I. Buva: „Trečioji mūsų akistata su „Žalgiriu“ labiau atspindės realų vaizdą tarp ekipų“
LKL nuotr.

I. Buva: „Trečioji mūsų akistata su „Žalgiriu“ labiau atspindės realų vaizdą tarp ekipų“

Autorius: LKL.lt
2022-03-26

Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) jau šį sekmadienį vyks trečioji reguliaraus sezono akistata tarp Vilniaus „Ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ ekipų. Šios komandos – turnyro lentelės lyderės, o kol kas tarpusavio dvikovose tvyro lygybė.

Vilniaus ekipos lyderis Ivanas Buva LKL.lt svetainei sako – būtent trečiasis susitikimas parodys realesnes abiejų komandų galimybes vietinio fronto kovose.

„Pirmosiose rungtynėse „Žalgiris“ buvo blogoje situacijoje: neseniai pakeitęs trenerį, stringantis tiek Eurolygoje, tiek vietiniame čempionate. Tai, jog mes kontroliavome rungtynes kone 20 taškų skirtumu, ko gero nebuvo realistinis vaizdas. Antrame mače jau mes buvome situacijoje, kai pralaimėjome kelerias rungtynes iš eilės, tai buvo blogas momentas mums“, – lygino jis.

Pats 30 metų kroatas labai laukia šios akistatos, kadangi mėgaujasi derbių atmosfera ir nuo jos įgauna papildomos motyvacijos. Tiesa, jis pabrėžia, kad išlaikyti stabilumą „Betsafe-LKL“ čempionate jam leidžia požiūris, jog su visais varžovais reikia kautis pilnomis jėgomis.

„Nemėgstu nuvertinti tų, kurie yra kitoje aikštės pusėje, man nėra skirtumo, aš einu ir kovoju su visais“, – sako I.Buva.

Centro statistika per 23 minutes siekia 18 taškų, 6,2 atkovoto kamuolio, 1,1 perdavimo bei 20,7 naudingumo balo.

LKL.lt portale – interviu su „Ryto“ aukštaūgiu apie derbio emocijas, Giedriaus Žibėno indėlį, destrukciją ir savo karjeroje neįprastai ilgą laikotarpį, praleidžiamą viename klube.

– Ivanai, artėja dar vienas derbis prieš „Žalgirio“ ekipą, kokios jūsų mintys apie jį?

– Nekantrauju žaisti šias rungtynes, nes derbis visada yra derbis, jam nereikia specialios motyvacijos. Jame susitinka dvi stipriausios „Betsafe-LKL“ komandos. Žaidžiame namie, tad esame daugiau nei motyvuoti pabandyti darkart įveikti žalgiriečius. Kai susitikome su jais pastarąjį kartą, namie pralaimėjome, tad tikiuosi, jog šįkart rezultatas bus kitoks.

– Šis tarpusavio mačas jums bus trečiasis. Kaip manote, kuo visos trejos rungtynės skirsis tarpusavyje?

– Manau, kad pirmosiose rungtynėse „Žalgiris“ buvo blogoje situacijoje: neseniai pakeitęs trenerį, stringantis tiek Eurolygoje, tiek vietiniame čempionate. Tai, jog mes kontroliavome rungtynes kone 20 taškų skirtumu, ko gero nebuvo realistinis vaizdas. Antrame mače jau mes buvome situacijoje, kai pralaimėjome kelerias rungtynes iš eilės, tai buvo blogas momentas mums. Manau, jog dabar esame panašioje situacijoje, esame pasiruošę paskutiniam sezono etapui ir šis mačas bus kitoks. Rezultatas labiau atspindės realybę tarp šių komandų.

– Prieš antrąjį tarpusavio derbį „Rytas“ buvo laikomas favoritu. Ar tai užkrovė papildomą atsakomybę jums?

– Nepasakyčiau, kad jautėme didelį spaudimą, tačiau girdėjome visas tas kalbas. Aišku, mes laimėjome pirmą mačą, žaidėme namie – tokiu atveju visada atsiranda kažkoks spaudimas vėl parodyti tokį pat rezultatą, kaip pirmąkart. Tačiau tai buvo tik sezono vidurys, dabar – kitas etapas, o atkrintamosios, kurios viską lems – išvis priešakyje. Jei patektume į finalą (žinoma, pirma reikia tai įgyvendinti), tai būtų dar kita istorija – kova serijoje.   

– Galima prisiminti, kad praeito sezono metu neslėpėte emocijų derbio mačuose su „Žalgiriu“, kiek stipriai mėgaujatės tokio tipo rungtynėmis?

– Man tai labai patinka! Kaip jau minėjau, susitinkame su geriausia komanda Lietuvoje, tad dėl to norisi įrodyti, kad galime juos nugalėti, kad galime su jais kovoti dėl titulo.

– Ar turite savo svajonėse derbių, kurių atmosferą taip pat norėtumėte išgyventi?

– Norėčiau patirti kelis: vieną tarp Belgrado „Partizan“ ir „Crvena Zvezda“ komandų, nes ten atmosfera tiesiog pašėlusi, o kitą – „El Clasico“ tarp Madrido „Real“ ir Barselonos „Barcelona“ klubų.

– „Rytas“ turėjo sudėtingų mačų ne tik „Betsafe-LKL“, bet ir FIBA Čempionų lygoje, būta situacijų, kuomet išbarstydavote susikrautą pranašumą lemiamu metu. Kaip reikėtų to išvengti ateityje?

– Paprasčiausiai reikia išlaikyti koncentraciją rungtynių pabaigose, nes tai atsakingas momentas. Nors esi pavargęs, tada turi priimti tinkamus sprendimus tinkamu metu, tai nėra lengva.

– Jums tai – antrasis sezonas „Ryte“. Kiek jis skiriasi nuo pirmojo?

– Nesakyčiau, kad šis sezonas yra antras, nes pirmajame atvykau ne nuo pradžios. Dėl to palyginti būtų sunkoka, nežinau, kas vyko pirmojoje sezono dalyje. Praeitu sezonu mėgavausi taip, kaip mėgaujuosi ir šiuo, tame man skirtumo nėra. Galbūt skirtumą įžvelgčiau tokį, kad dabar mano rolė yra didesnė.

– Šį sezoną rodote gana įspūdingą stabilumą „Betsafe-LKL“ mačuose, prastų rungtynių praktiškai pavyko išvengti. Kas leidžia išlaikyti aukštą žaidimo ritmą viso sezono metu?

 – Man padeda komandos draugai, o aš pats stengiuosi išlaikyti koncentraciją, nepaisant to, su kokiu oponentu žaidžiame. Nemėgstu nuvertinti tų, kurie yra kitoje aikštės pusėje, man nėra skirtumo, aš einu ir kovoju su visais.

– Turite jauną trenerių štabą su Giedriumi Žibėnu priešakyje. Kokį darbą šie vyrai nudirba komandos labui?

– Didžiulį, galiu pasakyti tik geriausius dalykus. Kuomet treneris vasarą komplektavo komandą, jis mus nulipdė iš tinkamų dalių, o taip pat padėjo ir man. Aplink turime gerus gynėjus ir metikus, kurių dėka lengviau žaisti yra ir man pačiam. Dėl to iš manęs treneriui – tik geri žodžiai. Taip, jis jaunas, bet tikrai geras specialistas, dėl to neabejoju.

– Po vieno iš mačų G.Žibėnas užsiminė apie destrukciją „Ryte“, kurios kalbomis įnešėte ir jūs. Kaip reaguojate į tai ir kaip tvarkotės su balkaniško charakterio valdymu, kuomet to reikalauja situacija?

– Aš esu emocingas žaidėjas, to man niekada netrūko. Kuomet žaidi tai, ką myli, žaidi su aistra, emocijos tampa neišvengiamos. Visi esame žmonės. Nepasakyčiau, kad mano elgesys neša destrukciją, aš tiesiog žaidžiu su aistra, tik kartais mane iš vėžių gali išmušti situacijos, kuomet jaučiu, kad pražangos nebūna fiksuojamos. Įprastai stengiuosi likti susikaupęs 100 procentų.

– Jūsų karjeroje fiksuojamas retas atvejis, kuomet žaidžiate vienoje vietoje ilgiau nei metus. Kodėl tokia komanda tapo būtent „Rytas“?

– Taip, tai praktiškai pirmas kartas. Kaip jau sakiau, praeitame sezone čia praleidau tik kelis mėnesius, jis dar buvo trikdomas ir koronaviruso, tad situacija buvo kitokia. Tada man paskambino Donatas Zavackas ir pakvietė prisijungti, pasakiau „gerai“. Iš pradžių nesitikėjau, kad čia liksiu ilgesniam laikui, tačiau pajautęs, jog mėgaujuosi buvimu čia, nusprendžiau likti. Nežinau, kas bus po šito sezono, bet po pastarojo mano sprendimas buvo logiškas. Žinojau, kas manęs čia lauks, neturėjau problemų ir buvau viskuo patenkintas. Turėjome ir turime gerą vyrukų kompaniją, o man svarbu dirbti atmosferoje, kur tai daryti yra malonumas.

– „Rytas“ jums – keturiolikta komanda karjeroje, ar nuolat keisti klubus jums – jau įprasta ar sudėtinga?

– Dabar esu vyresnis, bet anksčiau maniau, jog man tai nėra labai sudėtinga, nes žvelgdavau į tai kaip į ambicingą tikslą žengti į geresnę komandą. Mėgstu iššūkius. Dabar manau, jog tai nėra lengva. Kuomet likau „Ryte“ antriesiems metams, dabar suprantu, kokie yra to privalumai, kokį komfortą nuo to jauti. Kaskart keisdamas klubą turi susipažinti su treneriais, žaidėjais – viskas yra nauja. Subrendęs supranti, kad adaptuotis nėra labai lengva.

Lietuvos grandų akistata ir vėl vyks Vilniuje, o mačą nuo 17 val. transliuos BTV ir Go3.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris