Išvykai į Kauną besiruošiantis G. Maldūnas: „Niekada neaišku, ar geriau žaisti prieš „Žalgirį“ po jų emocingos pergalės, ar po skaudaus pralaimėjimo“
Foto: LKL

Išvykai į Kauną besiruošiantis G. Maldūnas: „Niekada neaišku, ar geriau žaisti prieš „Žalgirį“ po jų emocingos pergalės, ar po skaudaus pralaimėjimo“

Autorius: LKL.lt
2022-12-18

„Betsafe-LKL“ pirmenybėse du iš eilės pralaimėjimus patyręs Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (8-4)sekmadienį mėgins sugrįžti į pergalių kelią, tačiau tai padaryti tikrai nebus lengva.

Panevėžiečių laukia išvyka į Kauną, kur šiemet „Betsafe-LKL“ pirmenybėse „Žalgiris“ neklumpa, o varžovus triuškina vidutiniškai didesniu nei 21 taško skirtumu.

Negana to, pergalę Nemuno saloje šventė vos dvi Eurolygos ekipos – Atėnų „Panathinaikos“ ir Stambulo „Anadolu Efes“, o krito jau ne vienas grandas – „Barcelona“, Milano „Olimpia“ ir paskutinysis žalgiriečių medžioklės grobis Madrido „Real“.

Tiesioginė „Žalgirio“ ir „7bet-Lietkabelio“ dvikovos iš Kauno transliacija – nuo 17:00 val. per BTV televiziją ir Go3.

Prieš išvyką į laikinąją sostinę su portalu LKL.lt kalbėjo Panevėžio ekipos vidurio puolėjas Gabrielius Maldūnas.

Pasak jo, neaišku, ar tai, kad „Žalgiris“ Eurolygoje ką tik įspūdingai patiesė „Real“ yra geras ar blogas ženklas, kadangi tokios rungtynės gali iššaukti skirtingas žalgiriečių reakcijas prieš susitikimą su Lietuvos vicečempionais.

„Negali žinoti, bet mes suprantame, kad jie yra puiki komanda, žiūrėsime į juos su pilna koncentracija ir stengsimės nugalėti juos jų arenoje, ką su „7bet-Lietkabeliu“ jau esame padarę. Tikiuosi, įrodysime, kad tai nėra atsitiktinumas, bandysime pasiekti tą patį“, – optimistiškai teigėžaidėjas.

Pokalbyje su G. Maldūnu – Panevėžio ekipos krepšininko mintys apie pastarąją komandos atkarpą, sunkumus žaidžiant išvykose, mūšį su „Žalgiriu“ ir jaunuosius „7bet-Lietkabelio“ talentus.

– Atvykstate į Kauną po dviejų skaudžių pralaimėjimų, ypač apmaudžiai nusileista Vilniuje „Rytui“. Kokios priežastys neleido vietoje dviejų pralaimėjimų turėti dvi pergales?

– Priežasčių yra įvairių. Europos taurėje mums pritrūko Stefano Peno, kuris negalėjo žaisti dėl ligos. Dar du žaidėjai žaidė sirguliuodami, tikrai pritrūko šviežumo. Gale padarėme spurtą, prisivijome varžovus, bet šviežumo pritrūko.

Prieš „Rytą“ visada sunku žaisti, daug mūsų rungtynių eina taškas į tašką. Žioplos gynybos klaidos lėmė mūsų pralaimėjimą ten. Gale tikrai galėjome laimėti, turėjome 8 taškų persvarą ir ją iššvaistėme.

– Tikriausiai gaila ir dėl to, kad pergalė Vilniuje būtų suteikusi tarpusavio pranašumą reguliariajame sezone?

– Žinoma, „Rytas“ yra vienas iš mūsų lygiaverčių priešininkų lentelėje. Apmaudu, kad praleidome tokią progą laimėti, ypač jų arenoje, kur ilgai to nesame padarę.

– Kol kas Europos taurėje jums kur kas sunkiau sekasi rinkti pergales išvykoje, „Betsafe-LKL“ tokio didelio kontrasto nėra. Kaip įveikti tokius sunkumus?

– Europos taurėje išvykoje žaisti sunkiau dėl visų kelionių. Jos tikrai neprideda šviežumo, kai reikia keliauti su keliais persėdimais, neišsimiegojus ir t.t. Rutina šiek tiek išsimuša. Matosi, kad išvykoje tikrai sunkiau iškovoti pergales.

„Betsafe-LKL“ namie pralaimėjome dvejas rungtynes, bet abi galėjome laimėti. Prieš „Žalgirį“ turėjome šiokių tokių šansų, prieš „Wolves“ irgi.

– Pirmosios rungtynės prieš „Žalgirį“ nebuvo itin sėkmingos, ypač puolime – surinkote 66 taškus. Treneris tąkart daug kalbėjo apie fiziškumo trūkumą. Ko galima pasimokyti iš tų rungtynių?

– Praėjo jau daug laiko nuo pirmųjų rungtynių, jos buvo vienos pirmųjų šiame sezone. Tikrai tuo metu pamatėme naują „Žalgirį“, pasikeitusį nuo praėjusio sezono. Jie žaidė fiziškai ir agresyviai. Agresyvumas buvo švarus, ne taip, kaip kitų komandų. Neprisitaikėme prie jų agresyvumo ir jėgos, nesitikėjome to. Tas bus svarbu ateinančiame mūšyje.

– Dabar jau esate sužaidę nemažai mačų su stipriais oponentais, tad nustebinti fiziškumu jus tikriausiai yra sunkiau nei sezono pradžioje?

– Žinoma, Europos taurė tuo yra gera, nes mus užgrūdina ir paruošia tokioms sunkioms kovoms. Negali būti jokių pasiteisinimų, kad nežinome, kas yra fiziškumas, kad jie išeina fiziškesni už mus. To negali būti.

– „Žalgiris“ dabar yra po dvigubos savaitės Eurolygoje. Tai geras šansas išnaudoti priešininkų nuovargį. Kiek svarbu šiuo atveju pranokti oponentus savo energija ir fiziškumu?

– Jų rungtynės tikrai nebuvo lengvos, dviguba savaitė, bet nereikia to sureikšminti, nes mes irgi keliavome, turėjome sunkias rungtynes Turkijoje, kelionė irgi nebuvo lengva. Ir jie, ir mes turi sirguliuojančių žaidėjų, negalime treniruotis pilnu pajėgumu. Bus įdomi kova, nes ir mes, ir jie nebus labai švieži. Žiūrėsime, kas gausis.

– „Žalgiris“ ką tik įspūdingame ir emocingame mače patiesė Ispanijos čempionus. Kiek grėsmingi dabar atrodo kauniečiai?

– Niekada neaišku, ar geriau žaisti prieš „Žalgirį“ po jų emocingos pergalės, ar po skaudaus pralaimėjimo, nes kartais gali po pralaimėjimo dar labiau susitelkti komanda, kartais po tokios pergalės atsipalaiduojama. Negali žinoti, bet mes suprantame, kad jie yra puiki komanda, žiūrėsime į juos su pilna koncentracija ir stengsimės nugalėti juos jų arenoje, ką su „7bet-Lietkabeliu“ jau esame padarę. Tikiuosi, įrodysime, kad tai nėra atsitiktinumas, bandysime pasiekti tą patį.

– „Žalgirio“ gynėjų linija kiek išretėjusi, atsigaunanti po ligų, daug krūvio pastaruoju metu gauna Keenanas Evansas. Galbūt verta išnaudoti tai smaugiant žalgiriečių gynėjus?

– Visada mūsų tikslas turi būti smaugti visus gynyboje, nesvarbu, prieš ką žaidžiame. Dabar, kai „Žalgirio“ gynėjų linija yra išretėjusi, žinoma, reikia juos tuo labiau smaugti, bet pasilikti ir sau jėgų, nes irgi nesame patys šviežiausi, tas smaugimas gali padaryti meškos paslaugą. Faktas, kad reikės juos atakuoti.

– Jūsų komanda pastaruoju metu neblogai atrodo puolime. Ar patys irgi jaučiate, kad pagavote gerą ritmą?

– Nesijaučia, kad labai gerai žaistume, nes turime būti gynybinė komanda, ką rodėme su treneriu Čanaku praeituose sezonuose. Šiemet, ypač pastaruoju metu, gynyba neblizga. Prieš „Cedevita“ praleidome 98 taškus, prieš „Wolves“ 96, prieš „Rytą“ iki pratęsimo praleidome 90 taškų. Tas mūsų tikrai netenkina. Puolime turime talento, kaip sako treneris, viskas gaunasi neblogai, pataikome tritaškius, bet su gynyba nesame patenkinti ir dar turime daug ką šlifuoti.

– Komandoje yra du „Žalgirio“ paskolinti jaunuoliai – Paulius Murauskas ir Mantas Rubštavičius, pastaruoju metu demonstruojantys neblogą žaidimą. Kiek paaugęs komandos pasitikėjimas šiais žaidėjais, ypač jiems rodant tobulėjimo ženklus?

– Matosi tvirtas ir aiškus abiejų žaidėjų progresas. Jie čia atėjo jauni ir neturėjo daug europinės patirties tokioje komandoje. Ir treneris, ir vyresni žaidėjai bandome paaiškinti, kad rezultate svarbu ne statistika, o tai, ką tu duodi komandai.

Kartais statistikos eilutėse gali atrodyti, kad žaidėjas sužaidė prastai arba labai gerai, bet komandai naudos duoda atvirkščiai nei rodo statistika. Tas yra svarbiausia, bet jie tikrai rodo progresą, tikiuosi, taip bus ir toliau.

Tikiuosi, jie nesureikšmins, kad rungtynės prieš „Žalgirį“, nepridės sau daugiau spaudimo, kad reikia prieš juos geriau pasirodyti, nes priklauso tai komandai.

– Murauskas demonstruoja įspūdingą žaidimą, turint omenyje, kad jam vis dar 18 metų. Ar prisimeni tokių jaunų ir talentingų komandos draugų, su kuriais būtų tekę žaisti praeityje?

– Žaidžiau su Tadu Sedekerskiu, kai jis buvo Kėdainiuose, jam tuo metu buvo 19-20 metų, buvo jaunas ir rodė tikrai gerus skaičius, gerą žaidimą. Murauskas kažkiek panašus į Sedekerskį iš sudėjimo, plastiškumo. Galbūt Sedekerskio kūnas kažkiek geresnis, bet Murauskas turi minkštą prisilietimą, gerai užsibaigia ir po driblingo turi gerą metimą, pataiko iš tritaškio.

Jis turi daug talento, tik svarbu, kad suprastų, jog ne statistikoje esmė, o ką gali duoti komandai. Šiuolaikiniame krepšinyje matome, kad yra daug analitinių pusių, kur taškai, atkovoti kamuoliai ir rezultatyvūs perdavimai ne tiek skaičiuojami, kiek duodama nauda. Jis eina geru keliu, manau, kad tą supranta ir toliau progresuos tokiu pačiu greičiu kaip ir dabar.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris