauską, bet ir daugiau kuriančia, stipresnę Sasu Salino versiją, nors pastarasis yra išreikštas snaiperis.

Sunku įvardinti, kuo domisi „Rytas“. Vidutiniame lygyje yra labai daug žaidėjų ir lygų, kur reikia įdėti darbo ne vien pamatant per „Synergy“ žaidėją, žaidžiantį geroje Belgijos komandoje, ir jo gerąsias savybes, bet ir apsiskambinant visus, renkant be galo svarbią vidinę informaciją.

Išvykus Butkevičiui, kapitonu galėtų tapti Normantas, kuris yra naglas, jo balsas turbūt dažniausiai girdisi ir su bajeriais, ir su rimtais dalykais rūbinėje. Vieni kapitonai visus suburia prie stalo, kiti žino ką pasakyti. Mano nuomone, kapitonas nebūtinai turi būti garsiausias kambaryje, bet turi turėti supratimą apie žaidimą ir gali duoti labai tikslų, savalaikį patarimą visais klausimais rungtynių, treniruočių metu“, – apie ekipą, kurios sistemai atstovavo karjeros pradžioje, atsiliepė T. Šležas.

Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ išsaugojo Nenadą Čanaką, o šalia kelių naujokų iš užsienio ir sugrįžusio Željko Šakičiaus pridėjo ir du talentingus jaunuolius – Mantą Rubštavičių ir Paulių Murauską.

„Pas juos yra geras modelis, kur yra ir lietuviškos, ir serbiškos mokyklos požymių. Tai yra gero fizinio krepšinio mišinys – tipiška 90-ųjų jugoslaviška komanda su labai daug IQ ir fiziškumo. Čanakas per minutės pertraukėles daug nebraižydavo, reiškia, pasiruošimas treniruočių metu yra labai gilus, reikia tik pusę žodžio pasakyti, vieną kitą dalyką nubraižyti. Čanakas yra pats svarbiausias išsaugojimas. Jis labai gerai įsilipdė į ramų Panevėžio gyvenimo būdą, yra uždaras, ramus žmogus.

Šakičius yra gal net geresnė Oreliko versija. Orelikas turi daugiau žudiko instinkto, o Šakičius priima daug gerų sprendimų. Jis ramesnis, labiau patyręs, bet žaidėjų profilis labai panašus. Smegenys aikštelėje, puikiai išsilaikęs fiziškai ir jam viskas lengvai pavyksta, tai idealus Čanako žaidėjas.

Bus įdomu, kaip tobulės Rubštavičius, nors bus daug bangavimo. Tikėkimės, po čempionato nepraras pasitikėjimo ir užsiaugintų sparnų. Aišku, reikia stiprinti kūną, sprendimus aikštėje, bet turi gerą metimą ir gerą mentalitetą. Jaučiasi, kad Martynas Purlys padarė namų darbus ir turi tikslų planą, kaip jį naudos ir kur tobulins.

Murauskas – ne pagal metus rimtas vyras, gerai keičia ritmą ir sproginėja, pasižymi gera kūno kalba, yra labai darbštus. Jis savo galimybes jau įrodė, turi potencialo, o įsivaizduoti geresnį mentorių ir treniruočių partnerį, nei Šakičius, yra sunku. Šie du žaidėjai yra maža rizika, bet didelis atlygis.

Stefanas Peno stringa su metimu, bet yra labai aukštas, kūrybiškas, vienas geresnių savo kartos talentų. Jis mato perdavimų linijas, kuo pasižymi ir Nickas Calathesas. Jamalas Morrisas turi 16 taškų vidurkį, bet tik 8 naudingumo balus per rungtynes. Tai šiek tiek zuikis maiše. Golomanas iš Vengrijos gali išplėsti aikštelę, žaisti 4-5 numeriu, gynyboje yra neblogas lanko saugotojas“, – vicečempionų žingsnius įvertino specialistas.

Susigrąžinti Lietuvos krepšinio karūną sieksiantis Kauno „Žalgiris“ driokstelėjo keliais skambiais pirkiniais, o dar vienu jų atstovu gali tapti ir proveržio sezoną pernai sužaidęs Dovydas Giedraitis.

„Smagiausia, kad net ir su nesėkminga sezono pabaiga komanda išlaiko pasitikėjimą treneriu. Maksvytis suprato, su kuo gali eiti į karą, su kuo ne. Renkasi įdomią komandą, daug gerų lietuvių.

Smagu dėl Butkevičiaus, įdomu bus žiūrėti į Rolandą Šmitą, jis be galo talentingas krepšininkas, „Žalgiryje“ žais 4-5 numeriu. Šmitas man įdomiausias – turi daug potencialo, vis dar jaunas, daug metų praleido ACB lygoje. Palauksime, kaip baigsis Hayesui, bet kontrakto NBA jis negaus.

Keenanas Evansas – labai įdomus žaidėjas. Sprogstama jėga, metimai atšokus, neblogai mato aikštę ir tai „Žalgiriui“ gali būti savotiškas nugvelbimas, nors ir buvo antras sąraše po Chriso Joneso.

Nemanau, kad Brazdeikis, kaip 2 numeris, yra pritemptas. Lietuvis, gerai užsirekomendavo rinktinėje. Pažiūrėsime, kaip jam seksis vasarą. Komplektacijoje svarbu ir patenkinti žiūrovus, iš to ateina daug dalykų. Tokie žaidėjai, kurie gali žaisti ir yra artimi publikai, yra labai svarbūs.

Ignas – labai talentingas, jaunas krepšininkas, stiprus fiziškai, tuo išsiskirdavo ir „lange“. NBA jam nepavyko įsitvirtinti, nes ten žaidėjai ir fiziški, ir atletiški. Ignas nėra pats atletiškiausias, bet Europos kontekste jo fiziškumo lygis labai aukštas. Galbūt man „Žalgiryje“ trūksta metikų.

Nežinome, kaip evoliucionuos Tomo Dimšos žaidimas. Jam girdisi ir kritikos, bet man jį kasdien čiupinėjant – gera darbo etika. Jo irgi nereikia nurašyti. Jei Dimša gerai evoliucionuotų kaip žaidėjas Eurolygoje, o Brazdeikis parodys pilną savo potencialą, mes nežinome, kaip viskas gali susiklostyti.

Europiniais mastais Giedraičio išpirka yra visiškas juokas. Jis jau dabar yra vienas geriausių atakuojančių gynėjų Lietuvoje, puikiai žaidžia abiejose pusėse, su labai geru pataikymu ir IQ, tarptautine patirtimi, krepšininko genais. Jam tapus žvaigžde, kuo jis neabejotinai taps, jei nestabdys traumos, reikėtų mokėti žymiai didesnę išpirką, o visi skalambytų, kodėl „Žalgiris“ jo tada nepasiėmė. Nereikia tapti momento kaliniu ir žiūrėti į sumą, reikia žiūrėti į potencialą ir charakterį, Man šis pasirašymas būtų vienas geriausių „Žalgirio“ ėjimų šį tarpsezonį“, – mintimis dalinosi ekspertas.

„Šiauliai“ aukštumų ir vėl sieks su Antanu Sireika. Nors klubas paskelbė tik apie vieną naujoką, vis dar neaišku, ar ekipoje liks du praėjusio sezono lyderiai – Donatas Sabeckis bei Giedrius Staniulis.

„Antanas Sireika turi krepšinio protą, prisitaikymą, yra kūrybiškas treneris. Kažkas ir kritikavo, bet kalbant apie krepšinio dalykus, jis visad randa raktus į sėkmę ir bus labai svarbu pataikyti su legionieriais. Jų legionieriai, žinant biudžetą, yra loterija.

Kalbu apie tai, ko galbūt trūko Utenoje, nes Šiauliai nebijo rizikuoti ir kartais sudegti. Vieną sezoną jie nepatenka į atkrintamąsias, bet kitą būna tarp keturių geriausių. Jie nebijo rizikuoti ir turi užsikonservavusį, bet kūrybišką trenerį, kuris žino, ką mėgsta ir ko nori.

Sunku įvardinti, kas galėtų pakeisti Sabeckį ir Staniulį, jei jie išvyktų. Dviese, kaip įžaidėjo ir centro paketas, jie funkcionuoja labai gerai. Tai nenuspėjama komanda“, – kalbėjo T. Šležas.

Pagaliau vyriausiojo trenerio paieškas baigusi Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ ekipa kibo į komplektacijos darbus, kuriuos pradėjo į Uteną susigrąžindama Žygimantą Skučą.

„Donaldas Kairys be reikalo buvo nurašytas, nors tikrai sudegė ir turėjo prastą atkarpą „Ryte“. Buvo iš Lietuvos žemėlapio išnykęs, jį buvo nustūmę į paraštes. Bet prieš tai jis turėjo puikių sezonų Talino „Kalev/Cramo“ komandoje, po kurių buvo geidžiamas Rytų Europoje. Tai, kas nutiko „Ryte“, neindikuoja, kokio aukšto lygio jis yra specialistas, kaip moka išsireikalauti ir kokią turi skautingo akį. Šis trenerio pasirašymas yra vienas labiausiai neįvertintų ėjimų ir rezultatai turėtų būti geri.

Donaldas turi tvirtą charakterį, yra disciplinuotas treneris ir mėgsta pasiimti blogiukus į komandą ir juos taisyti. Jam patinka su tokiais žaidėjais dirbti. Galbūt kraštutinumų, kaip Glenas Rice‘as nebus. Tokių legionierių kaina yra nukritusi dėl tam tikrų savybių, bet Donaldas išgauna iš jų rezultatą. Turėtų būti įdomių rizikų ir įdomių žaidėjų. Skučas irgi yra tas blogiukas, kurį visi nori turėti komandoje ir nenori žaisti prieš jį. Kairiui tai – idealus žaidėjas.

Komandą reikėtų kažkiek jauninti. Gecevičius yra labai svarbus žaidėjas, turbūt franšizės žaidėjas, labai gerai skaito žaidimą, labai gerai pataiko, gerai dėsto mintis. Matosi, kad jis šiuo metu yra pamatinis akmuo, palaikantis rūbinę, įvedant užsieniečius ir jaunesnius žaidėjus, kurie potencialiai ateis į sistemą, supažindinant su miestu ir komanda“, – buvusios ekipos darbus apžvelgė T. Šležas.

Mindaugui Braziui ekipos vairą patikėjęs Klaipėdos „Neptūnas“ sutarė su dviem amerikiečiais, o vienu iš lyderių pretenduoja tapti su čempiono žiedu į uostamiestį grįžtantis Mindaugas Girdžiūnas.

„Tai, ką daro „Neptūnas“, man labai patinka. Brazys pagaliau gauna šansą dirbti vyriausiuoju treneriu. Tiek metų buvo pakabinęs akis skautinge pas Dainių Adomaitį, Lietuvos rinktinėje, kitose komandose. Jis yra labai stiprus strategas, taktikas, labai patikdavo klausyti laidų viešojoje erdvėje.

Girdžiūnas duos lyderystę, patikimumą, patirtį, ramybę – visus tuos dalykus, kompetencijas, kurias įgijo žaisdamas „Ryte“. Tikras klaipėdietis. Nors išėjimas iš „Neptūno“ nebuvo gražiausias, bet tai žaidėjas, klijuojantis rūbinę, simbolis, franšizės žaidėjas. Turėtų ten užsilikti kelis metus ir galbūt baigti karjerą. Jis nuramins visus, jei bus nepatenkintų dėl Brazio sprendimų. Jei jie turi artimą ryšį, vadinasi treneris jo svarbą mato ne tik aikštelėje, bet ir už aikštelės ribų.

Mindaugas renkasi savo komandą, savo žaidėjus, atsiveža Malieką White‘ą, kuris yra įžaidėjas, bet daugiau atakuojantis krepšį, stiprus fiziškai, gali mesti atšokęs. Austinas Wiley – energetinis „centras“, įdomus. Jau nekalbu apie Mineikį, kuris yra vienas mėgstamiausių žaidėjų, kurį grįžęs mačiau atkrintamosiose, įdomu, kiek jis patobulės. Žinau ir Sidarevičių, tobulėja Kaune, tad teko keliais žodžiais persimesti. Smagu, kad pilnai į procesą įėję žaidėjai, kurie lieka komandoje“, – klaipėdiečių sudėtį nagrinėjo pašnekovas.

Jau pirmajame savo sezone „Betsafe-LKL“ patriukšmauti sieks „Wolves“. Rimą Kuritinaitį prisivilioję debiutantai jau turi pirmuosius penkis žaidėjus – lietuvišką branduolį, kurį sudarys Kristupas Žemaitis, Adas Juškevičius, Eigirdas Žukauskas, Regimantas Miniotas ir Arnas Beručka.

„Kalbame apie Rimantą Kaukėną, kuris yra prezidentas, apie tituluotą trenerį Rimą Kurtinaitį, apie Algimantą Bružą, kuris atlieka labai gerą darbą komplektuodamas komandą, smagu, kad pagrindas yra lietuviškas. Žinau, kad jie turi nemažai pinigų ir užsieniečiams.

Dabartinė situacija man patinka – renkami kokybiški lietuviai, o labiausiai vertinu Kaukėno aspektą – man jis imponuoja, kaip reprezentacinis žmogus, mokantis šnekėti, turintis tarptautinės patirties ir tarptautinę šeimą, suprantantis, kas vyksta krepšinyje iš įvairiausių pusių. Turbūt nerastume geresnio atstovo naujam klubui.

Rimas yra krepšinio fanatikas, galėtų eiti ir treniruoti bet ką, nuo to kaifuoja. „Lietuvos ryte“ jis būdavo daug griežtesnis, o vėliau truputį atleido tą kartelę. Bendravau su bičiuliu Marko Todorovičiumi, kuris žaidė pas Rimą. Sakiau, kad tai griežtas treneris. Jis nustebo, sakė, kad Rimas prisitaiko prie žaidėjų. Per visus tuos metus jis tapo lankstesnis. Labai gerai skaito komandą, kaip gyvą organizmą, taip pat yra vienas geriausių trenerių pagal situacijas po minutės pertraukėlių. Yra daug įdomių detalių, kurias bus įdomu stebėti, jau nekalbant apie visas spaudos konferencijas.

Smagiausias dalykas, kad su „Wolves“ atėjimu lietuviai žaidėjai, kurie kartais yra per brangūs, bet netempia „Žalgirio“ lygio, dabar yra prieinami. Susigrąžinamas patobulėjęs Juškevičius, Žukauskas, iš Europos taurės komandos „pavagiamas“ Žemaitis. Bus įdomus krepšinis, o nuo jų atėjimo Lietuvos krepšinio ekosistemai bus tik geriau“, – pagyrų „vilkų“ ėjimams negailėjo specialistas.

Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ ir toliau laikosi jaunimo ugdymo linijos. Komandos sporto direktoriumi tapus Jonui Mačiuliui, kone labiausiai intriguojančiu pirkiniu tapo eilę metų Ispanijoje tobulėjęs Latvijos talentas Artūras Žagaras.

„Kalbant apie Kėdainius, įdomu stebėti Mačiulio darbą, kaip jis yra išgludinęs akį talentams, kokią komandą surinks. Komplektacijos darbai sueina į du dalykus – kaip atpažinti talentus ir juos suburti į vieną kumštį, kad sektųsi.

Akivaizdu, kad jaučiamas Mačiulio įdirbis ir susikurti ryšiai Ispanijoje, kurie padeda prisivilioti tokį jauną talentą, kuris yra ir sužaidęs reikšmingų minučių Europos taurėje Badalonos „Joventut“ komandoje. Jis yra kūrybiškas, gerai pataiko, kamuoliu kvėpuoja visą dieną ir bus vienas įdomiausių žaidėjų. Manau, įtraukta ir išpirkos galimybę, bus variantas jį parduoti į aukštesnį lygį, statant savo, kaip žaidėjus per trumpą laiką tobulinančios komandos, įvaizdį. Plojimai už šį ėjimą Mačiuliui.

Lambrechtas – neblogas 4 numeris, panašus į Joe Inglesą, nors ne taip gerai pataiko ir yra kitos pozicijos. Turi sumanumo, dažnai veržiasi, daro eurostepą, įvairiai užsibaigia iš po krepšio“, – trumpą kėdainiečių naujokų analizę pateikė treneris.

Galiausiai apžvelgti dar vieni debiutantai – NKL triumfavę „Gargždai“. Lietuvišką ekipą renkantis ir geriausius Žemaitijos regiono krepšininkus viliojantis klubas jau paskelbė ir apie pirmo savo istorijoje legionieriaus atvykimą – juo tapo vienas Alytaus „Dzūkijos“ lyderių Joshua Newkirkas.

„Jų modelis labai įdomus, juo siūlyčiau naudotis ir kitiems. Traukiami žaidėjai, gyvenantys aplink Klaipėdą – Ruikis, Stašys, atvyksta Kazakauskas, kuris yra kovotojas.

Newkirkas „Gargždams“ yra aukšto lygio taškų rinkėjas. Tiek treneris, tiek žaidėjai gerai kalba angliškai ir nebus kalbos barjero. Akivaizdu, kad jam numatomas lyderio vaidmuo ir nemažas atlygis. Geras ėjimas – nežinau, ar tokio profilio žaidėją Lietuvos rinkoje dar galima rasti.

Ta komanda tikrai patriukšmaus, eis nagais ir dantimis į parketą, kovos už Klaipėdos kraštą ir bus viena įdomiausių komandų. Tokia dvikova tarp „Gargždų“ ir „Nevėžio-Optibet“ bus labai įdomi visiems gerbėjams. „Gargždai“ ateis raudonomis akimis.

Debiutuojant yra sunku, bet reikia pirmų labai gerų metų, tada atsiras nemažai rėmėjų, piniginių injekcijų. Žemaitijoje labai trūksta stiprios antros komandos nuo pat Plungės „Olimpo“ laikų. „Gargždai“ renkasi įdomius žaidėjus, viskas yra įmanoma. Tegu apsaugo juos nuo traumų ir kitų dalykų, kad žaidėjai neišvažiuotų į užsienį“, – mintimis apie debiutantus pokalbį užbaigė T. Šležas.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris