I. Sargiūnas – apie pusmetį su M. Braziu, į naudą išėjusią pertrauką ir naująjį „Neptūno“ strategą
„Betsafe-LKL“ nuotr.

I. Sargiūnas – apie pusmetį su M. Braziu, į naudą išėjusią pertrauką ir naująjį „Neptūno“ strategą

Autorius: LKL.lt
2024-03-04

Klaipėdos „Neptūnas“ šiuo metu „Betsafe-LKL“ yra ilgiausiai nelaiminti komanda. Iš krepšinio žemėlapio išnykus „Gargždams“, klaipėdiečiai neteko sausio 14-ąją pasiektos pergalės pajūrio derbyje.

Paskutinį sykį turnyrinėje lentelėje atsispindintį pergalės skonį „Neptūnas“ pajautė beveik prieš tris mėnesius, dar gruodžio 10-ąją, kuomet namuose patiesė Jonavos „CBet“.

Po to sekė šeši pralaimėjimai  „Betsafe-LKL“ bei įspūdingai, tačiau nesėkmingai pasibaigusi Citadele Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) ketvirtfinalio serija su Panevėžio „7bet-Lietkabeliu“. Igno Sargiūno dvitaškis paskutinėmis sekundėmis galėjo jo komandai padovanoti vietą finalo ketverte. Visgi metimas skriejo pro šalį ir uostamiesčio ekipa namo grįžo nuleistomis galvomis.

„Buvo apmaudas kokias geras 10-15 minučių, – portalui LKL.lt sakė I. Sargiūnas. – Paskui pasakiau sau, kad reikia ir tokių momentų. Aišku, nepatenki, būni liūdnas ir piktas, bet reikia ir tokių momentų, kad kažką išmoktum ir žiūrėtum kitaip į įvykius rungtynėse, stiprėtum ir individualiai, ir komandiškai.“

24-erių gynėjas šiemet yra vienas svarbiausių „Neptūno“ ramsčių. Jis ant parketo išbūna ilgiausiai komandoje, 27 minutes, o per šį laiką vidutiniškai pelno 13,5 taško (39,6 proc. trit.), atkovoja 2,5 kamuolio, atlieka 1,9 rezultatyvaus perdavimo ir renka 12,1 naudingumo balo.

Dabar tiek I. Sargiūnas, tiek jo komandos draugai taikosi prie naujo specialisto taktinių schemų. Bene savaitę klaipėdiečiams nurodymus dalina naujas strategas – 47-erių graikas Georgios Vovoras, anksčiau vadovavęs ir Atėnų „Panathinaikos“ klubui.

„Geras įspūdis. Didelis intensyvumas, aukšta energija treniruotėse. Žinoma, kaip ir kiekvienos permainos, atneša taktinių manevrų, požiūrį į tam tikras detales, žaidybinių veiksmų akcentavimą. Mokymosi laikotarpis visiems žaidėjams, bet visi greitai įsilies, tai vyksta su kiekviena diena. Smagu matyti energiją ir intensyvumą, kurį rodome per treniruotes“, – pozityviai į pokyčius žvelgė „Neptūno“ snaiperis.

Jau pirmadienio vakarą G. Vovoras mėgins pergalingai debiutuoti „Betsafe-LKL“. Panevėžyje laukia ketvirtoji šiame sezone „Neptūno“ ir „7bet-Lietkabelio“ dvikova. Ją tiesiogiai nuo 18.30 val. stebėkite per BTV televiziją ir Go3.

Rungtynių dieną – LKL.lt pokalbis su I. Sargiūnu.

– Rinktinių pertrauka baigėsi, praleidote kelias savaites be oficialių rungtynių. Kaip komanda išnaudojo šį laiką?

– Prieš pertrauką gavome kažkiek laisvo laiko atsipūsti. Paskui kibome į darbus. Latvijoje žaidėme draugiškas rungtynes prieš Liepojos komandą. Paskutinę savaitę prisijungė naujas treneris, su juo mokėmės naujos sistemos, kibome į darbus.

– Šiuo metu esate ilgiausiai pergalių neiškovojanti „Betsafe-LKL“ komanda. Kiek reikalinga buvo pertrauka, kad atsišviežintumėte galvas?

– Pertrauka visiems naudinga. Pailsėti truputį, susikaupti artėjančiam darbui. Jau pirmadienį tikimės kabintis į pergalę, kurį laiką neturime jų „Betsafe-LKL“. Viską vertiname ambicingai, žiūrime į priekį. Dirbame su nauju treneriu ir mėginsime pergalę iškovoti jau pirmadienį.

– Dar iki tol sudalyvavote „Betsafe Casino“ snaiperių konkurse. Jums nepavyko ten patriukšmauti (I. Sargiūnas surinko 13 taškų). Ar dėl to buvo apmaudo?

– Grynai su ta idėja ir ėjau – norėjau gerai praleisti laiką, pabandyti, nes progos sudalyvauti tokiame konkurse gali ir nebūti. Buvo smagu sudalyvauti tokiame renginyje. Bandžiau pasimėgauti.

– Prieš pertrauką komandą sudrebino pokyčiai vyr. trenerio poste. Kaip pats reagavote į šią žinią ir kaip prisiminsite pusmetį su M. Braziu?

– Pusmetis buvo permainingas. Buvo ir geresnių, ir sunkesnių momentų. Pralaimėjome keliose rungtynėse, kur turėjome pasiimti pergalę. Bet nugalėjome „Žalgirį“, Citadele KMT gerai sudalyvavome, išskyrus paskutinį etapą, kuomet galėjome patekti į ketveriukę. Buvo, ko išmokti.

Treneris buvo pavadinęs jus svajonių žaidėju. Galbūt tarp jūsų buvo užsimezgęs stiprus ryšys?

– Visąlaik malonu, kai taip pasako. Bandau daryti savo darbą ir įsiklausyti į pastabas, reaguoti į pokyčius, sistemas, daryti, ką prašo treneris. Jaučiau pasitikėjimą iš trenerio, pasitikiu ir pats savimi. Tas man asmeniškai buvo naudinga.

– Daug kas kaltę verčia ant komandos senbuvių – Mindaugo Girdžiūno ir Deivido Gailiaus, kurie nebėra tokie efektyvūs kaip anksčiau. Ar komandoje taip pat nebuvo prasidėjęs kaltų ieškojimas?

– Ne, kaltų tikrai neieškome komandoje. Tai krepšinis, vienas rungtynes gerai žaidžia vieni, kitas – kiti. Sunku būti pastoviam ir išlaikyti tuos rodiklius. Bandydavome kiekvienas įnešti savo indėlį į komandos visumą.

– Tikriausiai viską gerokai apsunkino Sterlingo Gibbso išvykimas, jam vis dar nėra pamainos, o didesnį krūvį gauna Žygimantas Janavičius. Kiek reikalingas jums dar vienas atakų organizatorius?

– Po jo išvykimo automatiškai Žygiui ir krūvis didesnis. Jis nerealus įžaidėjas, labai gerai kontroliuoja žaidimą ir komandą. Bet kai vidury sezono išvažiuoja vienas pagrindinių žaidėjų, įžaidėjas, automatiškai tai apsunkina visų krūvį ir braižą. Sutinku su tuo, kad galbūt nepamaišytų ir kitas žaidėjas, kontroliuojantis žaidimą.

– M. Brazį pakeitė G. Vovoras. Kaip prabėgo pirmoji savaitė su šiuo treneriu?

– Geras įspūdis. Didelis intensyvumas, aukšta energija treniruotėse. Žinoma, kaip ir kiekvienos permainos, atneša taktinių manevrų, požiūrį į tam tikras detales, žaidybinių veiksmų akcentavimą. Mokymosi laikotarpis visiems žaidėjams, bet visi greitai įsilies, tai vyksta su kiekviena diena. Smagu matyti energiją ir intensyvumą, kurį rodome per treniruotes.

– Iki šiol M. Braziui priekaištauta dėl charizmos nebuvimo. Ar G. Vovoras yra kardinalus pokytis, lyginant su buvusiu treneriu, ar tai daugiau to paties braižo specialistas?

– Iš žaidybinės pusės skiriasi gynybinės sistemos, tai pirmieji dalykai, kuriuos keitėme. Jis turi savo taisykles. Puolime irgi turime pokyčių. Kiekvienas treneris turi savus metodus ir taktikas. Automatiškai, kaip žaidėjai, turime perprasti viską ir priimti.

– Ar pats irgi jaučiate, kad iš jūsų bus reikalaujama kažko kito nei anksčiau?

– Aš manau, kad treneris mato kiekvieno žaidėjo stiprybes, bando jas išnaudoti. Kaip ir prie Brazio, taip ir prie šio trenerio, jis atsižvelgia į kiekvieno žaidėjo savybes ir paruošia tam derinius ar gynybos sistemas. Abipusis ryšys, su kiekvienu žaidėju ir treneriu taip būna.

– Atsiribojant nuo komandinių rezultatų, jums tai – sėkmingas sezonas. Esate vienas komandos lyderių, dažnai kamuolį turite svarbiausiais momentais. Kiek pats tikėjotės tokio asmeniškai solidaus sezono?

– Apart komandinių rezultatų, visada tikiu savimi. Jei netikėsi – tai ir nesigaus. Tikiu savo ir komandos draugų galimybėmis padėti vienas kitam. Manau, tas tikėjimas duoda daug. Norisi su kiekvienais metais tobulėti ir būti vis geresniu.

– Ar nustebinote pats save?

– Ne.

– Galbūt yra aspektų, kuriais savo žaidime nesate iki galo patenkintas?

– Visą laiką yra dalykų, kuriuos gali daryti geriau. Tam tikrų sprendimų priėmimas tiek gynyboje, tiek puolime, reagavimas į aplinkybes. Tai turėčiau akcentuoti labiau.

– Jūsų laukia išvyka į Panevėžį. Su šia komanda šiemet jau turėjote kelias įsimintinas akistatas. Kiek tai ypatinga priešprieša bent jau šio sezono kontekste?

– Aš manau, kad tai gera akistata, gera dvikova. Visos rungtynės su jais buvo įtemptos ir smagios tiek žaidėjams, tiek žiūrovams. Yra apmaudas dėl to nepatekimo į finalinį ketvertą per vieną metimą, bet tai mes jau esame seniausiai pamiršę. Reikia žiūrėti į pirmadienį. Kovoti ir parodyti, kad galime laimėti. Tai jau esame padarę, bet bandysime parodyti dar kartą.

– Sugrįžtant prie jūsų pramesto metimo, kiek greitai pavyko jį užmiršti ir neįsileisti į galvą, turint omenyje, kad metimo kaina tikrai buvo didelė?

– Buvo apmaudas kokias geras 10-15 minučių. Paskui pasakiau sau, kad reikia ir tokių momentų. Aišku, nepatenki, būni liūdnas ir piktas, bet reikia ir tokių momentų, kad kažką išmoktum ir žiūrėtum kitaip į įvykius rungtynėse, stiprėtum ir individualiai, ir komandiškai. Taip, apmaudu, kad pramečiau, bet tai priimu kaip pamoką.

– Panevėžiečiai nuo tos serijos pasipildė Džordže Gagičiumi bei Diante Baldwinu, į rikiuotę sugrįžo visi traumuoti žaidėjai. Jūs turite naują trenerį. Ar realu, jog laukia visai kitokios rungtynės nei buvo iki šiol?

– Natūraliai gausis truputį kitokios rungtynės iš to, kaip komandos sudėtos, su papildymais. Pas mus visa sistema, galima sakyti, kitokia. Pas juos prisidėjo gerai atrodantis Gagičius. Bus pokyčių nuo praeitų dvikovų, bet idėja lieka ta pati. Tie patys žaidėjai. Kibsime į kovą ir žiūrėsime.

– Artėja paskutinis reguliariojo sezono ratas. Šiuo metu žengiate aštunti, tačiau už atkrintamųjų ribos esančios ekipos kėsinasi išstumti kažką iš aštuntuko. Realu, kad pirmaujantis penketukas irgi nesikeis. Šalia dar žengia Jonavos ir Mažeikių klubai. Kaip manote, koks finišas „Neptūnui“ būtų geras, kur norėtumėte būti gegužę?

– Manau, vienintelis tikslas yra iš kuo aukštesnės vietos žengti į atkrintamąsias. Šiuos du tiesioginius konkurentus reikia aplenkti, o norint tai padaryti, reikia laimėti ir prieš juos, ir prieš kitas komandas pasiimti pergales. Kiekvienos rungtynės yra svarbios ir privalome į jas ateiti rimtai, už kiekvieną poziciją aikštelėje kovoti kiekviename momente. Svarbiausia atsinešti energiją, padaryti tai, ką galime. Manau, tai mūsų trumpalaikis tikslas – į kiekvienas rungtynes kiekvienam įnešti tiek, kiek gali. Ilgalaikis tikslas – aplenkti šias komandas, kurios yra šalia turnyrinėje lentelėje.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris