V. Čeponis: Citadele KMT pusfinalyje – itin svarbus tritaškių faktorius
Foto: LKL

V. Čeponis: Citadele KMT pusfinalyje – itin svarbus tritaškių faktorius

Autorius: LKL.lt
2023-02-06

Likus mažiau nei dviems savaitėms iki didžiausios krepšinio šventės, komentatorius Vaidas Čeponis apžvelgia antrąjį Citadele KMT pusfinalį, kuriame susitiks Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ ir Kauno „Žalgiris“:

Bilietus į didžiausią krepšinio šventę Lietuvoje, galite įsigyti čia.

Su kodu PUSFINALIS15 gausite 15% nuolaidą pusfinalių dienos bilietams.

Kauno „Žalgirio“ komanda, iš rikiuotės dėl traumų iškritus įžaidėjams Keenanui Evansui, o paskui ir Isaiah Taylorui, krito į duobę. Kauniečiai „Betsafe-LKL“ čempionate namie neatsilaikė prieš Jonavos „Cbet“ klubą, triskart iš eilės suklupo Eurolygoje.

Akivaizdu, kad kauniečiai, nors ir turėdami plačią skylę įžaidėjo pozicijoje, yra dvikovos favoritai. Tiesiog jie turi daugiau aukštesnės klasės žaidėjų nei varžovai. Kai žalgiriečiai nebūna pavargę po mūšių Europoje ir įjungia Eurolygos režimą, oponentams išgyventi šansų būna nedaug.

Didžiausias kauniečių pranašumas prieš kauniečius, ko gero, bus priekinėje linijoje. Gediminui Orelikui ar Gyorgy Golomanui bus be galo sudėtinga stabdyti Rolandą Šmitą, kai pastarais žais „ant ūselio“. Latvis fiziškai gerokai stipresni už abu priešininkus.

Tokiu atveju Nenado Čanako auklėtiniams neišvengiamai teks dvigubinti gynybą prieš R. Šmitą. Jei šis gerai nusimes kamuolį, o kauniečių išsidėstymas poziciniame puolime bus efektyvus, daug kas priklausys nuo „Žalgirio“ žaidėjų tritaškių pataikymo. Jei tolimi metimai pakris, „7Bet-Lietkabeliui“ kils rimtų bėdų. Tiesa, Kazio Maksvyčio kariauna šį sezoną iš toli atakuoja nestabiliai.

Tą patį galima pasakyti ir apie Lauryno Biručio „centravimą“. Pastarasis pajėgus be didesnio vargo apstumdyti Gabrielių Maldūną, Beną Griciūną, G. Golomaną. Jei ateis pagalba, situacija bus tokia pati kaip ir „centruojant“ R. Šmitui – daug lems kauniečių tritaškių pataikymo procentas.

Tiesa, yra klaustukas dėl to, ar L. Birutis pajėgus taranuoti ir fiziškai galingą Nikolą Popovičių. Jei serbas apsigins vienas prieš vieną, „7Bet-Lietkabelio“ gynybinės užduotys palengvės.

Kitas Panevėžio krepšininkų galvos skausmas – kaip pristabdyti ant bangos esantį Igną Brazdeikį. Panašu, kad nėra nė vieno tinkamo kandidato, kuris vienas prieš vieną uždengtų Iggy. Taigi panevėžiečiams reikės darnios komandinės gynybos.

Dar vienas „7Bet-Lietkabelį“ neraminantis faktas tas, kad trūksta puikiai kamuolį varančių žaidėjų. Panevėžiečiai šį sezoną ne kartą ir ne du ypač Europos taurės turnyre ketvirtajame kėlinyje išbarstė didžiulę persvarą, kai varžovai imdavo spausti N. Čanako auklėtinius visoje aikštėje. Vienų driblingas per aukštas, kiti nemoka prisdengti kamuolio korpusu, treti psichologiškai palūžta.

Tai neabejotinai žino „Žalgirio“ trenerių štabas. Spėju, kad kauniečiai gali paspausti oponentus visoje aikštėje ir tada, kai žalgiriečiams nebus kilusi jokia grėsmė pralaimėti.

Ar pusfinalyje turi kontrargumentų „7Bet-Lietkabelis“? Tikrai taip. Pirmiausia galvoje turiu tritaškius. „Betsafe-LKL“ pirmenybėse Aukšatitijos sostinės ekipa realizuoja net 42 proc. tolimų metimų. Tai yra fantastinis rezultatas (kauniečių taiklumas – 37 proc.).

Kai prie klubo prisijungė G. Orelikas, panevėžiečiai tapo dar pavojingesni ties perimetru. Dėl šios priežasties „Žalgiriui“ bus neįtikėtinai svarbu neleisti atakuoti varžovų metikams iš tolimojo nuotolio jau pirmajame kėlinyje. Jei Panevėžio ekipos žaidėjai pajuntą ritmą, gali pataikyti ir iš „rūbinės“. Ypač tai pasakytina apie G. Oreliką ir Kristianą Kullamae.

Dėl to realiausia, kad žalgiriečiai, kai aikštėje nebus L. Biručio, keisis ginamaisiais. Tada daug kas priklausys, kaip Panevėžio ekipa išnaudos pranašumo situacijas. Tuomet „Žalgiris“ būtų labiau pažeidžiamas, jei aikštėje bus mažylis Lukas Lekavičius. Jam apsiginti prieš aukštesnį ir stipresnį varžovą arčiau krepšio yra labai sunku.

Manau, „7Bet-Lietkabeliui“, norint sukurti sensaciją pusfinalyje, reikia sužaisti kone idealias rungtynes ar sulaukti juodos „Žalgirio“ dienos. Gai nutikti ir taip. Krepšinyje būna visko.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Medicinos tyrimų partneris